reklama

Proč tloustneme? Máme moc velké talíře

Nevíte, jak vypadá správná porce jídla? Nevadí. Pro začátek zkuste používat menší talíře. Běžný mělký talíř vyměňte za dezertní.

Foto: Thinkstock

Nemůžeme se divit, že jíme mnohem víc než v minulosti. Velikost talířů, které používáme, nás k tomu přímo vybízí.

Chcete-li pochopit, jak moc velké porce jíme, zamiřte třeba do starožitnictví. To, co budete pokládat za kalíšek pro panenku je pohár na víno. Talíř, na který by se dnes servíroval dezert, v minulosti vystačil na porci hlavního jídla. Jak upozornil britský deník The Guardian, mělké talíře mají běžný průměr 28 centimetrů, oproti 25 centimetrům, které se vyráběly v padesátých letech.

Podle britského psychologa a autora knihy Bezhlavé jedení: Proč jíme víc, než si myslíme Briana Wansinka nás předimenzované nádobí podvědomě nutí ke konzumaci větších porcí.

"Hlavním nebezpečím těchto kuchyňských pastí je to, že si téměř každý myslí, že je vůči nim imunní," napsal Wansink ve své knize.

Podle řady psychologických průzkumů se pokušení daří odolávat jen dětem. Až do tří nebo čtyř let mají záviděníhodnou schopnost přestat jíst, když jsou syté. Po dosažení tohoto věku tuto schopnost ztrácejí a už se jim nikdy nevrátí. 

Lidé mají zkrátka v povaze jíst, kdy mohou, a jíst víc, pokud mají k dispozici větší porci. Zhruba před třemi lety britská nadace pro zdravé srdce British Heart Foundation upozornila na zvětšování porcí. Například v Británii oblíbený muffin v roce 1993 vážil pět gramů, o dvacet let později už 130 gramů. 

Realita v kavárnách a restauracích po celém světě zdaleka neodpovídá doporučení výživových poradců. Množství jídla servírovaného jídla totiž mnohonásobně překračuje vhodné limity.

Málokdo má představu o tom, kolik a čeho sníst, a je tak vydán napospas potravinářskému průmyslu. Společnosti mají v době nadbytku dvojí strategii: Buď prodávají malé porce za vysokou cenu, nebo se nám 'snaží' prodat jídla více.

Pár tipů od výživových poradců:

K snídani postačí miska obilné kaše, případně müsli s jogurtem a mlékem. Alternativně můžete posnídat celozrnné pečivo se šunkou nebo cottage sýrem.

Jíst bychom měli minimálně pětkrát až šestkrát denně. Díky svačinám v podobě ovoce, obložených housek nebo müsli tyčinek dodáme tělu dostatek energie a vyhneme se tak pokušení dát si větší porci.

Oběd by měl být výživově kompletní. Obsahovat by měl bílkoviny, sacharidy, malé množství tuků a zeleniny.  Pouze salát ale nestačí, protože neobsahuje dostatek sacharidů a bílkovin.

Večeře by měla být složena z podobných surovin jako oběd. Měli bychom si ale hlídat více tuky a sacharidy. K zelenině a masu klidně přikusujte celozrnné pečivo.

Nezapomeňte rovněž na dostatečný pitný režim a rovněž pravidelnost. Nejezte až v okamžiku, kdy máte hlad. Nespořádáte tak alespoň gigantickou porci.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama