reklama

Nezakazujte si všechny radosti života. Terapeut radí, jak konečně udržitelně zhubnout

Je to zase tady. Odkládáme kabáty a s nimi pomalu odhalujeme kůži. Co ale, když se v té své zrovna necítíme a chtěli bychom jí ubrat trochu tukové vrstvy? Nutriční terapeut David Erban radí, jak na to. Základem úspěšného a udržitelného hubnutí je podle něj nehledat zkratky, které představují jarní detoxy, keto pytlíčkové diety nebo tukožroutské polévky. Člověk se při hubnutí nesmí trápit.

Prohlédnout grafiku
Foto: Shutterstock

Zásadní věc - kalorický deficit - platí pořád. Aby člověk zhubl, musí víc energie vydávat, než přijímat. "Pokud ale jídlo omezíte příliš, riskujete ztrátu svalů a také to, že nebudete v běžném životě schopni fungovat," říká nutriční terapeut. 

Správné nastavení a hlídání denního kalorického příjmu ale záleží na typu člověka. Někdo si nechce počítat kalorie a vážit množství jídla, které sní. Někomu to nevadí a naopak se díky tomu lépe naučí pochopit kalorickou hodnotu potravin a sestavovat si vyvážený jídelníček. 

"U obou těchto typů lidí je ale vhodné, aby se na začátku zvážili a ideálně se i změřili krejčovským metrem v jednotlivých tělesných partiích. Základem je toto udělat mimo období menstruace a ideálně i po ranní toaletě a na lačno. Díky tomu budeme vědět, že nám pravděpodobně nic nezkresluje výsledky," říká odborník na výživu. 

Pokud nechcete vést podrobné záznamy o tom, co jíte, měli byste se snažit udržet váš denní příjem kalorií konstantní. To znamená jíst každý den přibližně stejný počet jídel s podobně velkými porcemi.

Na druhou stranu, pokud vám nevadí vážit si jídlo a zaznamenávat si, co jíte, ideální postup by byl, kdybyste si přibližně pět dní zapisovali vše, co sníte během dne. Z těchto záznamů si pak vypočítáte průměrný denní příjem kalorií a tento průměr se snažíte dodržovat v následujících čtyřech týdnech.

Jaké konkrétní principy by měl člověk, který chce udržitelně zhubnout, během měsíce dodržovat, si přečtěte v galerii.

reklama
reklama
reklama