reklama

Starý dobrý kefír je novým trendem: Proč byste ho měli pít?

Z kefíru se stal nejnovější výživový hit. Měli byste mu taky podlehnout?

Foto: iStock

Ze starého dobrého kefíru se stává nová obsese. V Americe se začíná ve velkém prodávat v řetězcích Whole Foods, ale i v obchodech Tiger a Instagram je jím plný. A má to své opodstatnění, tato potravina je totiž neskutečně zdravá.

Kefíru se tekuté bílé zlato neříká pro nic za nic. Jedná se o nápoj, který vznikl v okolí Kavkazu a Tibetu a jehož výroba byla přísně střeženým tajemstvím, které se začalo odhalovat až počátkem 20. století.

Je vyrobený z kefírových zrn a mléka, nejčastěji kravího, kozího nebo ovčího. Kefírová zrna jsou kombinací bakterií a kvasinek v tucích, cukrech a bílkovinách. Vypadají trochu jako miniaturní květákové růžičky a jejich textura je měkká a houbovitá.

Kefír má kyselou chuť a jeho konzistence připomíná řídký jogurt. Je taky lehce perlivý a obsahuje malé procento alkoholu, což je dáno procesem kvašení.

Zdravotní benefity 

Přiznáme, že to nezní úplně jako kulinářská lahůdka, ale vyvažují to jeho zdravotní benefity. Nachází se v něm totiž okolo 30 kmenů dobrých bakterií a kvasinek, které jsou potřebné k dobré funkci trávicího traktu. Trávicí trakt souvisí s našim celkovým zdravím a odvíjí se od něj to, jak silný máme imunitní systém. Až 80 procent buněk zodpovědných za silnou imunitu se totiž nachází právě ve střevě.

Krom toho kefír obsahuje řadu minerálů a vitaminů. Mezi ty nejzastoupenější patří vitaminy skupiny B, které ovlivňují nervovou soustavu a působí tak proti stresu. Kefír je taky bohatý na vitaminy A, D, K, vápník, hořčík a fosfor.

Kefír a alergie

Pokud jste alergičtí na laktózu, hned to neznamená, že byste kefír nemohli. Podstatné množství laktózy je totiž působením fermentace přeměněno na kyselinu mléčnou, jejíž trávení v organismu probíhá daleko snadněji.

Jogurt versus kefír

Rozdíl mezi jogurtem a kefírem, co se týče zdravotního hlediska, je ten, že kefír je na probiotika o mnoho bohatším zdrojem. Jak už jsme psali na začátku, kefírová zrna obsahují okolo 30 kmenů kvasinek a bakterií, zatímco jogurt má okolo sedmi prospěšných bakterií a kvasinky žádné. A ty jsou velmi důležité, protože pomáhají udržet ty choroboplodné na uzdě.

Nemléčný kefír

Pokud vám mléčný kefír nedělá dobře nebo se například stravujete vegansky, můžete vyzkoušet kefír vodní. Ten se vyrábí ze slazené nebo kokosové vody. Základ se sice liší, ale proces výroby je neměnný a blahodárné účinky na zdraví má taky stejné.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama