reklama

BLOG 1000 chutí: Proč je dobré používat umeocet

Umeocet je nejen úžasný pomocník v kuchyni. Nad jeho přítomností v kuchyňské poličce zajásá i vaše tělo. Nyní, v čase jara a rozpuku, oceníte umeocet zejména pro jeho čistící a revitalizující účinky pro váš organismus.

Foto: Lenka Formánková

Umeocet je slanokyselá tekutina červené barvy s lehce ovocnou vůní. Vzniká fermentací nakládaných švestiček umeboshi. Švestičky se v den sklizně nasolí a nechají se sušit na slunci. Poté kvasí ve slaném nálevu, kam se pro konzervační účinky přidávají ještě zelené shizo listy, které mají na svědomí nádherné karmínové zabarvení umeoctu.

Receptura a znalost použití pochází z asijských zemí, zejména z Číny a Japonska.

Čím nám umeocet prospívá?

Umeocet má pozitivní vliv zejména na trávicí systém a celkový metabolismus. Zažene pálení žáhy, podpoří léčbu žaludečních potíží, zlepší chuť k jídlu.Má výborné detoxikační vlastnosti. Každodenní popíjení ředěného umeoctu přispívá k odkyselení organismu, vede ke zvýšení naší energie, k ústupu bolestí hlavy a ke zpomalení stárnutí. Pravidelné užívání umeoctu čistí klouby a je prevencí vzniku různých kloubních usazenin.

Ranní sklenička pro detoxikaci a revitalizaci organismu

Umeocet můžete využít výhradně jako podpůrný prostředek pro vaše zdraví. Stačí si každé ráno připravit skleničku vlažné vody, přimíchat lžíci této krásné červené tekutiny a na lačno vypít.

Zajistíte tak vašemu tělu zdravý start do nového dne. Během horkých letních měsíců smíchejte pár kapek umeoctu se studenou vodou. Vzniklý osvěžující a detoxikační nápoj příjemně zpestří váš pitný režim. Je snadný, zdravý a lahodný.

Umeocet - živá voda jarních salátů

Zdravotní účinky zajistíte i běžným přidáváním umeoctu do různých pokrmů. V jarním čase plném čerstvých bylinek ho oceníte zejména při přípravě salátů. Pár kapek umeoctu vytvoří královský salát i z těch nejobyčejnějších zelených listů.

Salát s umeoctem ze zelených listů a cukety

Ingredience:

  • jakýkoliv druh salátu
  • cuketa
  • sezamová semínka
  • umeocet
  • olivový olej

Cuketu nahrubo nastrouhejte, zelené listy salátu nakrájejte na drobné nudličky. Vše zalijte olivovým olejem, zakápněte umeoctem, posypte sezamovými semínky a osvěžující salát k hlavnímu chodu je hotov.

Základní salátový dresink s umeoctem

Lenka Formánková

Lenka Formánková

Autorka gurmánského blogu Tisíc Chutí (www.1000chuti.cz), kde realizuje svůj sen sestavit soubor zdravých a jednoduchých receptů. Svými kulinářskými tipy a skvěle sestavenými recepty dodává odvahu nesmělým začátečníkům i zkušenějším zájemcům o zdravější stravování. Její vášní je předávat lásku k vaření, s respektem čerpá z mnoha světových kuchyní a stravovacích směrů. Objevujte s ní kouzlo tisíce chutí, které jak říká, čekají na každém talíři, je-li připravován se zápalem a radostí.

Ingredience:

  • 1 lžíce umeoctu
  • 2 lžíce rýžového sirupu
  • 1 bílý jogurt

Všechny ingredience smíchejte do hladké konzistence. Dresink se nejvíce hodí k jarním lehkým salátům.

Další tipy

Slanokyselá chuť umeoctu najde své místo v luštěninových pomazánkách, při dochucení čočky na kyselo, boršče nebo kulajdy. Přítomnost umeoctu ve vaší kuchyni výrazně sníží spotřebu soli. Zvykněte si polévky solit méně a na talíři je dochucovat umeoctem. Umeocet krásně zvýrazní chuť, dodá svěžest a lehkost. A nikdy se vám nestane, že si polévku takzvaně přesolíte.



reklama
reklama
reklama
reklama
reklama