reklama
 

Máte sníženou imunitu? ON-LINE rozhovor s expertem

Z nosu nám teče jako z vodovodu, nemůžeme se ani nadechnout. Rýma, nachlazení, chřipka? Jakoby naše tělo ztratilo všechnu schopnost obrany.. Infekce se opakují nejčastěji právě teď, na konci zimy a v předjaří.

Navzdory tomu, že klasické avitaminózy - kurděje, beri-beri, křivice a pelagra - již nepředstavují v rozvinutých zemích významný medicínský problém, hovoří se o vitaminech prakticky každodenně.

"Stali jsme se svědky dříve jen stěží představitelného nárůstu obliby multivitaminových přípravků, lišících se někdy složením a obsahem, jindy jen balením a formou," upozorňuje MUDr. Martin Nouza, přední český i mezinárodní odborník na chronickou únavu a poruchy imunity.

Doktor Nouza byl hostem naší redakce a v on-line rozhovoru odpovídal na vaše dotazy o obranyschopnosti organismu. Ty, které nestihl zodpovědět ve vyhrazeném čase, doplnil a poslal dodatečně, takže svou odpověď nyní dostali úplně všichni tazatelé.

MUDr. Martin Nouza po promoci pracoval v pražském IKEM. Získal tři atestace, jednu z nich z klinické imunologie, jíž se vlastně věnuje dodnes. V roce 1996 spoluzakládal Centrum péče o nemocné s chronickým únavovým syndromem (CFS). V roce 2000 založil Centrum klinické imunologie, sloužící z celé republiky. Píše, publikuje, přednáší a učí.

Kdy kyslík "škodí"

"Vitamínové přípravky mají dodávat tělu to, co mu bere moderní způsob života s nedostatkem pohybu, špatnou životosprávou, stresy a znečištěným životním prostředím," říká doktor Nouza a pokračuje.

"Mají nás chránit před infekcemi, mají posilovat našiobranyschopnosta odstraňovat únavu našeho organismu a zvyšovat jeho energetické možnosti a vitalitu.

Tento nebývalý rozkvět vitaminových přípravků souvisí i s výsledky výzkumů škodlivého působení oxidace na živé organismy a antioxidačních vlastností vitaminů.

Kyslík, jak nám dáte patrně za pravdu, je zcela nezbytný pro život vyšších organismů. Avšak za jistých situací se molekuly kyslíku mění na volné radikály, kterým chybí jeden nebo dva elektrony a jsou tak vysoce reaktivní.

Úloha volných radikálů

Ano, v poslední době se čím dál častěji hovoří také o volných kyslíkových radikálech.

O co se vlastně jedná? Tyto zvláštní, donedávna víceméně neznámé látky si vytváříme ve vlastních buňkách sami - jsou to produkty normálního buněčného metabolismu. Další nebezpečné volné radikály získáváme zvenčí. Pocházejí ze zevního znečištěného prostředí: vznikají působením UV záření nebo smogových exhalací, ale také z cigaretového kouře.

Chemicky jde o molekuly (nejčastěji kyslíku a dusíku), postrádající jeden elektron. Všechny tyto volné radikály jsou velmi nestabilní a snaží se získat chybějící elektron z jakékoliv jiné molekuly. Tím, že volné radikály odebírají elektrony molekulám bílkovin, tuků a DNA, poškozují buňky a tkáně našeho těla.

Naštěstí se v těle i v naší potravě přirozeně vyskytují antioxidanty, látky, které jsou schopny dodat volným radikálům chybějící elektrony, a tak je vyvazovat a stabilizovat.

Mezi antioxidanty řadíme mnohé přírodní látky, zvláště některé vitaminy, minerály a enzymy.

K těm nejvýznamnějším patří vitaminy C, E, betakaroten, selen, ubichinon (Q10), některé hormony jako např. testosteron, dehydroepiandrosteron, lidský růstový hormon nebo melatonin.

Za určitých okolností může působení volných radikálů překonat obranu organismu a postupující poškozování buněk může vést ke stárnutí či řadě závažných chorob. Tím, že se u mnohých vitaminů a minerálů prokázal významný antioxidační efekt, mohou se uplatnit v prevenci leckterých nemocí.

U onemocnění kardiovaskulárního systému se předpokládá ochranný vliv vitaminu C, vitaminu E a betakarotenu, a to zabráněním oxidace LDL cholesterolu a tím i vzniku aterosklerózy.

Studie provedené v USA prokazovaly významně ochranný vliv již 100 UI vitaminu E na rozvoj aterosklerózy.

V prevenci prakticky všech nádorů se zase předpokládá ochranný vliv vitaminu C, betakarotenu a selenu.

Vitamin C, vitamin E a betakaroten mají patrně ochranný vliv i na vnik katarakty. Vitamin E a další látky zase mohou preventivně působit proti rozvoji Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

A jistě ne na konec se předpokládá, že pravidelné užívání vitaminů E a C pomáhá posilovat imunitní systém, což se prokázalo zvláště u starších osob.

Zodpovězené otázky

Otázka: Prosím o dotaz ohledně výsledků CIK137, jsem po těžkých operacích, po CA prsu 10let, stále velice unavená, mám Wobenzym, brala jsem Imodin...co dál, lékaři mlčí, vyhýbají se mé léčbě, vitaminy užívám mnoho let.mám i neuropatii C5-8 po borelioze 2st..prosím o možné řešení.děkuji vám zdraví baruska Autor: baruška | 16.3.2008 11:21

MUDr. Martin Nouza, CSc: Vážená paní, vámi uváděná hodnota CIK je zvýšená, svědčí pro zatížení imunitního systému. Wobenzym je dobrá volba, doporučuji dále pátrat po vhodné podpoře a věřím, že se vám i nadále podaří bojovat s vaší nemocí.

Otázka: Znám několik maminek které mají často nemocné děti. Všimla jsem si u dvou z nich, že když mají ovoce,které se začíná kazit (malá skvrnka plísně), jednoduše zkaženou část odkrojí a dají dítěti, podobně se zachází s kompoty...nechtějí mi věřit, že plísně produkují jed...může to mít vliv na imunitu jejich dětí? A jak u dospělých? Autor: jana | 16.3.2008 11:58

MUDr. Martin Nouza, CSc: Milá Jano, zcela souhlasím s vámi, že plesnivé potraviny patří do bioodpadu a ne do našeho jídelničku. Držím vám palce ve vaší osvětě!

Otázka: Dobrý den, dcera má dvě děti (2 a 5 let),které jsou často nemocné.Snaží se jim sice dávat ovoce a zeleninu,ale konkrétně banány mají téměř každý den.Prosím o Váš názor, jestli tak častý příjem banánů může mít v takovém případě negativní vliv na imunitu. Děkuji Autor: janina | 16.3.2008 14:44

MUDr. Martin Nouza, CSc: Vážená paní, myslím si, že vaše obavy nejsou na místě. Ostatně pravidelný přísun kvalitních potravin a ovoce, jako jsou banány, se považuje za jednu z příčin, že populace je stále vyšší a vyšší.

Otázka: Mám 2 dcery,7 a 4, ta mladší má od podzimu do jara opakované laryngity s proměnlivou nutností hospitalizace. Je vedená na alergologii, kde kromě intolerance na kravské mléko, nezjištěna žádná alergie. Bere pravidelně antihistaminika Xyzal + Singulair, Ribomunyl nyní v udržovácí dávce, dítě navštěvuje školku, kde ji mléčné výrobky nepodávají. Jsme indikováni k EAT, bohužel pro neustálé infekty je výkon odkládán. Lékařka mě povzbuzuje, že po odnětí mandle se stav může upravit. Jak jak jinak můžu svýmy postupy posílit imunitu u 4 letého dítěte? Děkuji za odpověď Autor: Hanka | 16.3.2008 15:21

MUDr. Martin Nouza, CSc: Milá Hanko, myslím, že dělate co se dá, někdo to chce velko trpělivost, než děcka i s imunitou vyrostou. Na opakované laryngitidy máme dobrou radu: osvědčil se nám Wobenzym nebo Colostrum, což jsou prostředky běžně dostupné a i pro malé děti šetrné.

Otázka: Které další látky mohou působit proti rozvoji Parkinsonovy nemoci a co je vůbec její příčínou?Děkuji za odpověď. Autor: hujer | 16.3.2008 15:37

MUDr. Martin Nouza, CSc: Je mi líto, tato otázka patří spíše neurologům...

Otázka: dobry den, chci se zeptat jak zvysit imunitu. je mi 20 let od svych 14 let trpim na velmi caste gynekologicke zanety caste nachlazeni,anginy postupne se k tomu pridal i herpes.skoro kazdy mesic me neco takoveho potka. pul roku uzivam wobenzym jim ovoce piji actimel ale nijak velkou zmenu nepozoruji.co by jste mi poradil dekuji za odpoved Autor: nikol | 16.3.2008 15:54

MUDr. Martin Nouza, CSc: Nikol, těch možností je určitě víc, můžete zkoušet úpravu stravování, což hodně pomáhá zvláště při kvasinkových gynekologických zánětech, anebo vyzkoušet ještě další potravinové doplňky, třeba speciální Colostrum. Pokud by se vám nedařilo, obraťte se na naše Centrum klinické imunologie.

Otázka: Dobrý den, zajímalo by mne, zda posilováním imunity můžeme předejít i jiným onemocněním než je nachlazení či onemocnění dýchacích cest.Mám na mysli třeba, kožní infekce, střevní infekce typu střevní chřipky nebo jiných v celku běžných onemocnění.Také by mně zajímalo, jestli je imunita ovlivněna dědičně, tedy jestli je možné, že u někoho se jistá onemocnění opakují často i bez jeho přičinění a někomu se naopak celý život vyhýbají. Děkuji za odpověď. Autor: zvědavá | 16.3.2008 16:06

MUDr. Martin Nouza, CSc: Dobrý den, poruchy imunity jsou jen vzácně vrozené, většinou jsou získané v průběhu života - uplatňují se špatný životní styl, přemíra stresu, stravování. Úpravou životního stylu budete řešit nejen poruchy imunity, ale i další možné zdravotní problémy.

Otázka: Dobrý den, před osmi měsíci jsem po čtyřiceti letech přestal kouřit. V posledních asi patnácti letech jsem kouřil asi čtyřicet kusů denně. Před sedmi měsících se mi začaly dělat v ústech afty a to neustále. Jeden zmizí a další (nebo více)se udělá. Předtím jsem afty neměl asi třicet let. Nevím,co by tvoření dalších aftů mohlo zabránit. Může to mít souvislost s ukončením kouření? Můžete mi poradit?Velice vám děkuji za odpověď. Autor: jarda | 16.3.2008 16:26

MUDr. Martin Nouza, CSc: Jardo, je skvělé, že jste přestal s kouřením. Afty jistě také zvládnete, i když je to někdy těžké. Zkuste probiotika - laktobacily, chlorellu, a pokud se nezadaří, konzultujte na zubním. Příčiny mohou ležet i v zažívacím traktu. Jistě vám poradí i praktický lékař.

Otázka: Dobrý den,mám 5-ti letou dceru,která trpí od podzimu do jara častými nachlazeními,bronchitidami a kašlem.Většinou je bez zvýšených teplot,nemoc bývá často doprovázená rýmou zelenožluté barvy.Tutéž barvu mají i hleny,které vykašle.Pokud jsou jí nasazeny antibiotika,dojde rychle k uzdravení (dle doktorky poslechově negativní),ale dcera stále (po ránu,navečer) vykašlává žluté hleny.Tyto hleny má v podstatě neustále od proběhnutí prvního onemocnění až do jara,kdy problémy ustávají.Lékařka říká,že tyto hleny jsou normální,ale já si myslím,že zdravé dítě by nemělo stále vykašlávat a už vůbec ne žluté hleny.Dcera se také stále v noci potí,i když je zdravá.V dětském pokoji má při spánku 18-19 st.C.Poraďte prosím,děkuji. Autor: jirkabr | 16.3.2008 16:33

MUDr. Martin Nouza, CSc: Dobrý den, zvažte vyšetření na alergie - od podzimu přes zimu nás více trápí alergie na roztoče. Pokud budou negativní, hledejte pomoc u imunologa, podpora slizniční imunity může přinést velmi dobrý efekt. Léky vám může předepsat po předchozím vyšetření základních imunitních funkcí.

Otázka: Vážený pane doktore,mám již více jak rok bércové vředy,lékařka co jsem k ní chodila mi odmítala psát jakékoll léky a nyní co jsem změnila lékaře tak ten mi píše masti i léky proti bolesti ale mám obavu zda nemám porušenou imunitu. Ptám se zda se dá toto nějak ověřit, je mi téměř 57 let, jinak jsem zdravá a jsem dárce krve a už se těším až zase budu moci jít na trans stanici Děkuji za případnou odpověd Irma P.S Vředy mám po růži Autor: Irma | 16.3.2008 16:48

MUDr. Martin Nouza, CSc: Vážená paní Irmo, po prodělané růži dojde velmi často ke změně cévního zásobení, zvláště na bérci a nezřídka právě ke vzniku bércového vředu. Je potřeba velké trpělivosti v místní péči o vřed, dnes jsou specializovaná pracoviště s vyškoleným personálem. Jako podpůrný prostředek zkuste Wobenzym, tak v dávce 3x5 drg.

Otázka: Dobrý den, myslíte, že může být nějaký vztah imunítou a vzniku autismu? Autor: autimama | 16.3.2008 16:49

MUDr. Martin Nouza, CSc: Dobrý den. Je mi líto, o tom nemám žádné informace.

Otázka: Studuji vysokou školu. Během studia na gymnáziu jsem nebyla teměř nemocná, dnes jsem ve 3.ročníku VŠ a jdu z nemoci do nemoci. Vzhledem ke skutečnosti, že nesmim mít žádné absence ve škole, řadu nachlazení přecházím a beru antibiotika tzv. za pochodu. Vím, že to není právě nejlepší způsob léčby, ale škola mě k tomu nutí - neuznává absence(ani omluvené)- teď jsem právě opět nemocná-zdravá jsem byla celé 3 dny, ležím, mám od čtvrtka teploty kolem 39 stupňů (i přes - a to po celý den), jsem maximálně unavená, rýma mně teče proudem, břicho bolí od úporného kašle. Stejné nebo podobné problémy se u mě stále opakují. Od čtvrtka beru lékařem předepsaný klacid SR,dále erdomed, sama jsem si zakoupila otrivin, neboť rýma byla stále větší. Dokud jsem sportovala, můj zdravotni stav byl daleko lepší, nyní mně však opakující nemoci znemožňují i tyto záliby. Autor: lenka z litvínova | 16.3.2008 17:06

MUDr. Martin Nouza, CSc: Dobrý den, vypadá to na akutní virózu, poraďte se s praktickým lékařem o možnosti imunologického vyšetření. A brzy se vraťte ke sportu, to vám bude hodně pomáhat.

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat otec má celiakii a bere prášky disulone, chtěla bych se zeptat zda-li na tuhle nemoc je i jiný prášek? Je možnost dědičnosti celiakii? kde bych mohla zjistit jestli ji nemám taky? Děkuji s pozdravem Autor: lindomira | 16.3.2008 17:15

MUDr. Martin Nouza, CSc: Celiakie má jistou dědičnost, léčebně skvěle pomáhá přísná bezlepková dieta. Sama se můžete nechat preventivně vyšetřit u praktického lékaře nebo na imunologii - první testy se dělají z krve.

Otázka: Dobrý den,pane doktore,chtěla bych se zeptat,jak je to s imunitním systémem u dětí.Do kolika let se utváří im.systém?Pokud je pravda,že do 5-6let(odborný článek),je lepší když dítě nastoupí do mateř.školky až v 5letech,kdy má imun. syst.již silnější a odolnější?Nebo je to zcela a zcela individuelní?Setkávám se s názory, že je jedno,kdy dítě nastoupí do školky,stejně ten 1.rok vždy promarodí,ať nastoupí ve 3 nebo v 5 letech.Naše dcera má 3 roky a9 měsíců,doposud bez nemocí,bez antb.,pouze 2krát za rok rýma,ve 3letech neštovice,od 6měsíců plaveme,otužujeme,zdravá strava.Řešíme,zda do školky ano nebo ne,hlavně také z důvodu 7 měs. miminka doma.Co konkrétně doporučujete Vy,pokud se týče nástupu dětí do mateř.školky?Je to ve skutečnosti pravda,že 1.rok nástupu do kolektivu promarodí,ale pak bude odolné?Získá tím imunitu nebo naopak oslabí?Děkuji za odpověď. Autor: Radka | 16.3.2008 17:30

MUDr. Martin Nouza, CSc: Milá Radko, je pravda, že imunitní stystém u dětí zraje, plné funkce dojde až po 12. roku věku. Také je fakt, že v dětských kolektivech s imunita dobře trénuje, což ovšem pro některé rodiny je těžko zvládnutelné. Přesto doporučuji vytrvat, většinou skutečně po prvním roce ve školce je vše lepší.

Otázka: Dobrý den.Před cca 20 lety mi byl zjištěn po opakovaných zánětech plic imunodefekt-jestli vrozený nebo získaný,nebylo zjištěno-s úrovní IgA<0,05/IgG~2,2/IgM<0,04.Dostávaljsem Norga i.m.,Endobulin i.v., nyní Subcuvia s.c. Je podle Vás jiná možnost řešení mého problému než dosud uplatněné postupy(mimo podpůrně vitaminy, Q10 apod)? Autor: jago | 16.3.2008 18:02

MUDr. Martin Nouza, CSc: dobrý den, v tuto chvíli je náhrada chybějíjích imunoglobulinů tou nejúčinnější možností léčby.

Otázka: Dobrý den pane doktore! Celou zimu mám opakované asi alergické rýmy, začne mi svědit nos, kýchání, teče z očí, slabost, zvýšená teplota. Opakovalo se to celou zimu. Užívám echinacelu v tabletkách, zinek, jím hodně ovoce a zeleniny a přesto se rýma stále opakuje. Co s tím? Poradíte mi? Lze se objednat na nějaké vyšetření? Děkuji za odpovědˇ. Autor: primule | 16.3.2008 18:47

MUDr. Martin Nouza, CSc: dobrý den, no, vypadá to vskutku na alergii, možnosti léčby jsou, a docela účinné. Vyžádejte si vyšetření na alergologii.

Otázka: dobry den je mi24let a jsem měsic po operaci dutin trpim alergii a již2roky pocituji pocit unavy tet se mi za 2měsice skazili zuby a dělaji se mě afty ktere se hoji asi tak tyden a mam otekle dasně a teplotu. mohu mit problemy s imunitou? předem děkuji za odpověd Autor: petr | 16.3.2008 19:12

MUDr. Martin Nouza, CSc: Ale ano, Petře, alergie je spojená s poruchou imunity. Dohodněte si vyšetření imunity a zkuste léčebně postupy na její úpravu - tzv. imunomodulancia.

Otázka: Dobrý den, pane doktore. Prosím Vás o radu. Je mi 24let a jsem alergik (plevele,trávy,roztoči).Před několika lety se mi projevila i potravinová alergie(mrkev,celer,med) a stále více potravin špatně snáším.V pyl.sezóně(únor-září)užívám Zodac.Problém u mě spočívá v tom,že nemám rýmu ani pálení v očích,ale vše se projevuje na sliznici v krku.Mám sucho v ústech,podrážděný krk,kde se mi přilepuje jídlo.Alergolog mě poslal na ORL, že tyto problémy s alergií nesouvisí,ale krční lékař mě po roce léčení řekl,že by mohlo jít o projevy alergie.Obtíže mi zmírnil Imudon,který se již nevyrábí a také sprej mořské soli.Ve škole,kde je suchý vzduch a více lidí se mé potíže zhoršují.Máte zkušenost,že by se alergie mohla v této podobě projevovat?Mohl by jste mi prosím poradit,co bych mohla užívat místo Imudonu?Předem děkuji za odpověď. Autor: Zuzka | 16.3.2008 19:19

MUDr. Martin Nouza, CSc: Milá Zuzko, alergie mohou mít různé projevy. Místo Imudonu lze zkusit GS Imunostim nebo jiný bakteriální imunomodulátor.

Otázka: Dobrý den, pane doktore.Již 7 let se léčím s revmatoidní artritidou. Beru movalis 15 jeden denně a sulfasalazin K- EN čtyři denně. Poslední rok jsem často nemocná, je možné, že to způsobuje narušená imunita z důsledku nemoci? Prosím o radu jak imunitu posílit. Ďekuji za radu. Autor: beruška | 16.3.2008 19:20

MUDr. Martin Nouza, CSc: Dobrý den, je to jistě možné, že nemoc, ale i nezbytná léčba, působí na vaši obranyschopnost. Zkuste probiotika - laktobacily nebo enzymové přípravky.

Otázka: Dobrý den, již 2 roky mám dignostikovanou roztroušenou sklerozu. Užívám Imuran, Prednison a nově injekčně Avonex. Prosím, mohl byste mi poradit jaké by pro mě byly vhodné vitamíny či látky, které by mou imunitu nevyprovokovali k nežádoucí činnosti, ale zároveň podpořili vhodně můj organismus při tomto autoimunitním onemocnění? Děkuji. Autor: Kačka | 16.3.2008 19:48

MUDr. Martin Nouza, CSc: Milá paní, s tímto bude nejlépe se obrátit na vašeho neurologa nebo neuroložku, jistě vám poradí, nejspíše vitaminy skupiny B.

Otázka: Dobrý den, pane doktore,je pravdivé tvrzení, že nemoci v dětství posilují imunitu?Pokud ano, jak je to myšleno, jaké nemoci jsou na mysli?Chápu, že je lepší prodělat např. neštovice v dětském věku než v dospělosti, ale častá nachlazení, rýma, kašel, zánět průdušek apod.,to snad imunitu neposiluje, nebo ano?Pokud dítě(např. 0-6let) neprodělá např. zánět průdušek,nebo virozy,může to způsobit později nějaký problém?Děkuji za odpověď Autor: Martin | 16.3.2008 19:51

MUDr. Martin Nouza, CSc: Milý Martine, ano, infekce školí imunitu a brání rozvoji jiných, nepříznivých stavů, jako jsou alergie.

Otázka: Jaký máte názor a zkušenosti na tzv. zelené potraviny - mladý ječmen,pšenice,sladkovodní řasa.prodej prodejnách zdravá výživa Dík za odpověd Autor: jája | 16.3.2008 19:53

MUDr. Martin Nouza, CSc: Milá Jájo, zkušenosti máme skvělé, vřele doporučuji.

Otázka: bratr(po operaci mozku)má za sebou radioterapii,pět dávek chemoterapie,nyní prodělává nitrožilní chemoterapii.Poradíte něco na zlepšení krve(má málo červených i bílých krvinek)a na posílení imunity?díky Autor: Veronika | 16.3.2008 20:01

MUDr. Martin Nouza, CSc: Milá Veroniko, myslím, že veškerou, i podpůrnou léčbu musíte konzultovat s bratrovými lékaři, zkuste se jich zeptat na Biobran, Ovosan nebo Thymunex. To jsou přípravky, které v podobným situacích doporučujeme.

Otázka: Vážený pane doktore, využívám tímto možnosti a obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Je mi 33 let, mám malé školkové děti a mým největším problémem je, že jsem velmi často nemocná. Několik let už nemám krční mandle, přesto trpím častou bolestí krku, zimnicí, zkrátka bolestí celého člověka a většinou skončím na ATB. Neumím ani popsat, jak jsem z toho nešťastná, v akutním stavu zůstávám s dětmi často bez pomoci manžela, někdy jsem opravdu na pokraji svých sil. Pravěpodobně chci mnoho, ale existuje něco, co můžu pro sebe udělat. Zkouším bylinky, med, ovoce a zelenina jsou samozřejmostí, vitamín C, Alveo od Akuny..., jsem už tak daleko, že jsem se naučila jíst syrový česnek. Děkuji za Váš čas a za odpoveď. Autor: Janka K. | 16.3.2008 20:02

MUDr. Martin Nouza, CSc: Milá Janko, máte toho zkrátka moc. Zkuste si najít čas pro sebe, odpočívat, odreagovat se. Sport, procházky po lese. Požádejte někoho z blízkých, zda by vám s dětmi nepomohli. Pokud byste potřebovala, obraťte se na naše pracoviště.

Otázka: Dobrý den,máme 8.měsíční miminko-jaký je váš názor na otužování od útlého věku?poradíte,jak zlepšovat imunitu?existují vitamíny už i pro takto malé děti?zatím stále kojím....díky Autor: Niki | 16.3.2008 20:06

MUDr. Martin Nouza, CSc: Niki, nejlepší pro vaše miminko je to co má od vás - mateřské mléko, lásku, cit. Otužování je takédobré, možná vám pediatrička poradí, zda plavání, saunování bude vhodné.

Otázka: Jaký je Váš názor na solné jeskyně?v čem mají blahodárný vliv na naše zdraví?existují všeobecné rady,jak může člověk posilovat svoji imunitu?děkuji Autor: Davmac | 16.3.2008 20:07

MUDr. Martin Nouza, CSc: Dobrý den, proč nezkusit. Neublíží a třeba i pomůže.

Otázka: Vážený pane doktore, je mi 22 let, před dvěma lety jsem prodělala reaktivovanou mononukleózu, při které jsem byla velmi unavená a často nemocná. Od té doby mám stále zvýšenou teplotu 37.5. Co mě však více trápí jsou opakované gynekologické kvasinkové infekce, asi 6krát ročně(ve dvou letech). 4měsíce jsem užívala Wobenzym. Uvažuji o léku Candivac-myslíte, že by mi mohl pomoci? Mohly by zmrazené kvasinky způsobit, že by se mé tělo stalo proti živým imunnější? Jinak žádnou zásadní chybu nedělám-že bych se myla mýdlem nebo jedla hodně sladkostí. Naopak, jsem vzorná, piju kefír, nosím bavlněné prádlo, mám jednoho sexuálního partnera, nepiju, nekouřím, jím zdravě. Ale něco v nepořádku asi bude. Děkuji za Vaši odpověď. Autor: dolores | 16.3.2008 20:20

MUDr. Martin Nouza, CSc: Milá Dolores, vámi uváděné problémyjsou ve vašem věku velmi časté, nebojte, vše se dá do pořádu. Candivac můžete vyzkoušet, také je důležité omezit sladkosti a čistit střevo - chlorella, laktobacily a další. Pokud byste neuspěla, obraťte se na naše Centrum klinické imunologie; často tyto problémy řešíme.

Otázka: Dobrý den,prosím o radu.V 5letech, nástupem do MŠ jsem začala trpět opak.infekcemi HCD.Stav se posléze zlepšil,léta jsem užívala Broncho-Vaxom,Biostim...Před téměř 2 roky vyvrcholily mé letité psych.potíže (smíšená úzk.depresivní porucha) pobytem na psychiatrii,psychický stav po čtvrt roce a vyřešení všech osobních problémů nad očekávání dobrý.Ovšem poslední 1 a čtvrt roku (je mi 28let)jsem prakticky neustále nemocná(virózy,bakteriální infekce HCD),nemoce probíhají vlekle,interval mezi jednotlivými chorobami trvá asi 1-2týdny,ale ani v tom období se necítím fit (vyčerpanost,zvýšené teploty).Rok jsem téměř v denním kontaktu s malými dětmi (2roky,5let-navštěvuje MŠ),občas nemocnými.Pokud je to možné snažím se vyvarovat ATB,v posledním roce jsem je ovšem byla nucena brát 4x.Nezabírá bakt.stimulace,ani inj.Pasteur Human Immunoglobulin grifols,zatím ani Imunor.V 6/07pozit.labor.parametry:anti EBV VCA IgG ELISA +; anti EBV EBNA ELISA +++,anti chlamydia ELISA IgG 2.39;anti chlamydia ELISA IgA 1,08.Prosím,můžete takto určit,v čem by mohla být příčina mých problémů? Nebo - přijímáte nové pacienty(pojišť.VOZP)a je péče u Vás pro pacienta bezplatná (účtovaná zdr.pojišťovně)?Předem velice děkuji za odpověď,s přáním hezkého dne,Lenka Autor: lenka | 16.3.2008 20:34

MUDr. Martin Nouza, CSc: Lenko, imunita hodně souvisí s psychikou, takže není divu, že po těch letech... Jestli máte zájem, požádejte svého praktického lékaře o doporučení a objednejte se u nás k vyšetření.

Otázka: Dobrý den, pane doktore, prosim jaky je vas nazor na uzivani pripravku na zvyseni obranysch. organismu u pacientu a autoim. onemocnenimi ( zde SLE v remisi) - pripravkum s Echinaceou a jinymi bylin. extrakty, enzymat. pripravkum i homeopatikum se radeji vyhybam, trvale beru na dop. lekare vit. E 400, obcasne dle potreby vit.C,B,multi. Neminim to s titmo prehanet, ale pred necelym rokem jsem mela ca dva mesice infekce DC a krom snahy o zdravejsi zivotni styl snad lze organismus i takto podporit. Druhy dotaz se tyka vaseho nazoru na vakcinaci u stejneho typu onemocneni (konkretne pro chripku, tetanus a pripadne jina z duvodu prani jednou vycestovat za exotikou -Karibik napr.) Vzhledem k tematu tohoto on-line rozhovoru spise predpokladam, ze pro zodpovezeni 2. dotazu nebude prostor, pak jej povazujte za bezpredmetny. Dekuji pekne a preji hezky den Autor: Martina | 16.3.2008 20:41

MUDr. Martin Nouza, CSc: Martino, jen žádné posilování imunity! SLE a další autoimunitní poruchy jsou výrazem aktivované, zvýšené imunity.

Otázka: Dobrý den, od dětství trpím alergií a astmatem. (plísně, roztoči, pyl, poslední dobou se mi objevují potravinové alergie, a alergie na téměř jakékoli chemické látky - prací prášky, make-up, voňavky, mycí prostředky, potravinová barviva) Poslední tři roky trpím na časté záněty nosohrtanu a angíny, jsem hodně unavená, někdy spím až 16 hodin denně, bolí mě svaly. Beru Zodac a Pulmicort, - ty mi předepisuje praktický lékař s tím, že je to tím astmatem, a posílá mě za alergologem. Ten mi ale tvrdí, že plíce mám v normě a léky nepotřebuji. Jaký další postup byste mi poradil? Neustálá únava mi již značně komplikuje život. Může mít dlouhodobé užívání léků na alergii nějaký negativní vliv? V oblastech s méně znečištěným životním prostředím (kanada, nosko, JAR...) mohu žít bez léků, jakmile se vrátím do ČR, problémy se do několika týdnů znovu dostaví. Autor: Pavla | 16.3.2008 20:56

MUDr. Martin Nouza, CSc: Pavlo, můžeme vám jen závidět, že znáte lék na své problémy. Hledejte čisté prostředí, a budete v pořádku.

Otázka: Na podzim - v říjnu loňského roku syn(11 let) prodělal enterovirovou meningitidu.Po pobytu v nemocnici byl ještě do poloviny ledna v domácím ošetření. Musel po proběhlé léčbě v nemocnici držet jaterní dietu - měl nespecifickou reaktivní hepatitidu,dle krevních testů je už vše v normě. V lednu však musel brát antibiotika, měl angínu a následně v krvi bilirubin 34,8 umol/l. Kupuji mu stále probiotika v tabletách i Actimel, má za sebou 2měsíční kůru Kolostrem. Nyní je opět nemocen - diagnostikován pasový opar.Nevím jak a čím synovi pomoci, aby nebyl stále nemocný. Prosím o radu, čím bychom měli imunitu zvýšit a zlepšit celkový zdravotní stav. Děkuji za odpověď. Autor: Šárka | 16.3.2008 21:08

MUDr. Martin Nouza, CSc: MIlá Šárko, syn prodělal těžké onemocnění a jeho imunita je oslabená. Buďte trpělivá, jistě vše zvládne. Případně požádejte o imunol. vyšetření.

Otázka: Dcera trpí opakovanými záněty močových cest. Jde o 10-ti letou dívku. Od svých 3let užívá udržovací dávku antibiotik k potlačení infekce. Fyziologický důvod vyvolávající opakované záněta neexistuje. Vidíte nějaké řešení? Autor: Jana | 16.3.2008 21:58

MUDr. Martin Nouza, CSc: Dobrý den, důležitý je přísun tekutin, alespon 2-3 litry denně, mohou pomůci také brusinky nebo štáva z nich. K dispozici je také Urovaxom, dobrý prostředek na posílení slizniční imunity močových cest.

Otázka: Dobrý den pane doktore, více jak půl roku u mě přetrvává nadměrná až extrémní únava, která se nelepší ani po dostatečném odpočinku a spánku. Po probuzení jsem stále unavený, nejde však jen o pocit, nevydržím dlouho dělat jakoukoli fyzickou práci, byť nenáročnou, dostavuje se stálé zívání a svalová slabost. Jedná se o tzv. chronickou únavu, neboť únavový syndrom, dle lékařů neexistuje. Únava je dále doprovázena bolestmi hlavy a kloubů, malátností a jakousi otupělostí. Tyto potíže se objevily po prodělaném 3-týdenním chřipkovém onemocnění na přelomu září-říjen roku 2007 a trvají doposud. V této době jsem také ukončil studium na VŠ a nastoupil do zaměstnání, které jsem bohužel přes tyto značné obtíže nemohl dále vykonávat. Podstoupil jsem pěknou řádku vyšetření a rozborů od běžných krevních, imunologické, včetně CT mozku a psychiatrického vyšetření. Vše negativní, avšak pozitivní nějaký streptokok, zjištěné protilátky již dříve proběhlé mononukleózy a pozitivní IgM a IgG protilátky chlamydia pneumonie, k čemuž se lékaři jaksi nechtějí moc vyjadřovat, a domnívají se, že takovéto značně limitující potíže nemohou způsobovat výše zmiňované viry a bakterie. Dříve jsem aktivně sportoval a neměl žádné vážnější zdravotní problémy. Prosím o váš názor na chlamydie (Cpn) a jejich případnou léčbu. Děkuji za Vaši odpověď. Autor: Lucas | 16.3.2008 22:29

MUDr. Martin Nouza, CSc: Milý Lucasi, možností chronické únavy je řada, v poslední době se hodně uvažuje i o chronické chlamydiové infekci. Této problematice se v našem Centru také hodně věnujeme, s využitím specializovaných protokolů, včetně Wheldonova.

Otázka: Dobrý den. Prosím, můžete poradit, nějaký konkrétní přípravek na posílení obranyschopnosti organismu, nějaký základ vitamínů a minerálů... nějaký všeobecný "zázrak",kde bych si řekla,že jsem pro sebe aspoň něco udělala v oblasti zdraví? Děkuji. Autor: Elena | 17.3.2008 00:33

MUDr. Martin Nouza, CSc: Eleno, zkuste Geriavit, obsahuje ženšen G115, který je skvělý na výkonnosti i imunitu. Dobré jsou i Biobran 50, Vironal ad.

Otázka: Dobry den pane doktore, chci se zeptat jak ovlivnuje potravinova nesnasenlivost celkovou imunitu organizmu.Konkretne mam na mysli laktozvou intoleranci.Myslim ze u mne to neni intolerance nejvyssiho mozneho stupne protoze jogurty a tvrdy tvaroh mi v Cechach nedelaly problemy.Momentalne ale ziju v zahranici kde mi zdejsi jogurty vadi, take mekky tvaroh - zjistila jsem ze maji vyssi obsah cukru nez v Cechach.Neni pro mne snadne vyloucit mlecne vyrobky z jidelnicku protoze jsem vegetarianka z duvodu ze maso je pro mne tezce stravitelne.Mam pocit ze jsem presmiru unavena a mam pernamantne rude hrdlo.Samozrejme mam vecne nafoukle bricho a problemy s vyprazdnovanim (zacpu ale tekuteho charakteru).Na gastroenterologickom vysetreni se ukazalo ze mam v tenkem strevu migrujici lymfocyty.Co by jste mi poradil, mam uplne vyloucit mlecne produkty?Ma to vliv na celkovou imunitu nebo jenom na neprijemne potize?Dekuji. Autor: Maja | 17.3.2008 01:34

MUDr. Martin Nouza, CSc: Majo, lymfocyty ve střevě mohou hovořit o zánětu. Zkuste vskutku vysadit všechny mléčné výrobky, vždyť v dospělosti lze bez nich žít. A vápník nahraďte tabletkou.

Otázka: Vazeny pane doktore, jaky je vas nazor na doplnky vyzivy ktere maji spomalit starnuti pleti?Maji ucinek?Je za starnuti pleti zodpovedny oxidacni proces?Jak velkou miru ma na tomto procesu prostredi s vysokym obsahem CO2 v ovzdusi?Jsou kosmeticke kremy s antioxidantama schopne zmirnit destruktivni procesy volnych radikalu nebo je to jenom o strave?Predem dekuji za odpoved. Autor: Kata | 17.3.2008 01:40

MUDr. Martin Nouza, CSc: Dobrý den, asi nejlépe opravdu hojně antioxidantů -například vit. E, koenzym Q10, vit. C, apod.

Otázka: Preji hezky den.Moje otazka: je velice dulezite kdy jdeme spat kdyz je to v pravidelnou dobu?Pracuji jemom na nocne smeny a slysel jsem ze to muze vest k vyssimu riziku rakoviny.Ma dcera chodi take denne spat ve 3 - 4 hodiny rano...Tesim se na odpoved.Jozef. Autor: Jozef | 17.3.2008 01:44

MUDr. Martin Nouza, CSc: Vážený pane, rakoviny se bát nemusíte, není prokázáno, že by směnný provoz zvyšoval její riziko.

Otázka: Dobrý den, je "zdravé" užívat vitamínové přípravky? Nejsou spíše na škodu? Jsou v nich opravdu vitamíny? Mám pocit, že pokud každý den jím ovoce a zeleninu, je současné používání vitamínových přípravků spíše na škodu. Děkuji mockrát za vysvětlení a přeji krásný den. Autor: Jana | 17.3.2008 08:28

MUDr. Martin Nouza, CSc: Milá Jano, plně s vámi souhlasím, vitaminové přípravky mají význam pouze po krátkou dobu, nejspíše v době, kdy ovoce či zelenina nemá optimální obsah potřebných vitaminů a minerálů, čili přes zimu a na jaře. Tehdy pomocí tablet můžeme doplnit to, co chybí. Stejně tak je třeba s nimi pracovat v době, kdy se necítíme zdrávi, jsme unaveni, apod.

Otázka: Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu, jak a čím podpořit imunitu u mých dospělých synů-starší má Crohnovu nemoc a revmatoidní artritidu a mladší ulcerosní kolitidu a malý počet bílých krvinek/leukopenii/? Oba užívají léky a multivitamíny, ale jejich zdravotní stav se nelepší. Děkuji.M. Autor: Míša | 17.3.2008 08:40

MUDr. Martin Nouza, CSc: Milá paní Míšo, je to těžká situace. Posilovat imunitu není v těchto případech příliš na místě. Zkuste tradiční čínskou medicínu, ayurvédu, homeopatii. Z potravních doplňků buď Thymunex nebo Colostrum High Ig.

Otázka: Dobrý den, léčím se čtvrtým rokem na imunologii bez viditelných změn. Opakují se u mne infekce během celého roku i během letních měsíců, trápí mne celoroční suchý v noci dusivý kašel.V krevních testech mám vždy vyšší hladinu zánětlivých složek. Zatím jsem užívala zodac a jednou denně si foukala naposledy pulmicort. Se zánětem se ale nic neděje, nikdo nehledá, kde by mohl být. Výjimku tvořili na neurologii, kde zkoumali, zda nemám roztroušenou sklerózu, zatím nebyla potvrzena. Lze s tím zánětem v těle něco udělat? Lze ho vůbec najít? Měla by se změnit léčba? V současné době neberu žádný z preparátů ani si nefoukám, považuji to za zbytečné, když to nepřináší změny, jsem také těhotná a gynekolog mi doporučil, pokud nemám jiné obtíže raději i tyto léky vynechat. V současné době jsem opět práce neschopná, neboť prodělávám další z viróz. Děkuji. Autor: Hanka | 17.3.2008 09:10

MUDr. Martin Nouza, CSc: Milá Hanko, zkuste si nechat udělat testy na chronickou infekci Chlamydia pneumoniae - často při ní vídáme jak chronický kašel, tak neurologické projevy, s podezřením na roztroušenou sklerózu. Hodně informací najdete v češtině na www.chlamydie.info

Otázka: Dobry den chtela bych poradit jake vitaminy a jake pripravky mam pouzivat. Pracuju v jednom obchudku v obchodnim centru tak jsem bacilum vystavana dennne a klimatizace je asi take problem, leky jako luivak apd nezabiraj a antibiotika beru i 8 krat rocne je mi 23 let chtela bych deti ale s mym zdravotnim stavem asi tezko. Dekuji moc predem za odpoved Autor: Marketa | 17.3.2008 09:25

MUDr. Martin Nouza, CSc: Milá Markéto, za prvé doporučuji nepřehánět to s Luivacem a podobnými léky. Doporučil bych vám raději dobré imunologické vyšetření a cílenou léčbu. Pokud jste z Prahy, či nemáte problém přijet, objednejte se k nám - tel. 222 094 200. Do té doby zkuste na posílení imunity Colostrum High Ig, event. Thymunex.

Otázka: Dobry den chtela bych poradit jake vitaminy a jake pripravky mam pouzivat. Pracuju v jednom obchudku v obchodnim centru tak jsem bacilum vystavana dennne a klimatizace je asi take problem, leky jako luivak apd nezabiraj a antibiotika beru i 8 krat rocne je mi 23 let chtela bych deti ale s mym zdravotnim stavem asi tezko. Dekuji moc predem za odpoved Autor: Marketa | 17.3.2008 09:25

MUDr. Martin Nouza, CSc: Milá Markéto, za prvé doporučuji nepřehánět to s Luivacem a podobnými léky. Doporučil bych vám raději dobré imunologické vyšetření a cílenou léčbu. Pokud jste z Prahy, či nemáte problém přijet, objednejte se k nám - tel. 222 094 200. Do té doby zkuste na posílení imunity Colostrum High Ig, event. Thymunex.

Otázka: Dobry den chtela bych poradit jake vitaminy a jake pripravky mam pouzivat. Pracuju v jednom obchudku v obchodnim centru tak jsem bacilum vystavana dennne a klimatizace je asi take problem, leky jako luivak apd nezabiraj a antibiotika beru i 8 krat rocne je mi 23 let chtela bych deti ale s mym zdravotnim stavem asi tezko. Dekuji moc predem za odpoved Autor: Marketa | 17.3.2008 09:26

MUDr. Martin Nouza, CSc: Milá Markéto, za prvé doporučuji nepřehánět to s Luivacem a podobnými léky. Doporučil bych vám raději dobré imunologické vyšetření a cílenou léčbu. Pokud jste z Prahy, či nemáte problém přijet, objednejte se k nám - tel. 222 094 200. Do té doby zkuste na posílení imunity Colostrum High Ig, event. Thymunex.

Otázka: Dobrý den,měl dotaz na imunitu. Ted o tom dost nledáme články,o jaký problém se jedná,když žena trpí lupénkou,prý jeto autoimunita.Ale my jsme po třetím pokusu IVF,a embrio tělo nepřijmulo,má protilátky proti zona pelucida,jde asi o přehnané imunitní reakce.jaké jsou rozdíly tedy mezi autoimunitou a vysokou imunitou?Včude se jen píše o posilování imunity,ale ona nezná co je být nemocná,děkuji Autor: boby | 17.3.2008 10:46

MUDr. Martin Nouza, CSc: Dobrý den, pokud má vaše paní protilátky proti zona pellucida, jedná se o vystupňovanou, zvýšenou imunitu. Proto by měla být léčena zcela opačným způsobem než je posilování imunity. To přísluší zkušenému lékaři na specializovaném pracovišti - např. v UPMD v Podolí, v Plzni, a také u nás. Paní se může objednat telefonicky do poradny pro poruchy reprodukce - Centrum klinické imunologie, kterou vede doc. MUDr. Karel Nouza, DrSc. Telefon je 222 094 200

Otázka: jaký máte názor na potrvinové doplnky,když je koupíte zjistíte, že mají určité minerály nejhorší vstřebatelnost.V Calibru,které je doporučované je hořčík ve formě oxidu,což je nejhůře vstřebatelné. Vitamin E je ve formě DL a to je syntetika,jak poznám,že dávám tělu to nejlepší,kdy se Vám dnes doporučuje jíst zdravě,ale přírodní formu ¨vit E nekoupite.děkuji Autor: gagriel | 17.3.2008 11:07

MUDr. Martin Nouza, CSc: Vážený pane, souhlasím s vámi. Pokud je vůbec potřeba doplňovat tyto látky, tak je třeba hledat ty nejkvalitnější. Sami využíváme jednotlivé látky jako je Vitamin E 400 - Slovakofarma, apod.

Otázka: Dobrý den, pane doktore, je možné, aby snížená imunita ovlivňovala také celkovou fyzickou kondici, např. to, že se cítím stále unavená a bez energie? Jak se vůbec pozná snížená imunita? Děkuji za odpověď Autor: Klára | 17.3.2008 11:21

MUDr. Martin Nouza, CSc: Milá Kláro, imunita souvisí prakticky s každým dějem v našem organismu. Snížení imunity byste nejspíše poznala tak, že budete často nemocná, snadno všechno chytíte. Ale existuje i řada dalším imunitních poruch, ne všechny jsou provázeny snížením. Vaše únava a nedostatek energie může být důsledkem imunitní poruchy, může však mít mnoho příčin. Doporučuji tedy vyšetření u praktického lékaře, event. následně na imunologii.

Otázka: Dobrý den, pane doktore, je možné, aby snížená imunita ovlivňovala také celkovou fyzickou kondici, např. to, že se cítím stále unavená a bez energie? Jak se vůbec pozná snížená imunita? Děkuji za odpověď Autor: Klára | 17.3.2008 11:21

MUDr. Martin Nouza, CSc: Milá Kláro, imunita souvisí prakticky s každým dějem v našem organismu. Snížení imunity byste nejspíše poznala tak, že budete často nemocná, snadno všechno chytíte. Ale existuje i řada dalším imunitních poruch, ne všechny jsou provázeny snížením. Vaše únava a nedostatek energie může být důsledkem imunitní poruchy, může však mít mnoho příčin. Doporučuji tedy vyšetření u praktického lékaře, event. následně na imunologii.

reklama

Komerční tip

reklama