reklama

Zahřejte se jídlem: Vyzkoušejte granátové jablko i kaštany

Proti vlezlé zimě můžeme bojovat nejen teplým kabátem a šálou, ale také tím, co si naservírujeme na talíř.

Foto: iStock

Ne nadarmo se říká, že máme přes zimu vynechat třeba tropické ovoce, protože nás může ochlazovat. Na čem si pochutnat, aby vlezlý chlad neměl šanci?

Abychom nebyli jako silničáři, které zima každý rok nepříjemně zaskočí, vydejme se na nákupy. Nikoliv ovšem do obchodu s oblečením pro teplé ponožky, ale do supermarketu. Pokud drkotáte zuby a ani za nic nechcete vyrazit do mrazivého dne, můžete si následující potraviny objednat přes internet.

1) Granátové jablko 
Sice vypadá jako letní ovoce kvůli své zářivé barvě, ale ve skutečnosti se na regálech obchodů objevuje až na konci podzimu. Obsahují důležité vitamíny a jeho zrníčky si můžete ozdobit i jakýkoliv dezert nebo ráno přimíchat do jogurtu.

2) Jedlé kaštany
Další perfektní sezónní potravina, která je v Itálii nebo Francii považovaná za vzácnou delikatesu, ze které se třeba připravuje pyré. Pokud se nechystáte na vánoční trhy do Vídně, kde je prodávají v papírovém kornoutu, koupit je můžete i v řadě "večerek". Stačí dát na plech a strčit na pár desítek minut do trouby. 

3) Kadeřávek
Nejoblíbenější potravina Beyoncé, Gwyneth Paltrow a dalších hollywoodských celebrit, je jako dělaná pro zimní salát. Stačí listy opéct v troubě a smíchat s čímkoliv, na co zrovna máte chuť.

4) Avokádo
Zraje od konce září do konce ledna, takže během zimních měsíců si ho dopřávejte tolik, kolik hrdlo ráčí a peněženka dovolí. Je velmi výživné, dokonce se ve veganských receptech používá místo másla. Nebojte se kupovat avokáda nezralá, která pak necháte "dojít" mimo ledničku. V tmavém suchém místě bude během několika dnů připraveno ke konzumaci. Malé varování: šlupka a pecka od avokáda jsou pro domácí mazlíčky jedovatá.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama