Potraviny na výkon: 6 druhů, které vás nabijí energií bez špatných tuku a cukrů

Tabletky hroznového cukru nebo pár čtverečků čokolády patří k hitům, jak rychle zvednout hladinu energie v těle. Zkuste to ale i bez "rychlých", a tedy špatných, cukrů.

Foto: Shutterstock

Potravin, které zvýší váš výkon, ať už při práci nebo při sportu, je vlastně hodně. Stačí si vybrat ty, které vám budou chutnat a zapadnou do vašeho stravování.

Pro vylepšení životní síly je zařazujte do jídelníčku co nejčastěji, ale skvělou službu vám udělají i jako rychlý snack s okamžitým účinkem. Některé z nich si tak můžete nosit s sebou jako první pomoc ve chvílích, kdy nejčastěji saháme po dortíku nebo jiných sladkostech. Třeba když se vás po obědě zmocní ospalost a do doby, než si budete moci dopřát zasloužený odpočinek, je ještě daleko. 

Ovesné vločky

Pro vaše tělo jsou obrovskou zásobárnou energie. Mají nízký glykemický index, takže zasytí na delší dobu. Jsou skvělým zdrojem takzvaných pomalých sacharidů, které se do těla uvolňují postupně. Dopřejte si je k snídani a zůstanete aktivní až do oběda.

Draslík, který se ve vločkách hojně nachází, předchází chronické únavě a celkově tělo nastartuje do bdělého stavu. Ovesné vločky jsou oblíbené ve formě kaše nebo jich hrst nasypte do jogurtu s ovocem. V druhém případě počkejte pět minut, až změknou.

A když už jsme u draslíku, můžeme vsadit na banány. Pomáhají také vyrovnat hladinu cukru v krvi, takže zabrání podrážděnosti. A jak známo, dobrá nálada bojuje s únavou přímo ukázkově. Vyberte si ale méně zralé banány – o prospěšné látky nepřijdete, ale mají méně cukru. Právě přeměněný cukr může za hnědou barvu slupky.

Ovoce

  • Borůvky: I ty naše lesní lze stejně jako brazilské acai (ty ale nejsou doopravdy borůvkami, rostou na palmě) považovat za superpotraviny. Díky vysokému množství antioxidantů mají pozitivní vliv na nervový systém a funkci mozku. Pomáhají v boji nejen proti ztrátě paměti, ale také zlepšují náladu.
  • Avokádo: Je plné prospěšného mononenasyceného tuku, který snižuje hladinu cholesterolu, dodá energii, ale jen minimálně se ukládá do tkání. Má velký podíl lecitinu – látky, která se podílí na nervových procesech, zlepšuje paměť a soustředění.
  • Goji: Kustovnice čínská je velkým zdrojem esenciálních mastných kyselin, antioxidantů, stopových prvků, vitaminu B a dalších osmnácti aminokyselin.To všechno dohromady vás posílí během pár minut. 

Ořechy a semínka

Stačí malá hrstka denně, jinak tělu dodáte i nadměrné množství tuků, i když těch správných. Spolehnout se můžete na účinek sacharidů, bílkovin a vlákniny, to vše vás během dne nakopne k lepším výkonům. 

  • Lněné semínko: Obsahuje alfa kyselinu linolovou, jež zlepšuje funkci mozkové kůry, což je oblast v mozku spjatá s motorikou a prostorovým vnímáním.
  • Mandle: Podíl esenciálních mastných kyselin způsobuje kromě jiného zlepšení nálady. Tělo pak pracuje efektivněji.
  • Dýňová semínka: Mají spoustu živin, ale nejcennější je zinek, jenž má zásadní význam pro zvyšování inteligenčního potenciálu a posílení paměti.
  • Vlašské ořechy: obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, polyfenolů a antioxidantů. Odborníci mají za to, že velmi výrazně zlepšují deduktivní myšlení.
  • Naklíčená semínka luštěnin či obilovin: Mohla by mít za rovnítkem slovo životabudič. Kyselina listová, vitaminy B a E a další minerály prospívají nervům a bojují proti stresu a únavě. Naklíčení je jednoduché a už za tři dny máte vlastní zdroj energie.

Zelenina

Vyšší obsah vitaminu C odstraňuje pocit únavy a posiluje činnost nadledvinek, které řídí tvorbu stresových hormonů v těle.

  • Květák a královna zeleniny brokolice: Jde o dobrý zdroj cholinu, který patří mezi vitaminy skupiny B. Neobejde se bez něj  komunikace mezi nervovými zakončeními. Zároveň pomáhá zpracovávat uložené informace a zlepšovat paměť. Brokolice také v sobě ukrývá velké množství koenzymu Q10, který pomáhá produkovat a udržet energii. Jeho nedostatek se projevuje únavou a poruchou soustředění. Možná vás to zatím nenapadlo, ale dá se jíst i syrová. Hezky křupne a chutná skvěle.
  • Rajčata: Obsahují antioxidant lykopen, který brání mozkové buňky před působením volných radikálů a chrání je tak před poškozením. Zároveň posiluje paměť a dovednosti potřebné k řešení problémů.
  • Špenát: Také obsahuje antioxidanty, které bojují proti volným radikálům. Velké množství draslíku zase zvyšuje rychlost signálů mezi neurony, v důsledku čehož i mozek reaguje mnohem rychleji. Zlepšuje se tak paměť i učení.

Luštěniny 

  • Cizrna: Obsahuje velké množství hořčíku, jenž zrychluje přenos zpráv mezi mozkovými buňkami, uvolňuje cévní stěny a pomáhá tak zvýšit průtok krve a kyslíku do mozku. Vyzkoušejte oblíbený hummus – z krabičky ho sníte přímo lžičkou. 

  • Čočka: Neřekli byste to do ní, ale je ověřeným bojovníkem proti únavě a vyčerpání. Obsažené bílkoviny dodají sílu. Nejlepší je jíst ji naklíčenou jako salát, protože vařením se zničí velká část výživných látek.

Vejce

Obsahují zázračnou látku fenylalanin, která zvyšuje hladinu endorfinů a enkefalinů v centrálním nervovém systému, což zařídí zlepšení psychické pohotovosti a podporu mentálních aktivit. Když si je ráno uvaříte natvrdo a vezmete s sebou, můžete je slupnout kdykoliv přes den. 

Kofein

Často je démonizován jako návyková droga. Ve skutečnosti může zvyšovat výkon a být i přínosem pro naše zdraví. Podle výzkumů zlepšuje fyzickou i mentální výkonnost a snižuje riziko Alzheimerovy nemoci a diabetu. Káva po obědě tak může opravdu pomoci opět nastartovat mysl.

Jogurt

Výzkum prokázal, že ti jedinci, kteří jedí probiotické jogurty, mají silnější nervové spojení mezi šedou kůrou mozkovou (reaguje na bolest a emoce) a prefrontální kůrou (část mozku zodpovědná za rozhodování). Bakterie ve střevech tak mohou výrazně ovlivnit i funkce mozku.

Mohlo by vás zajímat