reklama

Hnědá vs. bílá vejce: Která jsou chutnější a zdravější?

Proč jsou některá vejce hnědá, jiná bílá a které z nich jsou lepší?

Foto: iStock

Nejčastěji v supermarketech narazíme na vejce hnědá, shánět se po bílých nás napadne možná jen na Velikonoce, jelikož jsou bílá vejce jednodušší k obarvení. Proč je ale hnědých vajec podstatně více a jaký je mezi nimi vůbec rozdíl?

Vysvětlení, proč má jedno vejce hnědou a druhou bílou barvu, je relativně přímočaré - závisí to na barvě slepice. Tmavé slepice vám snesou vajíčka hnědá, bílé zase bílá. 

Ono to ale samozřejmě nikdy není až tak jednoduché. Podle odborníků totiž nerozhoduje ani tak barva peří, ale barva kožních laloků v místě, kde mají slepice uši. Pokud má slepice laloky červené až červenohnědé, bude mít pravděpodobně hnědá vejce, pokud má laloky světlé až bílé, dají se očekávat vejce bílá. Některé slepice nemají barvu laloků úplně vyhraněnou a to se pak taktéž odrazí na barvě vajec. Barva laloků samozřejmě souvisí i s barvou peří slepice, proto se zjednodušeně říká, že bílá slepice vám snese vajíčka bílá a tmavá hnědá.

Proč jsou hnědá vejce častější?

Často není úplně snadné bílá vejce sehnat. Je to z toho důvodu, že tmavá plemena jsou více odolnější a snesou za život více vajec, proto je chovatelé mají ve větší oblibě. Kuřata hnědých slepic se taky o mnoho snáze shánějí, nejspíš právě z toho důvodu, že jsou celkově žádanější a oblíbenější.

Která jsou lepší?

Oproti tomu, co si většina lidí myslí, nemá barva skořápky s chutí a kvalitou vajec vůbec nic společného. Při koupi se proto na barvu neohlížejte (pokud se zrovna nesháníte po sněhobílém Velikonočním vajíčku). Na čem záleží o mnoho více je potrava, kterou je slepice krmena a s tím související kvalita chovu. Proto pokud si potrpíte na kvalitu, kupujte vejce od farmářů, kde máte větší jistotu, že jsou slepice chovány tak, jak by měly.

Je určitě možné, že zaznamenáte chuťový rozdíl mezi hnědým a bílým vejcem, ale bude to mít za následek právě spíše chov, ze kterého vejce pochází, než barva skořápky.

Jak je to s čerstvostí?

Stejně jako kvalita, čerstvost nemá s barvou skořápky nic společného. Čerstvost bohužel u vejce jen tak v supermarketu nepoznáte.

Dobrý test je hodit vajíčko do sklenice s vodou, pokud vypluje na hladinu, pak se k vám dostalo velkou oklikou a není nejčerstvější. Důvod je ten, že čerstvé vejce má na straně malou vzduchovou bublinu a ta se postupem času zvětšuje. 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama