reklama

Čím nahradit bílý cukr? Na stévii zapomeňte

Naše tělo sacharidy potřebuje kvůli energii. Čím ale nahradit nezdravý cukr?

Foto: ISIFA/Thinkstock

Cukr, cukr, cukr, všude kolem nás je ho víc než dost. Ať už o něm víme, nebo jde o tzv. "přidaný". Naše tělo ovšem sacharidy potřebuje k získání energie. Ale jak se vyhnout nezdravému bílému cukru a přesto si život trochu osladit? Tady je několik tipů.

Sacharidy se dělí na jednoduché a složité. Ty první se rychleji vstřebávají a naše tělo získá okamžitou energii. Ale když jich konzumujeme moc, přeměňují se pak v těle na tuky a vytváří zásoby, které nechceme. Následně hrozí vznik civilizačních chorob, jako je obezita, hypertenze nebo diabetes. Složité cukry nevedou k ukládání tukových zásob a naše tělo je zpracovává mnohem déle. Do této skupiny patří vláknina, škroby a celulóza.

Pozor na přidaný cukr

Co to znamená? Surovina se jednoduše doslazuje různými dochucovadly. Když potraviny nemají přidaný cukr, nepěchují se zbytečně jednoduchými cukry.

Čtěte také: Vědci otočili. Sacharidy jsou horší než tuky

Také si dejte pozor na formulku "bez cukru". Takové potraviny většinou obsahují umělá sladidla, která naše tělo také zatěžují. Většinou po nich máme ještě větší chuť na sladké. Souvisí to s tvorbou inzulinu v těle. Čím tedy nahradit bílý cukr, aby naše tělo nestrádalo a dostalo potřebnou dávku "zdravějších" sacharidů?

Med

Skvělá náhražka cukru. Spotřebujete ho méně, navíc pokrmu dodá další novou chuť. Patří mezi báječné antioxidanty. Najdeme v něm i polyfenoly, které působí protizánětlivě a posilují imunitní systém. Takže nejen sladká dobrůtka, ale i vhodná prevence.

Doporučujeme: Speciál o medu: Jak poznat ten kvalitní a kde nakoupit?

V obchodech je k dostání od 120 Kč za kilo medu. Jen se dobře ujistěte, že není nijak urychlovaný a doslazovaný. Jistotou jsou medy přímo od včelaře, který je bude mít nejspíš dražší, ale mnohem kvalitnější.

Třtinový cukr

Patří mezi zdravější cukr, ale i tak se jeho energetická hodnota podobá bílému cukru. Jedna lžička obsahuje 100 kJ. Jediné jeho plus jsou minerální látky, zatímco u rafinovaného cukru žádné nenajdete. Jeho mínus je trochu vyšší nákupní cena. 500 g stojí okolo 35 Kč.

Melasa

Obsahuje méně kalorií. Asi polovinu oproti cukru a třetinu oproti medu. Jedna lžička vám do těla pustí 68 kJ. Melasa je vedlejší produkt výroby cukru z cukrové třtiny. Do krve se vstřebává mnohem pomaleji a energii vám dodá na delší dobu. Mimo to dále obsahuje tři procenta bílkovin a vitaminy B1, B2, B6 a kyselinu pantotenovou.

Aby toho nebylo málo, nechybí ani cenné minerální látky a stopové prvky. Jmenovat můžeme jód, železo, měď, hořčík, fosfor a draslík. Jediné, na co si musíte zvyknout, je specifická chuť. Jinak ji lze používat při redukci váhy nebo pro bezlepkovou dietu. 340 g vyjde okolo 70 Kč.

Javorový sirup

Je mnohem sladší než cukr, takže jej budete používat v menším množství. S jednou lžičkou zhřešíte okolo 69 kJ. Obsahuje velké množství minerálů, které jsou pro vaše tělo důležité. Mezi ty vzácnější patří mangan, který se postará o vitalitu buněk.

Mysleli jste si, že patří jen na palačinky a lívance? Omyl, klidně si s javorovým sirupem oslaďte čaj nebo kávu. Pokud sirup použijete do dezertů, nejprve si vyzkoušejte, v jakém množství nahradí běžný cukr, aby pokrm nebyl příliš sladký. Vyjde vás asi na 200 Kč za 250 ml.

Stévie

Velmi populární přírodní sladidlo. Když se rozhlédnete v regálu s nápoji, výrobci se obvykle snaží lákat zákazníky tím, že mají na etiketách velkým písmem napsáno: Přírodní sladilo STÉVIE.

Doporučujeme. Čím se doopravdy sladí limonády. Překvapení!

Rostlinka pochází z Jižní Ameriky a doroste vám asi do 50 cm. Sama o sobě toho moc neosladí. Když chcete vyrobit domácí citronádu, spotřebujete pořádnou hrstku lístků. Ale právě z této rostliny se vyrábí pomocí horkovodní extrakce látky, které se prodávají ve formě tabletových sladidel či sirupů. Malá lahvička 125 ml stojí okolo 150 Kč.

Sama rostlinka patří mezi léčivé byliny. Funguje jako dezinfekce úst či prevence proti vzniku zubního kamene. Je dobrá proti pálení žáhy nebo při cukrovce.

Sirup z agáve

Přezdívaný zlato mexických indiánů. Dostat šťávu z rostliny ven je velmi složité. Agáve se nařezává a nechává se vyslzet. Každá kapka se pečlivě sbírá.

Tento sirup méně ovlivňuje hladinu glykemie a má vysokou sladivost. Bude se hodit do teplé i studené kuchyně. Když jej zařadíte do pokrmů v rozumné míře, klidně ho můžete používat i při redukci hmotnosti.

Kokosový cukr

Vyrábí se ze zkaramelizovaného nektaru kokosových květů. Má nízký glykemický index. Ale nelze ho použít do každého pokrmu.

Náš tip: 7 důvodů. proč je kokosový olej zázračný

Je bohatý na vitaminy ze skupiny B a rovněž obsahuje 14 aminokyselin. I kokosový cukr můžeme zařadit mezi antioxidanty. Za 100 g kokosového cukru zaplatíte okolo 130 Kč.

Sladké plody

Hodně se zapomíná na přirozenou sladkost některých plodů. Fantastické jsou datle nebo i rozstrouhaná mrkev. Chcete-li udělat zdravější zákusek, nastrouhejte do těsta mrkev nebo přidejte pár plodů. Datle se dají koupit celé nebo ve formě pasty, která se fantasticky spojí s každou surovinou. Navíc datle obsahují hodně vlákniny a železa. Mrkev je bohatá na vitamin A a hořčík. Klidně nahradí nejen cukr, ale také mouku.

Používáte bílý cukr, nebo jej něčím nahrazujete? Je to některé z námi vybraných sladidel, nebo máte další skvělou ingredienci? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejsme jako oni: Ženy musí cvičit jinak než muži

Chcete vyšší plat? Musíte mít pravidelný sex

Jak zaujmout muže? Víme, co nosit a nenosit





reklama
reklama
reklama
reklama
reklama