reklama

Potíže s trávením: 5 tipů pro zlepšení vašeho zažívání

Každého z nás občas trápí nadýmání, bolest žaludku nebo zácpa. Co ale dělat, když tyto obtíže přerostou v problém?

Foto: iStock

Problémy se zažíváním trápí někdy každého z nás. Nezáleží na tom, jak velký problém je, následující tipy vám mohou pomoci jak od občasného nadýmání, tak chronické bolesti žaludku. Nejen to, fungují i jako skvělá prevence.

Pořádně kousejte

Kousání je naprostý základ všeho, a přesto jej málokdo z nás dotahuje "do konce". Nemusíte si počítat, kolikrát jídlo rozmělníte v ústech, ale zaměřte se na to, aby vaše sousta byla pořádně rozžvýkaná předtím, než polknete. Navíc pokud holdujete smoothies a jiným nápojům, které obsahují vlákninu a jsou energeticky vydatné, chvilku je držte v ústech a kousejte taky. Kousání totiž aktivuje trávicí enzymy ve vašich ústech a připravuje váš žaludek na to, že něco přijde a že bude muset trávit.

Konzumujte hořké potraviny

Hořkost stimuluje peristaltiku střev, neboli pohyb stěn ve střevech, a žaludeční šťávy, které pomáhají trávení. Vaše tělo tak může živiny strávit mnohem efektivněji. Dopřávejte si hodně zázvoru, skořice, artyčoků, česneku a dalších koření, která zahřívají organismus.

Přidejte do jídel raw (nezahřívaný) jablečný ocet

Jablečný ocet díky kvašení obsahuje probiotika neboli bakterie, které prospívají trávení. Je kyselý, takže může pomoct těm, kteří trpí na nedostatek kyseliny v žaludku. Kyselina v žaludku je potřeba na to, aby pomohla rozložit jídlo. Zkuste přidat jednu polévkovou lžíci do salátů, dresinků a podobně. Jak na podpoření chuti, tak pro zdraví. Pro otrlé: Jablečný ocet můžete přidat i do vody, nebo ho zkusit vypít rovnou jen tak, nezapomeňte ale něčím zapít.

Vláknina

U potravin s dostatkem vlákniny, hlavně zeleniny, nám trvá déle, než je rozkousáme, což má za následek stimulaci trávicích šťáv a enzymů nezbytných ke správnému trávení jídla. Vláknina navíc pomáhá k pravidelnému vyprazdňování, což je velmi důležité pro optimální zdraví. Navíc na sebe navazuje škodliviny a látky ve střevech, které nepotřebujeme a můžeme je tak spolu s vlákninou vyloučit.

Jezte do polosyta

Proč nejíst až k prasknutí? Nejenže se pak odrovnáte na několik hodin, ale taky proto, že když máte v žaludku více místa, dokáže žaludek lépe potravu zpracovat. Samotné přejídání a obecně jedení více, než naše tělo potřebuje, může způsobovat zažívací obtíže. Proto když jíte, soustřeďte se jen na vaše jídlo, nečtěte si u toho, nedívejte se na televizi a vnímejte, jak se u jedení cítíte a kdy už máte dost. Taky nezapomeňte jídlo pořádně rozžvýkat. To všechno zajistí, že nesníte více, než je třeba.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama