reklama
 

Máte vysoký cholesterol? Snižte ho přírodní cestou

Plíživě se blíží doba vánočních večírků a svátků, kdy se zvýšené konzumaci sladkého a tučnějšího nevyhneme. Co na to náš cholesterol?

Foto: iStock

Nejprve je určitě dobré si ujasnit, jak to s tím cholesterolem vlastně je. Důležité je vědět, že je v těle nezbytný pro tvorbu zdravých buněk.

Když se ale jeho výskyt výrazně zvýší, začne stoupat riziko onemocnění srdce, infarktu a mnoha dalších nemocí. Jistě jste už někdy slyšeli, že existují dva druhy tohoto lipidu, tedy ten "hodný" HDL a ten "zlý" LDL.

Jak snížit "zlý" cholesterol

Naším úkolem je tedy posílit HDL a naopak zlikvidovat LDL, jehož zvýšená hladina může být zčásti dědičná, ale spíše si ho vypěstujeme nesprávnými návyky. Orgán, který za celkové množství cholesterolu odpovídá, jsou játra. A jak si tedy uhlídat tu správnou hladinu? Pokud na to chcete jít přírodní cestou, je základem strava. Smažené a fritované byste měli vyřadit, nejlépe úplně, a také je důležité snížit příjem tučnějšího masa. Ideální jsou ryby, kvalitní drůbež i zvěřina. Také je dobré zvýšit příjem omega 3 nenasycených mastných kyselin, které se ukrývají ve zmíněných rybách nebo v kvalitních olejích, lněných či konopných semínkách.

Vajec se bát nemusíte

Ačkoliv se léta říkávalo, že vejce jsou pro cholesterol hrob, poslední výzkumy ukazují, že na hladinu LDL mají jen malý vliv. Nechceme vás ponoukat k vysoké konzumaci, ale s mírou vám neublíží. Hůře jsou na tom plísňové nebo tavené sýry, ty je lepší nahradit tvarohovými. Moc nepomohou ani sladkosti z rafinovaného cukru. Sladkost si dopřejte v přírodnějších potravinách, třeba sušeném či čerstvém ovoci, vysokoprocentních čokoládách nebo medu či datlových a jiných sirupech.

V kuchyni se nudit nebudete

I když vynechání smaženého či sladkého může "bolet", nemusíte se bát, že by snižování cholesterolu znamenalo nějakou nudnou kuchyni. Jen se to chce dívat na vaření zase z trochu jiného úhlu a zapojit ingredience, na které nejste třeba úplně zvyklí. My doporučujeme třeba avokádo, které je tučné, ale zdravé, bohaté na mnoho vitaminů, v kombinaci s česnekem, který je také dobrý pro snížení LDL, a tvarohem vytvoříte naprosto skvělou pomazánku. Také můžete zvýšit příjem ořechů, vlašských, mandlí i kešu, ty jsou taky zdravě tučné a spolehlivě zaženou hlad. Bát se nemusíte ani pečiva, jen je dobré se zaměřit na kvalitu a bílé raději vyměnit za celozrnné.

Pohyb a klid pomůžou

Jako ostatně snad každý zdravotní problém, i zvýšený cholesterol zlepšíte, když si budete udržovat klidnou mysl a nenecháte se zatáhnout do každé hádky nebo problému, který vaše okolí řeší. Odstup od věcí, nejlépe ještě kombinovaný s pohybem - třeba procházkami, nějakým jemnějším cvičením nebo samozřejmě i během či cyklistikou -, udělá vašemu tělu dobře. Lékaři se shodují, že s cholesterolem se dá pracovat dobře a snížit vyšší hladinu LDL obvykle nebývá problém. Jen je důležité se na své zdraví a stravování podívat novýma očima. Občasné zahřešení nikomu neublížilo, ale nesmí se z něj stát zvyk.

Mohlo by vás zajímat

reklama

Komerční tip

reklama