reklama

Zázračné účinky ořechů a semínek: Které druhy byste měli jíst a proč

Vlašské ořechy

Vlašský ořech je plod mohutného listnatého stromu s názvem ořešák vlašský. Může dorůstat až do neuvěřitelné výšky 45 metrů, záleží na místě a podmínkách. Předpokládá se, že místem jeho původu je Střední Asie.

Vlašský ořech je jedním z nejkoncentrovanějších zdrojů živin, které se v přírodě nacházejí, a právem ho lze řadit mezi tzv. superpotraviny (jako téměř všechny ořechy). Obsahuje až 70 % tuků (zejména prospěšné nenasycené mastné kyseliny), 18 % bílkovin a asi 3 % sacharidů. 

Uvnitř vlašského ořechu se přirozeně vyskytují vitaminy řady B, významné jsou i zinek, mangan a měď. Pravidelná konzumace vlašských ořechů v rozumném množství vede ke snižování hladiny škodlivého choresterolu v krvi, snižuje riziko infarktu, navíc pozitivním způsobem ovlivňuje potenci a zlepšuje náladu, paměť a mozkovou činnost obecně. Díky vysoké hodnotě vitaminu E řadíme vlašské ořechy mezi top 10 antioxidačních potravin.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama