reklama

Vyznejte se v pečivu: Jaký je rozdíl mezi špaldovým, vícezrnným a grahamovým?

Tmavé pečivo neznamená zdravé. Každá mouka je jiná a na náš organismus jinak působí. Jak se v pečivu vyznat?

Foto: iStock

Všichni tak nějak víme, že bílé pečivo pro nás není úplně nejzdravější. Proč tomu ale tak je a co jíst místo něj?

"Problém se světlým pečivem je ten, že se  vyrábí jen ze středů jednotlivých zrn, nemá důležité vitamíny a minerální prvky a neobsahuje tedy téměř žádnou vlákninu, díky čemuž pak mají tyto potraviny vysoký glykemický index," říká hlavní výživová poradkyně Naturhouse, Tereza Pechoušová.

Je tedy logické, že při zvýšené konzumaci pečiva z pšeničné mouky mohou mít lidé větší sklony k nadváze. 

Špaldové pečivo se nutričně velice podobá pšeničnému

"Špaldové pečivo obsahuje sacharidy s krátkým řetězcem, které mohou u lidí se syndromem dráždivého tračníku způsobovat problémy. Vždy při výběru pečiva dbejte na obsah z celozrnné špaldové mouky, která je bohatší na vlákninu a určité vitamíny a minerální prvky," radí výživová poradkyně.

Jak je na tom tmavé pečivo?

Většinou automaticky předpokládáme, že tmavé pečivo bude zdravější než bílé. Bohužel se ale většinou jedná pouze o obarvené světlé pečivo. Výrobci k tomu nejčastěji používají ječmen, karamel, melasu či jiná barviva.

Vícezrnné pečivo nerovná se celozrnné

Pozor si dejte na označení vícezrnné. Pečivo vícezrnné musí obsahovat alespoň 5 % jiného druhu obilovin - například pšenici, žito, ječmen nebo olejniny. Toto pečivo ale přitom vůbec nemusí být celozrnné.

Grahamové pečivo

Grahamové pečivo se vyrábí ze směsi pšeničné hladké mouky a mouky celozrnné s vyšším obsahem otrub. Otruby, tedy vnější obal zrna, dodávají vyšší obsah vlákniny a zdraví prospěšných látek. Problém je, že v Česku zatím není legislativa, která by se musela při výrobě grahamového pečiva dodržovat.

 

Celozrnné pečivo jako zdravá alternativa

Mnohem zdravější pečivo je celozrnné. Celozrnné pečivo musí obsahovat až 80% celozrnné mouky, ať již jde o mouku pšeničnou, žitnou nebo jejich směsi. Zrno musí být zpracováno celé, což znamená, že je bohatší na vlákninu a tedy více syté. Obsahuje i více vitamínů, zejména skupiny B, dále D a E. 

Jak poznat celozrnné pečivo?

"Po rozkrojení jsou viditelné kousky slupek a pšeničných klíčků. Názvy jako tmavé, vícezrnné či cereální, neoznačují celozrnné pečivo, ani sem nemůžeme počítat pečivo, které třeba jen bývá posypané semínky. Vždy rozhoduje podíl celozrnné mouky a ta by měla být uvedena na prvním místě, jelikož této mouky bylo při výrobě použito nejvíce," říká výživová poradkyně Tereza Pechoušová. Složení výrobku najdete nejčastěji v regálech na etiketách.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama