reklama

Zase chleba k snídani? Nápady na zdravý ranní rozjezd bez pečiva

Snídat pečivo bylo tak dlouho tak běžné, až vás to možná začalo nudit, anebo cítíte, že tělo potřebuje něco jiného a lehčího. Čím tedy ráno pečivo nahradit?

Foto: iStock

Rychle namazat krajíc čímkoliv, co je po ruce. Tradiční snídaně získává nové konkurence, které o sobě prohlašují, že organismus dokáží připravit na nový den mnohem lépe. Za co se dá vyměnit chleba pro ideální ranní start? Tady jsou návody na chutné recepty:

1) Granola

Hitem posledních let jsou křupavé zapečené vločky s nejrůznějšími semínky a oříšky, kterým se říká granola. Chutná skvěle s teplým mlékem i rostlinným nápojem nebo jogurtem. A protože by neměla obsahovat žádný rafinovaný cukr, považuje se za jednu ze zdravých variant, se kterou můžete odstartovat den.

Navíc pokud se pustíte do přípravy své vlastní, podomácku vyrobené zapečené pochoutky, bude vám chutnat dvojnásobně. Variant je bezpočet. Ale mým favoritem je granola s melasou a kokosem: 3 hrnky drcených ovesných vloček, 1 hrnek mletého sušeného kokosu, půlhrnku dýňových semínek, o stejném množství rozinek a slunečnicových semínek, k tomu 2 lžičky mleté skořice a zázvoru. Promíchejte s třetinou šálku mírně zahřátého kokosového oleje, čtvrt hrnkem medu a dvěma lžícemi tmavé melasy. Rozložte na plech a pečte na 135 stupňů zhruba 45 minut. Ale nezapomeňte každých 10 až 15 minut řádně promíchat. 

2) Kaše všemožných chutí

Obilné i pseudoobilné kaše dodají vašemu tělu potřebnou dávku vlákniny i dalších výživných látek. Navíc jsou díky namáčení a vaření lépe stravitelné, nebo dokonce i bez zatěžujícího lepku. Použít můžete nejen proslavené ovesné vločky, ale také pohanku, rýži, amarant, špaldu či jáhly. Například s quinoovou kaší s daltemi, jablečným moštem a oříšky začínala před lety dnes už známá dvojice Jana a David Borozidisovi alias Naše kaše. A dnes v jejich nedávno vydané kuchařce najdete nepřeberné množství originálních nápadů, jak ranní kaši neustále obměňovat. Dokonce i na slano, třeba s houbami nebo špenátem a cizrnou.  

3) Snídaně šampionů

Po jakékoliv party nebo jinak náročném večeru by se ranní hostina měla stát výkonným vyprošťovákem, který dodá organismu vše potřebné, aby dokázal po zbytek dne fungovat na sto procent. V takovém případě sáhněte po něčem, co obsahuje bílkoviny i zdravé tuky - například losos, avokádo, fazole či vejce. Právě obě důležité složky jsou hlavními hlavními hvězdami vydatné snídaně proto, že dokáží dodat spoustu živin, aniž by zvýšilo cukr v krvi a vy pak ještě před obědem šilhali hlady.

Vyzkoušejte třeba snídani po mexicku alias Huevos Rancheros: Jednoduše na velké pánvi osmahněte jednu cibulku a česnek, pak přidejte 250 g černých fazolí z konzervy (nebo předem uvařené), půl lžičky papriky, lžičku římského kmínu a čtvrt lžičky mleté skořice. Do směsi ještě vmíchejte konzervu rajčat a poduste zhruba 10 minut. Pak na pánvi udělejte čtyři důlky a do každého z nich rozbijte jedno vejce. Jakmile budou bílky pevné, je čas snídaňový zázrak odstavit z plotny. Posypte ještě ledabyle koriandrem a petrželkou, abyste váš výsledek vypadal k světu a to ještě s někým všechno zdlábněte.  

4) Palačinky

Začít den něčím sladkým není také od věci. Tedy pokud se to nebude hemžit sloní dávkou cukru, která z vás udělá v mžiku tryskomyš, abyste pak za hodinu urputně hledali něco k jídlu. Chytrou variantou jsou třeba palačinky, které se dají v závěru dochutit javorovým sirupem nebo rozmačkaným ovocem, případně jogurtem nebo tvarohem.

A pokud toužíte svůj den odstartovat bez lepku, umíchejte si těsto z pohankové nebo ovesné mouky či to zkuste úplně bez ní: smíchejte 1 zralý rozmačkaný banán s 25 g lněného rozemletého semínka, přidejte 2 lžíce mandlového másla, 2 vejce, 2 lžíce javorového sirupu, trochu skořice, špetku soli a opékejte na oleji na pánvi. Na tuhle snídani budete rádi vzpomínat.  

5) Smoothie

K tvorbě zelenino-ovocných tekutých zázraků potřebujete výkonný mixér. Díky němu si pak můžete v mžiku vykouzlit expresní snídani plnou vitaminů, kterou zvládnete spořádat i při cestě do práce nebo při zavazování tkaniček. Základem by měla být zelená zelenina - třeba hlávkový salát, kadeřávek nebo špenát - jejíž chuť vyrovnáte sladkým ovocem, například ananasem, banánem nebo melounem. Pak je čas na další přísady jako například avokádo, oříškové máslo, skořici či vanilku. Fantazii i chuti se meze nekladou. 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama