reklama

Jak dostat z ovoce to nejlepší: Letní mixování je cestou ke zdraví

Pokud vám na mixery usedá prach ve spodní poličce, je nejlepší čas je vyndat a nebát se je použít. S nimi dostanete z ovoce i zeleniny to nejlepší.

Foto: Thinkstock

Letní úrodu plodů všeho druhu nejlépe využijete v podobě smoothie. Do mixovaného nápoje, který nahradí i menší jídlo, spotřebujete takovou dávku ovoce a/nebo zeleniny, kterou byste najednou nesnědli. 

Smoothie tak v sobě má všechny neocenitelné výživné látky - vitamíny, minerály, enzymy a podobně. Navíc způsobem zpracování umožní jejich lepší využití v těle! K tomu však ještě zachovává všechny ostatní vlastnosti a výhody, čímž se liší například od lisovaných nápojů.  

Lepší než rovnou ze stromu

Ve smoothie zůstávají obsaženy i složky, jako je slupka, dřeň a vláknina. Právě ve slupce a dřeni se koncentrují antioxidanty, které chrání organismus před negativními vlivy, a vláknina je zase důležitá pro zažívání a konec konců i pro hubnutí. 

Zachovaná vláknina totiž sníží glykemický index nápoje. Tím se omezí vliv rychlých cukrů, z nichž se opravdu rychle tloustne, a zároveň lépe zasytí. Proto se vlastně smoothie považuje spíš za jídlo než za nápoj. Obzvlášť pokud ovoce mícháme s jogurtem, mlékem nebo kefírem. Kombinace třeba se zeleninou nebo jinými prospěšnými plodinami, jako je zelený ječmen nebo spirulina, zvyšuje zdravotní prospěšnost smoothie.

Sníte i zeleninu, kterou byste jinak 'nedali'

"Vyplatí se použít výkonný stolní mixér, měl by mít alespoň 1500W a více než třicet tisíc otáček za minutu. S takovým zpracujete i tvrdou kořenovou zeleninu a vytvoříte lehce stravitelné smoothie, z něhož tělo využije až osmdesát procent zdravých látek. Pokud má mixér otáček méně, neporadí si se surovinami tak, aby si z nich tělo mohlo vzít dostatek vitamínů a enzymů,“ uvádí Josef Kolka, specialista z e-shopu www.g21-vitality.cz.

Vystačíte si i s ručním tyčovým mixérem, příprava však bude obtížná a nemusí se vám povést rozmixovat všechny suroviny. Umixovat si tak můžete také domácí rostlinná mléka z oříšků, mandlí, ovesných vloček nebo sóji. 

Snězte to zaživa

S mixérem se můžete vydat naproti také současnému hitu - raw stravování. Zahrnuje především zeleninu, ovoce, oříšky a různá semínka, které se konzumují v jejich nejpůvodnější podobě, tedy syrové. Proto se raw pokrmy považují za živou stravu. 

Raw food pokrmy jsou připravované buď úplně za studena, nebo při nízkých teplotách do 42˚C. Při těchto teplotách nedochází k modifikaci výživných látek a potraviny jsou pak maximálně vstřebatelné a využitelné pro lidský organismus. 

Syrová strava pomáhá tělo detoxikovat a pomůže nastartovat ozdravné procesy. Proto je vhodná pro ty, kteří chtějí zlepšit svou fyzickou kondici, při redukci váhy, vysokém tlaku a cholesterolu, či pro odstranění dlouhodobé únavy.

Žádná nuda

Odpůrci této stravy většinou argumentují, že vyloučením řady surovin a omezením zpracovávání se jídelníček stává nezdravý a fádní. Příznivci však namítají, že tepelně upravená jídla ztrácí potřebné vitamíny a minerály a tak narušují přirozenou rovnováhu těla a zatěžují vylučovací orgány.

Nudnost vyvracejí množstvím kreativních receptů. Na speciálních přístrojích lze dokonce udělat špagety z okurky Připravit v mixéru můžete různé pomazánky, omáčky nebo polévky – studené nebo zahřáté na 42°C, nebo třeba zmrzlinu a sušenky.

Zkuste třeba tyhle dva recepty, uvidíte, že vás nadchnou.

Brokolicová pomazánka

Na přípravu potřebujete: menší brokolice
1 dobře zralé avokádo
3 snítky estragonu
1 menší snítka bazalky
3 snítky zelené petrželky
3 stroužky česneku 
sůl dle chuti (nemusí být)
½ lžičky mletého pepře

Příprava: Ingredience vložte do mixéru a nahrubo rozmixujte. Podávejte s krekry nebo čerstvou nakrájenou zeleninou.

Banánová zmrzlina

Na přípravu potřebujete:
3 banány

Na dochucení:
skořice
kakao
vanilka
agáve sirup

Příprava: Banány nakrájejte na plátky a vložte na jednu až dvě hodiny do mrazáku. Zmrzlé banány vložte do mixéru a přilijte trochu vody. Mixujte, dokud nezískáte krémovou banánovou zmrzlinu a dochutíme, jak to máme rádi. Pokud máte rádi krémovější konzistenci, přidejte kešu ořechy a rozmixujte. Servírujte s ovocem nebo oříšky dle chuti.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama