reklama

10 superzdravých potravin, o kterých jste ještě nikdy neslyšeli

Zemní mandle

Nazývá se mandlí (nebo také tygří ořech), ale ve skutečnosti se jedná o kořen africké rostlinky. V Česku ho můžete vyhledat také pod názvem šáchor jedlý a dá se pěstovat i v našich podmínkách. Hlízky této rostlinky skutečně chutnají jako mandle a dají se zpracovat do smoothie, koláčů, müsli nebo jen jako křupavá svačinka. Dokonce se z ní vyrábí i mouka.

A proč je tak významná? Obsahuje vysoké procento vlákniny, vitaminů, minerálů, tuků či bílkovin. Díky vyváženému poměru vápníku a draslíku zabraňuje vzniku osteoporózy. Mohou ji konzumovat i těhotné či diabetici. Dokonce se považuje za jeden z účinných prostředků pro regulaci střevních funkcí. Nejčastěji můžete zakoupit jako hotový nápoj, ale sáhněte raději po sušené verzi. Ta se dá chroupat přímo z pytlíku, ale lépe uděláte, když ji alespoň na 12 hodin namočíte do čisté vody. Také se z ní dá udělat rostlinné mléko. Namočte větší hrst zemních mandlí do vody na 24 hodin a dejte do ledničky. Pak propláchněte, vložte do mixéru a zalijte litrem vody. K tomu přihoďte třeba dva až čtyři datle pro větší sladkost nebo dochuťte skořicí, vanilkou nebo medem. 

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama