reklama

Jak vařit ze cideru a kávy: Recept na oběd i dezert

Sezóna popíjení osvěžujícího cideru na zahrádce je zase tu. Víte ale, že se z něj dá i vařit?

Foto: iStock

Naučte se pár receptů z oblíbeného jablečného nápoje cider a získáte ještě jeden skvělý důvod, proč si pár lahví bezostyšně kupovat i domů.

Vyzkoušejte třeba recepty na tortillu a bábovku, které nám poskytl český výrobce cideru F. H. Prager.

Tortilla s tofu v cider těstíčku a s avokádovým dipem

Tofu s vůní Mexika? Proč ne. Zkuste ho zabalit do těstíčka s kurkumou a ciderem a až po té do tortilly. 

O typickou tortillu nemusí přijít ani vegetariáni nebo ti, kteří zrovna holdují odlehčenému jídelníčku. Využít do ní můžete i sójové tofu, kterému dodáte jiskru  ciderem, alkoholickým nápojem ze zkvašeného moštu. 

Ingredience na šest porcí: 

  • 220 g hladké mouky
  • 1 cider 12 polosuchý
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky mleté papriky
  • 1 lžička soli
  • 2 balíčky tofu natural
  • 6 ks tortill
  • červené zelí
  • ½ citronu
  • 1 zralé avokádo
  • 3 lžíce sójového jogurtu
  • ½ chilli papričky
  • 3 lžíce citronu
  • olej na smažení
  • koriandr
  • omáčka sweet chilli

Postup:

Tofu nakrájíme na tenké plátky a rozkrojíme na kousky dle velikosti tortilly. Cider vlijeme do větší misky, přidáme koření a osolíme. Pomalu přisypáváme mouku, mícháme metličkou a umícháme jemné těstíčko. Do mixeru vložíme avokádo se zbytkem ingrediencí a umixujeme na jemnou pomazánku. Vezmeme si malý hrnec, vlijeme větší množství oleje a rozpálíme ke smažení. Tofu máčíme do těstíčka, vložíme do oleje a po chvíli obrátíme. Smažíme do zlatova. Tofu klademe na avokádem pomazané tortilly, posypeme libovolnou zeleninou, zakápneme omáčkou sweet chilli, citronem, posypeme koriandrem a můžeme zamotat.

Coffee bábovka s ořechy

Olejová bábovka je stálice, zkuste z ní ale udělat novinku pomocí ledové kávy. Do receptu od Petra Klímy z blogu Greenwayfood sáhněte třeba po ledovém Café Zapatista od F. H. Prager. Tato férová černá káva pochází od mexických Zapatistů z Chiapasu, kde je pěstována v ekologickém zemědělství. V receptu se skvěle doplní s rozinkami namočenými v rumu a s vlašskými ořechy. Sami posuďte jak taková bábovka chutná. 

Ingredience:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 80 g tmavého třtinového cukru
  • 80 g ořechů
  • 100 g rozinek (+ rum)
  • 1 lahvička Zapatistické kávy
  • 200 ml rýžové smetany
  • 150 g tofu natural
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžíce lněných semínek

Postup:

Rozinky zalijeme rumem tak, aby byly ponořené. Necháme namočené nejméně 2 hodiny (nejlépe přes noc). Len zalijeme trochou vody a necháme nabobtnat. Oba typy mouky smícháme ve větší míse, přidáme prášek do pečiva, sodu a ořechy. Do mixeru vložíme tofu, smetanu, kávu, cukr a umixujeme. Tuto směs vlijeme do mísy s moukou. Přidáme scezené rozinky, len i s vodou, důkladně rozmícháme a vlijeme do předem vymaštěné a moukou vysypané formy na bábovku. Pečeme na 170°C asi 50 minut, dokud zapíchnutá špejle nevychází suchá.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama