Nazývá se mandlí (nebo také tygří ořech), ale ve skutečnosti se jedná o kořen africké rostlinky. V Česku ho můžete vyhledat také pod názvem šáchor jedlý a dá se pěstovat i v našich podmínkách. Hlízky této rostlinky skutečně chutnají jako mandle a dají se zpracovat do smoothie, koláčů, müsli nebo jen jako křupavá svačinka. Dokonce se z ní vyrábí i mouka.
A proč je tak významná? Obsahuje vysoké procento vlákniny, vitaminů, minerálů, tuků či bílkovin. Díky vyváženému poměru vápníku a draslíku zabraňuje vzniku osteoporózy. Mohou ji konzumovat i těhotné či diabetici. Dokonce se považuje za jeden z účinných prostředků pro regulaci střevních funkcí. Nejčastěji můžete zakoupit jako hotový nápoj, ale sáhněte raději po sušené verzi. Ta se dá chroupat přímo z pytlíku, ale lépe uděláte, když ji alespoň na 12 hodin namočíte do čisté vody. Také se z ní dá udělat rostlinné mléko. Namočte větší hrst zemních mandlí do vody na 24 hodin a dejte do ledničky. Pak propláchněte, vložte do mixéru a zalijte litrem vody. K tomu přihoďte třeba dva až čtyři datle pro větší sladkost nebo dochuťte skořicí, vanilkou nebo medem.
Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2024 © Economia, a.s. | O nás | Všechny služby | Volná místa
Inzerce | Služby firmám | Všeobecné podmínky | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Zpracování osobních údajů | Audiovizuální mediální služby | Nápověda
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků, je bez souhlasu Economia, a.s. zapovězeno.
Bez souhlasu Economia, a.s. je zapovězeno též rozmnožování obsahu pro účely automatizované analýzy textů nebo dat podle ustanovení § 39c autorského zákona.