reklama

Proč byste si měli dopřát vývar z kostí

Hovězí vývar většinou připravujeme z kusu předního masa. Co ale čistý vývar z morkových kostí? Zase získává na oblibě. Podívejte se, proč se vyplatí si ho čas od času připravit.

Foto: iStock

Gwyneth Paltrow říká, že se bez něj přes zimu neobejde, Kobe Bryant ho používá k dosažení lepší energie a ke snižování zánětlivosti a Shailene Woodley si ho dává zase každé ráno k snídani. Řeč je o obyčejném vývaru z kostí. Proč byste ho měli také jíst?

Vývar z kostí rozhodně není žádná novinka, nejspíš si ještě pamatujete, jak ho dělávala vaše babička, maminka, nebo ho rovnou vaříte i vy sami doma. Dříve jsme měli k potravinám trochu jiný vztah, a jelikož jsme chtěli spotřebovat opravdu všechno - i kosti, šlachy, kůži a nohy zvířete, dělal se vývar z kostí. Ten se vaří po dlouhou dobu, aby měl dobrou chuť a hodně vitaminů a minerálů.

Po mnoho let byl vývar z kostí používán i jako lék. Najdete v něm pořádnou dávku kolagenu, vápníku nebo hořčíku. Všechno ve formě, které naše tělo snadno stráví. 

Jaké má benefity? 

Kuřecí polévka může být dobrá pro duši, ale vývar z hovězích kostí pomůže celému tělu. Může vám pomoci s léčbou zvýšené propustnosti střev, zlepšit stav vašich kloubů a podpořit imunitní systém.

Hlavní složkou, která je ve vývaru z kostí obsažena, je kolagen, který je skvělý pro klouby, svaly, vlasy nebo kůži. Zvýšená propustnost střev je něco, čím trpí hodně lidí, ale málokdo o tom ví. Znamená to to, že se vám rozpadají stěny střev a žaludku, což umožňuje bakteriím uniknout do krevního oběhu a způsobit tak celou řadu problémů, nejen těch, které souvisí s trávicím systémem. Aminokyseliny obsažené ve vývaru z kostí pomáhají k tvorbě zdravých probiotik ve střevech a celkově k vyléčení trávicího systému. Když se zlepší trávení, zlepší se celý imunitní systém. Vývar z kostí je tak skvělý na cokoliv. 

Jak si jej připravit?

Můžete si ho snadno uvařit sami doma, nebo pokud se zrovna necítíte na to vyvařovat morkové kosti, existují už i možnosti, jak si vývar z kostí koupit. A ne ten v kostce, ale pravý, dlouho vařený. Můžete ho pít jen tak, nebo ho použít jako základ na polévku a přidat zeleninu a nudle. 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama