reklama

Je vám horko? Ochlaďte tělo pomocí bylinek

Poslední léta se stále více mluví o tom, že ledové nápoje nejsou zdraví prospěšné. Jak ale ochladit tělo, když je venku hic?

Foto: Thinkstock

Většina odborníků se shoduje na tom, že studené nápoje nebo ty s ledem nejsou pro naše zdraví zrovna vhodné. Když totiž ve vedru rychle vypijete něco ledového, tělo dostane takový malý teplotní šok, vlastně se nepřirozeně ochladí, vzhledem k okolním teplotám.

Někdo dokonce radí pít v horku teplý čaj, ale to se chce asi upřímně málokomu… I když z vlastní zkušenosti vím, že to funguje. Kdysi jsem pobývala pár měsíců v Chorvatsku a nemohla si zvyknout na velké vedro. Místní mě poučili, že je nejlepší teplem vyhánět teplo a tak jsem popíjela teplý čaj a k obědu jedla polévky a kupodivu to zabralo. Další šikovnou a o něco příjemnější variantou jsou bylinky.

Máta je letní všelék

Máta si získává stále větší oblibu – a právem. Pro léto je to skoro nezbytná bylinka, protože organismus krásně ochladí během pouhé chvilky. Nejlepší je pěstovat ji doma za oknem, protože není nijak náročná a hodí se ji mít stále při ruce. Její výhodou je určitě dobrá chuť, zatím jsem se snad nesetkala s nikým, kdo by ji neměl rád, takže z ní v létě můžete připravít třeba výbornou limonádu na mnoho způsobů. Vyzkoušejte mátu s jahodami: do džbánu hodíte dvě nebo tři snítky umyté čerstvé máty a k ní přihodíte několik na čtvrtky pokrájených jahod (množství volte podle velikosti džbánu), pak už jen stačí zalít vodou a limča, která krásně vypadá a dobře chutná je na světě. Pokud máte rádi sladší limonády, přihoďte na vrch ještě trochu třtinového cukru nebo medu a dobře promíchejte. Stejnou limonádu můžete připravit i s citronem, malinami a dalším oblíbeným ovocem. Do džbánu nemusíte přidávat led, protože máta tělo ochladí přirozeně.

Tip: Když máte 'špatný pocit v puse', sežvýkejte lístek máty jen tak. Osvěží, provoní ústa a ještě je dobrý na trávení.

Aromatický fenykl

Dalším skvělým 'zchlazovačem' je fenykl, bylinka která trochu připomíná kopr a je stejně aromatická, právě proto ne všem chutná. Zkuste si uvařit hrnek čaje z čerstého fenyklu, zchlaďte ho na pokojovou teplotu a pak vypijte. Nejen že vás tenhle nápoj báječně občerství i v největších vedrech, ale je vhodný také pro naše trávení, které v létě funguje nejpomaleji. Pokud vás fenykl neokouzluje jako pití, zkuste ho zařadit do vašeho jídleníčku. Vyborný je například v rizotu, skvěle chutná i v zapečených bramborech a samozřejmě v salátu, který se k létu skvěle hodí. Inspirovat se při vaření můžete u Italů, protože ty jemné anýzové aroma fenyklu velmi oceňují, určitě zčásti i pro jeho ochlazující schopnosti. Jinak fenyklový čajík je bezvadný i pro batolata a malé děti, protože přírodní cestou odstraňuje nadýmání a křeče v bříšku, to ale většina maminek asi ví.

Koriandr bojuje s pachy

Další bylinkou, která ochlazuje organismus je koriandr. Ten je zároveň výborným odstaňovačem pachů, pokud třeba patříte mezi ty, kteří se hodně potí, zařaďte ho hojně do jídelníčku. Pokud snesete vypít odvar z této bylinky, je to ještě účinnější. Listy koriandru obsahují mnoho vitamínů, např. B1, B2 nebo A a C, pokud je přidáváte do jídla, dělejte to až na úplný závěr, abyste neznehodnotili cenné látky, které listy obsahují. S koriandrem by měli opatrně nakládat jen ti, kdo mají problém se srážlivostí krve.

Tip: Stejně jako mátu, můžete i čerstvé listy koriandu žvýkat a zlepšit si tak dech i ochladit organismus.

Bazalka do salátu i do limonád

Zatím to tady není moc obvyklé, ale stejně jako s radostí vyrábíme limonádu z máty, můžete připravit i bazalkovou. Aromatická bylinka totiž také výborně ochladí naše tělo ve velkých vedrech. Bazalkovou limču připravíte tak, že asi hrst omytých listů zalijete vroucí vodou a necháte zpařit, pak listy zcedíte, odvar necháte zchladnout a přidáte do něj vymačkaný citron podle chuti. Na závěr můžete limču dosladit. Pokud vám ale bazalkové pití nevoní, raději si připravte oblíbený salát caprese, tedy rajčata proložená plátky mozzarely, posypaná nahrubo nakrájenou bazalkou a zakapaná olivovým olejem a balsamikem. Tahle pochoutka musí zaručeně chutnat každému…

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama