Co si určitě nenechat ujít v Paříži? Samozřejmě, že nadýchaný máslový croissant! Kořeny tohoto pečiva však nesahají do Francie, jak se většina z nás možná domnívá, ale do Vídně.
Předchůdcem tohoto rohlíku z křehkého těsta je rakouský "Kipferl", sladký rohlík připomínající loupák, který se ve Vídni vyráběl už ve 13. století. Francie se stala jeho adoptivní zemí poté, co v roce 1839 rakouský důstojník August Zang založil v Paříži na známé rue de Richelieu vídeňskou pekárnu. Tam vyráběl vídeňské speciality včetně sladkých rohlíků Kipferl. Rohlíky si velice záhy získaly oblibu u místních a inspirovaly mnohé francouzské pekaře.
Netrvalo dlouho a na světě byly první francouzské croissatny, inspirované právě vídeňským rohlíkem. Svůj název získal croissant podle svého charakteristického tvaru (croissant znamená srpek, půlměsíc). V roce 1869 byla konzumace croissantů už natolik rozšířená, že se o pečivu mohlo hovořit jako o základu typické francouzské snídaně.
Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2024 © Economia, a.s. | O nás | Všechny služby | Volná místa
Inzerce | Služby firmám | Všeobecné podmínky | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Zpracování osobních údajů | Audiovizuální mediální služby | Nápověda
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků, je bez souhlasu Economia, a.s. zapovězeno.
Bez souhlasu Economia, a.s. je zapovězeno též rozmnožování obsahu pro účely automatizované analýzy textů nebo dat podle ustanovení § 39c autorského zákona.