reklama
 

Bolest kloubů: Jaké přípravky doopravdy pomáhají? Expert radil on-line

V zimě to bývá ještě horší, ale problémy s pohybovým aparátem patří k nejčastějším problémům, s nimiž Češi marodí, v každém ročním období. Pokud patříte mezi ně, zeptejte se na radu odborníka.

Foto: iStock

V lidském těle je více než sto kloubů, které umožňují tělu pohyb. A všechny mohou bolet, ať už z přetížení, nesprávného "používání" nebo z nemoci. Jak to udělat, aby pohyb zůstal radostí? Na to v dnešním on-line rozhovoru odpovídal doktor Pavel Drbal. 

Stále víc mladých lidí do třiceti let trápí bolesti zad a kloubů. Někdy za to může nadměrná a především nesprávná pohybová aktivita, jindy - a to bývá častější případ - pohybu málo nebo spíš žádný. Podepisuje se tak na nás sedavý způsob života, který je pro současnost tak typický.

Cvičte inteligentně

Jako osvědčený lék doporučil doktor Drbal ILTV - což je zkratka pro individuální léčebnou tělesnou výchovu v režii fyzioterapeuta. "Pokud jsou vaše obtíže funkční, a ty jak je líčíte s nejvyšší pravděpodobností jsou, řešením je inteligentní tělocvik a příčinná léčba svalové nerovnováhy. Z jiných dostupnějších pohyb aktivit bych doporučil plavání," zněla jedna z jeho typických odpovědí, které mohou pro sebe využít i ostatní čtenáři.  

Klouby pohyb potřebují, jen tak mohou správně fungovat. Bez něj se neobnovuje ani kloubní chrupavka, bez níž je zdravý pohybový aparát nemožný. Někdy pomáhá i akupunktura, na kterou je doktor Drbal expert. Jako odborník na rehabilitaci také poradil, jak problémy napravit, ale i jak je léčit - a hlavně, jak jim předcházet. 

Jaká výživa je vhodná?

Pro zdraví kloubů je důležitá nejen naše přirozená strava, ale i speciální kloubní výživa. Hodně lidí se ptalo na různé  preparáty a chtělo vědět, které - bez ohledu na masivní reklamu - skutečně pomohou. Doktor Drbal osobně doporučuje preparáty na bázi kolagenních peptidů, což jsou štěpené produkty kolagenu, například Geladrink 

Omlouváme se, ale naši odborníci obvykle ve vyhrazeném čase (a ten náš dnešní host několikrát překročil) nestihnou zopovědět všechny poslané dotazy. Prosíme, podívejte si i na otázky jiných čtenářů, pravděpodobně naleznete v odpovědi i něco pro sebe. 

Všechny odpovědi doktora Pavla Drbala naleznete v on-line rozhovoru dole pod tímto článkem. 

Náš odborník

MUDr. Pavel Drbal

Po promoci na 2. lékařské fakultě UK v Praze pracoval na 2. interním oddělení Fakultní nemocnice Na Bulovce a dále na Rehabilitační klinice Malvazinky. V současné době pracuje jako rehabilitační lékař v ambulanci Vršovické zdravotní a.s. Od roku 2011 je lékařem České filharmonie. Je specialista v oboru rehabilitační a fyzikální medicína. Ve své praxi se zaměřuje na problematiku bolestí kloubů, svalů a páteře, psychosomatická onemocnění s projevy v oblasti pohybového aparátu a revmatická onemocnění. Je vyhledávaným lékařem hudebníků. Specializuje se na myoskeletální sonografii a kromě klasických terapeutických postupů používá akupunkturu 

Bolí vás klouby? Expert radí, co s tím
Rozhovor byl ukončen. Odpovědi na vybrané dotazy naleznete níže.
?
Anna R.
| 8. 12. 2016
Dobrý den, je mi 62 let a mám problém s koleny, nebolí, ale nemám v nich sílu, např. na židli nevylezu, mám problém i s chůzí do schodů. Mohou pomoci potravinové doplňky? Děkuji předem za radu.
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Mohou i nemusí. Zkuste to...
?
marie
| 8. 12. 2016
Dobrý den , již druhý měsíc dojíždím na rehabilitace , doktor na neurologii mě sdělil , že mám skříplý nerv a bolest mě vyráží do pravé nohy, mám v ní takové brnění a pocit jako by byla omrzlá a taky mě bolí pata a celé chodidlo , předem děkuji za odpověd.
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
pokračovat v rehabilitaci, operace zřejmě není indikována...
?
Pavel M
| 8. 12. 2016
Dobrý den.zajímá mne jak je to s klouby a opalováním, zda je dobré používat výživové doplňky na klouby ,co jsou výrustky na páteři,a zda je dobré protahovat páteř i zakláněním dozadu, zda má vliv spánek na klouby..děkuji
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Opalováním se v kůži produkuje vitamin D, který hraje v metabolismu kolagenu důležitou roli, pokud ovšem nemáte jasný nedostatek vit. D, rozhodně tím klouby nejsou ohroženy. K výživovým doplňkům jsem se již vyjádřil. Důležité je aby obsahovali štěpné produkty kolagenu. Výrůstky na páteři - tzv. osteofyty jsou degenerativní změny, jsou strukturálním odrazem špatného držení těla a přetěžování páteře. Spánek je zásadní na všechny pochody v těle. Cvičení se zakláněním páteře dozadu je součástí mnoha rehabilitačních systémů, například metody McKenzie. V indikovaných případech je to dobrý postup.
?
A.
| 8. 12. 2016
Dobrý den,

může mít vegetariánství vliv na zdraví kloubů?
Děkuji za odpověď
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Dobrý den, zajímavá otázka! Zásadní faktory pro vznik osteoartrózy nosných kloubů je mechanické přetížení. Vegetariáni většinou /znám i vyjímky/ bývají osoby štíhlé. V tomto smylsu vegetariánství jistě působí protektivně. Také více inklinují k pohybovým aktitám, jako je jóga apod., než k fyzicky náročnějším, pohybový aparát přetěžujícím sportům, takže v tomto smyslu se jistě dá také hovořit o pozitivním vlivu. Rozhodně bych žádný negativní vliv vegetariánství na výživu kloubní chrupavky nespatřoval. Předesílám, že nejsem vegetarián a že maso konsumuji. Snažím se ho však jíst méně. Nadměrná konsumace masa vede k rozvoji dny, což je nechvalně a dobře známé usazování urátových krystalů v kloubních strukturách, vedoucí k jejich poškozování.
?
Pavla
| 8. 12. 2016
Dobrý den. Mám problémy s kolenem už 12 let. Začalo to operací vnitřního menisku. Při operaci byla zjištěna artróza. Údajně uhlazena chrupavka laserem. Po roce zjištěna těžká artróza magnetickou rezonancí. Koleno je neustále nateklé a při větší zátěži nesnesitelná bolest. Aby to nebylo tak jednoduché, tak mám ještě osteoporózu. Je mi 61 let. Dá se mi nějak pomoci? Děkuji za odpověď.
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Obávám se, že jedinou účinnou léčbou těžké artrozy je implantace kloubní náhrady.
?
Alena
| 8. 12. 2016
Dobrý den,
můžete doporučit přípravek Hyalutidin? Děkuji. Alena
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Dobrý den, nemám s ním zkušenost. Preparáty kyseliny hyaluronové si oblíbili ortopedi a aplikují je injekčně do kloubů. Zlepšuje se viskozita kloubních ploch. Zde se ovšem jedná o celkové užívání. Je otázkou, jak se kyselina hyaluronová vstřebává přes trávicí trakt a následně metabolizuje. Neboli, kolik účinné látky se do samotného kloubu při celkovém podávání dostává.
?
Martin
| 8. 12. 2016
Dobrý den, jaké má následky nově diagnostikovaná revmatoidní artitida v perspektivě dvaceti, třiceti let? Děkuji
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
To opravdu nevím. Každý pacient je jiný a prognoza jeho onemocnění je individuální. RA může u někoho znamenat rychlý rozvoj deformit a invalidizace, ale u jiného, zvláště nyní v éře biologické léčby, jen pravidelné sledování a poměrně komfortní život. Můj postoj ke všem nemocem je psychosomatický. Moji kolegové více strukturálně orientovaní mě často považují za blázna, když svým pacientům říkám, že duše je primární a že tělo je druhotné. A pokud zásadním způsobem změníte charakter, postoj k životním hodnotám, zpracujete závislosti, můžete se i ze závažných onemocnění v pokročilém stádiu (napřilad autoimunity, onkologická onemocnění) vyléčit.
?
Drahomíra Drábková
| 8. 12. 2016
Dobré ráno
Už od jara mne bolí ramena (hlavně pravé). Rehabilitace, elektroléčba, ani laser (mnou zaplacený) nepomáhá, jen trochu pomohla kortikoidová injekce (což se snažím moc nepoužívat). Co s tím?
Děkuji za odpověď D. Drábková
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Všem svým pacientům s větší poruchou pohyblivosti ramen a přetrvávající bolestivostí, kterým nepomáhá rehabilitace dělám sonografii. Aplikaci kortikoidů, když je indikovaná, se nyní snažím dělat cíleně pod SONO kontrolou. Pokud najdu hrubá strukturální porušení, například těžší rupturu rotátorové manžety a konservativní léčba je bez efektu , odesílám takového pacienta na ortopedii k artroskopii.
?
Martin M.
| 8. 12. 2016
Dobrý den, při raketových sportech mně začnou bolet prsty na rukou, prsty se mi nepřirozeně kroutí. Při plavání mám bolesti v kotnících a při běhání pociťuji bolest i v kyčlích. Lékařská zpráva : klin.výrazně zvýšená laxita, prsty hkk v kloubech volně do hyperextenze. 10 st. i PIP kl. dg: hypermobilní syndrom, vyšší laxita. doporučuje taping páskou, jinak žádnou intervenci.
Prosím o Váš názor, příp. doporučení co s tím. Předem moc děkuji. M.M.
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
kinesiotaping je jistě dobrý, rozhodně doporučuji, celkově Vás muže zpevnit při zachování slušné funkční pohyblivosti. Odborným cvičením a změnou pohybových stereotypů, držení těla lze často dobře kompenzovat laxicitu vazů a kloubní hypermobilitu.
?
Pavel Meduna
| 8. 12. 2016
Dobrý den, je mi 45 let, mám po úraze v r.1998 trvale fixovány 5.-6- krční obrattle k sobě, po zhmoždění míchy mi zůstala jen mírně snížená motorika levé ruky. Neurologický nález se nemění. Často se mi blokovala krční a hrudní páteř, cvičením blokace vždy povolí. Za poslední rok se mi krční ani hrudní páteř neblokuje, ale trvale mně bolí bederní část. Rekreačně sportuji ( plavání, kolo, pěší turistika, st.tenis, squash, tenis), posledního půl roku mám nějakou z těchto aktivit v průměru každý druhý den. Prosím o Vaše doporučení, jak zmírnit bolesti. Děkuji a přeji hezký den.
P.M.
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Těžko mohu odpovědět.... Dál cvičte pod dohledem odborníka, zkuste se zaměřit na hluboké vrstvy břišního svalstva, bránici, něco změnit. Bolest je jen signálem, že je třeba něco změnit. Universální jazyk, kterému všichni rozumíme.
?
Markéta
| 8. 12. 2016
Dobrý den, mám vyhřezlou ploténku L5/S1 a v současnosti chodím na magnetoterapii a rehabilitace. Ještě se k tomu přidala blokáda SI skloubení. Bolest mi vystřeluju do hýždí a pravého stehna. Bylo mi doporučeno koupit si vitamín B, prý to pomáhá od bolesti.Co byste mi doporučil? Má magnetoterapie pozitivní účinek?
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Vitamín B zlepšuje regeneraci nervové tkáně. Proti bolesti nepomáhá. Magnetoterapie zlepšuje prokrvení, metabolismus a regeneraci tkání, působí i proti bolesti. Jako doplněk léčby jistě dobré. Zásadní je kvalitní fyzioterapie - korekce držení těla, korekce dýchání, nácvik stabilizace trupu. Jak jsem již uvedl, naprostou většinu pacientů jsme tak schopni odléčit konservativně i při těžších výhřezech.
?
Milan
| 8. 12. 2016
Dobrý den pane doktore, je mi 48 let a jsem stále aktivní v raketových a fitness sportech. Víceméně cviceni s vlastni vahou těla.
Nyni me boli ramena, hlavne pravé, nekde v kloubni jamce az to chlasti. Aplikuji MSM a masti, pridala se kolena nad jablickem (hlavne levé), kotniky vne a občas oba palce na nohou.
Jsem sportovni postavy a snazim se dodrzovat i stravu, možná jsem omezil pitny rezim, tak pres 1l tekutin denne, nekourim a alkohol prilezitostne.
Dekuki za pripadnou odpověď a prehi hezký den.
Milan
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Dobrý den, i cvičení s vlastní vahou těla může být velmi zatěžující. Osobně nejsem fandou fitness a všech analytických cvičebních systémů. Jsem si vědom, že to je věc názoru, osobních preferencí, charakteru... Pohyb je samozřejmě důležitý. Dnes má většina lidí sedavé zaměstnání a bez kompenzace to jednoduše nejde. V poslední době jsem dospěl k názoru, že nejlepší pohyb je chůze, obyčejná procházka, alespoń 45-60 min denně na čerstvém vzduchu.
?
Iveta
| 8. 12. 2016
Dobrý den, opakovaně se mi stává, že se kvůli bolesti v oblasti L páteře nemůžu ani otočit. Bolest se šíří až ke kolenu a noha "vynechává" tak, že kolikrát i upadnu. Běžný Brufen mi nezabírá. Poradíte prosím, co s tím? Děkuji.
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Navštivte neurologa k dovyšetření ev. výhřezu meziobratlové ploténky s útlakem kořene příšlušného nervu.
?
Mirek
| 8. 12. 2016
Hezký den. Je mi téměř šedesát let a cca posledních zhruba třicetpět let mne bolí klouby (páteř v bederní oblasti, vybočený obratel, rameno, koleno a loket). Snažím se to rozcvičovat. Mám sedavé zaměstnání, rekreačně hraji tenis, jezdím na kole a dělám turistiku včetně vysokohorské. Chtěl bych znát Váš názor na "zázračné" doplňky stravy. Občas používám Condrosulf z důvodu, že to není doplněk, ale lék. Ještě bych rád znal Vaše doporučení na druh cvičení. Děkuji
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Výše jsem zmińoval individuální tělesnou výchovu v režii fyzioterapeuta. Nemohu Vám nyní touto formou nic poradit z důvodů, že cvičení doporučuji vždy individuálně, každému pacientovi na míru.
?
Hana Chytková
| 8. 12. 2016
Dobrý den, věk 47, /170cm,83 kg/, od 20 let nárazově a vyjímečně, velmi ostré píchnutí až takové, že se mi podlomí noha a téměř upadnu, buď v pravé kyčli, nebo tam někde, častěji v těchto místech cítím něco mezi bolestí a tlakem, nemohu vypozorovat na základě čeho to vzniká (počasí, námaha..) Lékaři nenašli zatím důvod co a proč, kyčle mám prý dobré, mám "jen velmi velkou mezeru mezi posledními obratly a ocásek v divné poloze" slovy lékaře.. Před časem jsem se dlouhodobě léčila se zády, klasika-krční páteř a přetížení páteře, málo/žádné zádové svalstvo, to jsem dala dohromady chůzí a jógou. Pokud cvičím-dobré. Při "ploužáku" mě silně bolí v kyčlích, také při běhu-proto neběhám. Mám informaci od známé dát si vyšetřit kloubní pouzdra.. Co víc??? Jím z 95% zdravě.Také mám stanoveno od lékaře v prstech u nohy-chůzová artritida, to mě bolí trvale i při mírném pohybu. Tomu mohu také nějak napomoci? Ještě: nemám nic zlomeného, ale často mi praskají úpony-vnitřní boční-kolena a podkolení pero, vnitřní meniskus, vymknuté rameno, kotníky. Může to nějak souviset? Omlouvám se za výrazy, ale jsou to výrazy lékařů. Děkuji a přeji krásný předvánoční čas.
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Pokud nemáte žádný významný strukturální nález, funkční rehabilitace Vám nepomohla, zkuste komplementární medicínu. Vyšetření kloubních pouzder, ať už tím má Vaše známá na mysli cokoliv, zřejmě moc výsledků a praktických terapeutických dopadů nepřinese...
?
ivka
| 8. 12. 2016
Dobrý den, již 4 měsíce chodím po vyšetřeních, mám polesti v kloubech, hlavně v kolení a v palcíh rukou, Natékají a bolí. K tomu se přidaly další bolesti v nohách - po celé délce zadní strany - svíravá bolest, že nemohu ani moci chodit, spíš se ploužím. Zpráva z rezonance: minimální mediorzální protruze plotenky L2/3 s přesahem do 1-2mm bez útlaku nerv.struktur. Ložisko sníženého signálu v T1Wi T2Wv obratel tělech Th12,L1,L4 o jejichž etiologii se nedokážeme jednoznačně vyjádřit. Dif.dg. nutno uvažovat o atypických hemangiomech. MR obraz LS páteře bez patol.změn. Před 4 lety jsem měla boreliozu, nyní je nechativní. Cévní vyšetření je v pořádku.Zítra jedu ještě na revmatologii.
Můžete mi, prosím, poradit, je mi 52 let a takto jsem se vrátila z dovolené. Před tím mě bolely jen ty palce ruky - artridita I. stupně.
Děkuji a přeji hezký den.
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
na MR není rozhodně nic pro mě pozoruhodného. Uvidíte, co ukáže revmatologické vyšetření...
?
Karel
| 8. 12. 2016
Dobrý den,
Mám artrozu kyčelního kloubu a zavedením diety a plavání se lepší, což je skvělé. Mám však další problém na kosti u kyčelního kloubu, (pravděpodobně vlivem nesprávného stravování - nejedl jsem maso, používál sojové náhražky a ochucoval bujóny) se mi vytvořil nárustek (nejspíše nějaké soli), který nedovoluje pohyb kyčelního kloubu v plném rozsahu, lze s tím něco dělat ? Jak se jej zbavit?
Děkuji a přeji krásné dny.
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
to je příliš málo informací, abych mohl přiléhavě odpovědět, zřejmě se jedná o osteofyt, kostní návalek na okraji kloubu, to je běžný projev osteoartrózy a je otázka, zda horší pohyblivost je způsobena pouze jen tímto osteofytem...
?
Jana
| 8. 12. 2016
Dobrý den, pane doktore, mám degenerativní změny v kloubech, vyměněný kyčelní kloub.Zkoušela jsem užívat Colafit,Condrosult, a jiné,nicméně mne čeká výměna druhé kyčle. Jaký názor máte na užívání přípravku Alavis (určený koňům)? Podle recenzí,mnohým lidem pomáhá. Děkuji za váš názor.
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
již jsem na podobný dotaz odpověděl
?
Miluše
| 8. 12. 2016
Mám úplně stejný dotaz jako paní Jana.
Několik mých známých mi doporučuje na artrozu - podle svých dobrých zkušeností - preparát obsahující MSM pro koně a další zvířata, který se užívá vnitřně. Co o tom soudíte?
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
S MSM nemám osobně zkušenosti. Je to nyní velký hit a hodně je o tomto léku slyšet. Dle všeho působí protizánětlivě a tlumí bolest. Ve vyšších (koňských) dávkách bude pravděpodobně účinnost ohromující. Nutno ovšem říci, že jde o látku působící symtomaticky. Neléčí tedy příčinu - degenerativní postižení chrupavky. V kombinaci (!) s kolagenem, glukosaminosulfátem, chondroitinsulfátem, vit. C a dalších látek, může jistě spoustě pacientům poskytnout útěchu...
?
Sofie
| 8. 12. 2016
Dobrý den, mám artrózu hlezenných kloubů 3. stupně. Byla jsem na artroskopii, ale kloubní štěrbina je natolik úzká, že ani odstranění výrůstků nepomohlo a kloub bolí dál. Ulevováním kloubu při chůzi dochází k deformaci chodidla (druhý prst se přiklání k palci) a nártní kůstky jsou již také velmi zatuhlé. Dá se v této situaci dělat něco jiného než je náhrada kloubu? Děkuji.
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Obávám se, že ne : - (
?
Kveta
| 8. 12. 2016
Dobry den,

Denne me boli pod levou lopatkou, bolest se tahne jakoby az pod zebro do hrudniku. V posledni dobe se pridala take tahava bolest od podpazdi smerem dolu. Jiz 3 roky pracuji v kancelari (sedava prace, do te doby zadne problemy nebyly), pokud musim delat prescas tak pote nemohu bolesti ani lezet. Cvicila jsem pravidelne 6 mesicu jogu a cviceni v posilovne ale bez uspechu. Jaky typ aktivity by mi prosim pomohl? Je mi 31 let.
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
iLTV - zkratka pro individuální léčebnou tělosnou výchovu v režii fyzioterapeuta. Pokud jsou Vaše obtíže funkční, a ty jak je líčíte s nejvyšší pravděpodobností jsou, řešením je inteligentní tělocvik a příčinná léčba svalové nerovnováhy. Z jiných dostupnějších pohyb. aktivit bych doporučil plavání.
?
Josef Volf
| 8. 12. 2016
Dobry den,je mi 55let pred 20ti lety jsem mel problemy s tenisovym loktem a pomohli mi obstrik ketazonu. Dnes mam problem s lokty vnitrni strane dr. rikal "golfovy loket", dostal jsem do kazdeho jiz po trech ketazonech a je to stale stejne ne-li horsi. Da se to jeste nejak resit bez operace? Dekuji Volf
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Dobrý den, možností je spoustu. Úponové záněty loktů osobně řeším v tomto pořadí: režimové změny, pomůcky (epikondylární páska), fyzikální terapie (laser, ultrazvuk), fyzioterapie (uvolňování svalů předloktí, kinesiotaping), pokud toto nepomůže dle preferencí a povahy pacienta děláme několik sezení akupunktury, nebo rázové vlny. Pokud jsme stále v léčbě neúspěšní a navrhnu obstřik kortikoidy pod SONO kontrolou. K operaci jsem zatím osobně žádného pacienta neindikoval. Většinu pacientů s tímto problémem odléčím v prvních dvou stupních.
?
Jara
| 8. 12. 2016
Dobrý den, posledních 21 dní mám bolesti ukazováčku levé ruky a na palci pravé ruky se zvětšil kloub- nebolí, ale je to nepříjemné. Totéž na ukazováčku pravé a levé ruky. Občas bolesti v kříži. Léky neužívám, pouze Warfarin a léky na vysoký tlak. Děkuji.
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
bylo by vhodné udělat RTG v režii vašeho praktického lékaře, a ten Vás, bude-li nutno, odešle za příšlušným specialistou
?
Alena
| 8. 12. 2016
Dobrý den, mám diagnostikováno na obou rukách "nodi heberdeni". Je to dosti bolestivé, je nějaká RHB nebo léčba, aby kloubečky nebolely?
Děkuji za odpověď.
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Dobrý den, Heberdenovy uzly je nejčastější deformita rukou při artróze. Svým pacientům předepisuji magnetoterapii, termoterapii (především parafín), občas zkoušíme akupunkturu. Kupte si ve zdravotnických potřebách či na internetu rašelinové polšťářky a denně si dělejte horké obklady. Některým mým pacientům to pomáhá.
?
Lucie
| 8. 12. 2016
Dobrý den, sportuji cca 4-5x týdně a v poslední době uvažuji, jestli to není příliš velká zátěž pro moje klouby. Občas mě lehce zabolí koleno. Dodržuji zdravou životosprávu, ale říkám si, jestli své klouby dostatečně vyživuji. Existuje nějaký kvalitní doplněk stravy, který by mé klouby dostatečně vyživoval, abych nemusela časem cvičení omezit? Děkuji.
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Určitě bych doporučil preparáty s obsahem hydrolyticky štěpeného kolagenu - tedy kolagenních peptidů, to je nejdůležitější složka, která nějakým způsobem může revitalizovat chrupavku.
?
Marian
| 8. 12. 2016
Pane doktore, jaký kloubní přípravek bych měl koupit tátovi k Vánocům? Reklamy jsou všude - je něco, co funguje? Díky.
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Mám dobrou zkušenost s Geladrinkem, který jako jediný ze známých přípravků je na bázi kolagenních peptidů.
?
Jana
| 8. 12. 2016
Dobrý den, prosím názor na vyšetření kolene- nález známky mukoidní degenerace a podélná horizontální rupturou zadniho rohu až střední části vnitřního menisku komunikující s dolní artikulační ploškou menisku grade III.leze, parciální až subtotální ruptuře LCA okrsek kostního edemu res.kostní kontuze v dorzální části laterálního platat tibie.
Děkuji za info Jana
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
takový nález na magnetické rezonanci Vás jednoznačně indikuje k artroskopii, poraďte se se svým ortopedem.
?
Kriz
| 8. 12. 2016
Dobry den, přes noc me opuchlo koleno a nemohl jsem se na nohu postavit jak bolelo. Po navsteve doktora a rentgenu : voda v koleni není, je starim opotrebovane vazivo. Leky jsem nedostal, pouze prasky proti bolesti. Vzhledem k náhlému a stálému otoku kolena a bolesti okolo bych řekl ze tam mam spis nejaky zanet. Prosim poradte. Dekuji Kriz
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Dobrý den, těžko odpovědět - z toho mála informací, které píštěte se zdá, že se jedná spíše od dekompenzovanou artrózu, která má všechny vnější atributy neseptického zánětu. Infekční zánět je velmi málo pravděpodobný. První případ lze léčit - resp. uklidnit obstřiky, fyzikální terapií (magnet, vodoléčba)
?
Marta
| 8. 12. 2016
Dobrý den pane doktore, dominantním nálezem je paramediální hernie disku L4/5 vlevo s lehkým tlakem na kořenovou pochvu L5 vlevo. artroza facetových kloubů. Koxartróza bilat. Prosím co mám dělat aby se nezhoršovalo. Děkuji Marta
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
90% všech výhřezů plotének jsme schopni odléčit konservativně bez nutnosti operace. Je ale ovšem nutno denně cvičit dle edukace odborníka a být pravidelně v kontaktu s rehabilitačním lékařem a neurologem.
?
Ludmila Goldmannová
| 8. 12. 2016
Přeji hezký den pane doktore,jsem po endoprotéze,pravého kyč.kloubu a levého koleního kloubu,a moc mě bolí bederní páteř až tak moc,že mi to dělá problém s chůzí ,že sotva ujdu cca 200m..Prosím o radu.Asi na dáklu to moc nepůjde.Taky už snad ze zoufalství jsem začala brát MSM o kterém jsem se dočetla,že pomáhá při různých bolestích,Moc dějuji.Ludmila
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Dobrý den, cítím a obávám se, že Vám moc nepomůže. Po implantaci endoprotéz kolen dochází často k velkým změnám v postavení kloubu a celkového držení těla. Pokud například změníte boty, či vložky do bot, funkční změny můžete pozorovat až v krční páteři. Náhrada nosných kloubů představuje velký zásah do statiky celé pohybové soustavy. Možná by stála za úvahu hospitalizace na lůžkovém rehabilitačním oddělení, kde byste měla možnost každý den být v kontaktu s lékařem a fyzioterapeutem. Doladit držení těla a chůzi. Takovou hospitalizaci Vám musí doporučit specialista - buď ortoped, nebo rehabilitační lékař a formulář žádosti na pojišťovnu potvrdit Váš praktický lékař.
?
Laura
| 8. 12. 2016
Dobrý den pane doktore,
už několik let mám problém s bolestmi kloubů (kotníky a zápěstí) při zvýšené únavě (zřejmě). K bolesti dochází ale jen, když jsem v klidu, vždy večer, nikdy při sportu. Při bolestech mám pocit, že musím klouby pořád protahovat, ale nic nepomáhá. K bolesti dochází cca 2-5x do měsíce. Doktoři mi nic nezjistili, jelikož když k nim přijdu, zrovna mě to nebolí... Nevíte, co by to mohlo způsobovat a jak těmto bolestem předcházet, přípdně kam zajít na vyšetření? Je mi 27. Děkuji Laura
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Jde o to, jaký druh únavy či fyzické zátěže máte na mysli. Něco jiného je když Vás zápěstí bolí po krájení chlaba a něco zcela jiného, pokud obtíže máte po celodenním lezení po umělé stěně, nebo nastudovávání nového houslového koncertu... Doporučoval bych návštěvu rehabilitačního lékaře. Můžete i ke mně. Pracuji zde www.vzas.cz
?
Míla
| 8. 12. 2016
Dobrý den,
mám necitlivé konečky prstů a bolí to,jsem diabetik ,ber prášky a píchám si Lantus,mohl by jste mě poradit,zda to má souvislost s cukrovkou.
Děkuji
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Ano, jistě to může mít s cukrovkou souvislost. Může jít o poškození drobných periferních nervů a cév. Poraďte se se svým ošetřujícím diabetologem. Jisté možnosti léčby existují.
?
Bárová
| 8. 12. 2016
Dobrý den,
chci se zeptat dceři je 13 let sportuje (závodní aerobik) bolí ji koleno někdy i v klidu. Ortoped nám dělal rentgen a sdělil,že jsou to růstové bolesti. Dcera se bojí že jí zakážou sportovat. Divné je,že jí to bolí i v klidu a jen jedno koleno. Máme navštívit sportovního lékaře?
děkuji GB.
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Růstové bolesti jsou klidové. Očekával bych, že budou bolesti obě nohy, ale nemusí to být - jako vše v medicíně - nutným pravidlem. Navštivte sportovního lékaře, nebo rehabilitačního, který by se na problém podíval i z hlediska funkčního. Pokud nejde o sportovní přetížení na terénu špatného držení nosných kloubů či z jiné funkční příčiny.
?
Blanka Dvorská
| 8. 12. 2016
Dobrý den pane doktore , chtěla bych se zeptat.Je mi 69 let , před 9 ti roky jsem upadla a utrhla si meniskus na jedné noze , před 3 roky jsem uklouzla na náledí a poškodila meniskus na druhé noze. Abych byla stručná, je možné, že i v 69 letech se chrupavka v koleni sama obnovuje ?
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Meniskus se Vám rozhodně neobnoví. Co se týče kloubní chrupavky (pokud máte současně prokázanou pokročilejší artrózu), její obnovení je také prakticky vyloučené.
?
Marie Pospíšilová
| 8. 12. 2016
Dobrý den pane doktore,
mám lékařsky potvrzenou artrozu v obou koleních kloubech. Nepomohly inekce do kolen ani následna léčba medikamenty .Pohybuji se jen se staženými koleny a to omezeně. Dá se vůbec jěště něco dělat ,nebo jen operace a výměna kloubu.Je mi 75 let.
Díky za váš názor. Marie
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Upřímně, pokud máte v kolenních kloubech prokázánu těžší osteoartrózu, implantace koubní náhrady je jediným účinným postupem. Jestli nemáte jiná přidružená intení onemocnění, dá se taková operace a následná rehabilitace zvládnout i v takovém věku.
?
Pavla
| 8. 12. 2016
Dobrý den, pane doktore,
je mi 25 let a na amatérské úrovni se věnuji sportu (3x-5x týdně), celoročně běhání a skalnímu/stěnovému lezení, v létě jezdím na kole, v zimě na běžkách a na lyžích. Přibližně od mých 10 let mi začíná postupně "křupat" více a více kloubů, začalo to kotníky, klouby na prstech, koleny, páteří, rameny atd. Navíc mě klouby (i když musím přiznat že často po větší zátěži) často bolí, ale nepozoruji nějaké větší otoky či zarudnutí. Bolest po několika dnech až týdnech odeznívá sama. Vždycky si říkám, že je to asi opotřebení, ale nejsem na to moc mladá? Myslíte si, že tyto problémy jsou normální, nebo bych měla navštívit lékaře? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Občasné lupání v kloubech končetin či páteře je normální. Pokud k tomu dochází ve větší míře, za normální bych je nepovažoval. Fenomen lupání je spjat s vazivovým aparátem. Zdá se, že se přetěžujete. Může Vám metabolicky, něco chybět. Osobně mám zkušenost s podobnými pacienty, u kterých jsem neprokázal žádné strukturální změny na kloubech. Léčil jsem je změnou pohybového režimu a akupunkturou, případně doplňky, jako jsou například byliny.
?
Amina
| 8. 12. 2016
Dobrý den pane doktore,
je mi 54 let, celý život sportuji (plavání, jóga, rekreačně běh). Asi před rokem mi začaly "křupat" veškeré obratle v páteři. normálně o nich člověk neví - je to jako když do sebe zapadají zoubky ozubenýh koleček a mírně klapou - je to velice nepříjemné.Asi před měsícem se přidaly bolesti v oblasti kříže a hlavně v soukloubí křížové a kyčelní kosti na pravé noze. Můžete mi prosím poradit co s tím? Velmi děkuji za Váš čas i odpověď.
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Může to být v souvislosti s přechodem. Hormonální změny způsobují laxicitu vazů, změnu svalového tonu. Aktivity na které jste byla zvyklá již třeba nejsou vhodné...(?) Je ale třeba možnost kompenzace. Fyzioterapie pracuje s tzv. stabilizačním systémem trupu, nebo také nazývaným "hlubokým stabilizačním systémem", v anglosaském svěťě "core muscle system". To je základ stabilizace páteře a celého trupu. Zkuste navštívit fyzioterapeuta, aby Vám poradil, jak na to.
?
Láďa
| 8. 12. 2016
Záda, záda, záda, věčný fenomén bolestí. Používám dva dny tabletky Sirdalud 2 mg k uvolnění vaziv, ale nevím, zda můžu současně použít i prášek proti bolesti Nimesil. Záda jsou pořád tuhá, nemožno narovnat, je to ztuhlé. Můj pobyt je většinou vleže, ale jenom na boku, Na zádech je to k nevydržení.
Děkuji
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Sirdalud je centrální myorelaxans, neboli lék uvolňující svalstvo, působící přes CNS. Osobně ho při léčbě akutních (a už vůbec při léčbě chronických) bolestí zad ne příliš rád používám. S Nimesilem ho klidně můžete kombinovat.
?
Vlastimil
| 8. 12. 2016
Dobrý den.
Je mi 68 let. Pravidelně chodím na hory (každý týden Lysá hora) mezi tím např. Smrk, Radhošť atd. Při výstupu na Babiu horu 1725m mi praskl meniskus. Jsem 3 týdny po laparoskopické operaci (část vnitřního menisku byla odstraněna). Myslíte si, že podobnou aktivitu jakou uvádím budu moci i nadále absolvovat a když ano tak od kdy? Nebo raději na aktivitě ubrat.
Děkuji za názor.
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Nevidím důvod, proč byste nemohl v podobných aktivitách pokračovat. Záleží na tom, v jakém stavu je chrupavka kloubu... Počkal bych na operatéra, co Vám řekne on. Rozhodně bych na tůry tohoto druhu počkal cca 3 měsíce.
?
Iva
| 8. 12. 2016
Dobrý den,
je mi 52, nejsem zatím po přechodu a hlavně nyní v zimě mi bolí bederní páteř od sezení u počítače a v noci pravá kyčel v oblasti pravé strany beder. Přes den je to celkem v pohodě, to mi bolí jen občas po delším sezení pravá strana beder. V důsledku vrozené luxace levého kyčelního kloubu, mám levou nohu asi o 1,5 cm kratší a pravá noha je tedy více namáhána. Co mi poradíte? Děkuji.
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Zdá, že obtíže budou svalové povahy při zkratu končetiny. Taková asymetrie se zpravidla přenáší do páteře a to i v horních například krčních segmentech. Navštivte rehabilitačního lékaře, zkonsultujte možnosti fyzioterapie. Zkusila jste podpatěnku?
?
Lída
| 8. 12. 2016
Preparáty typu GS condro, Kamzík a další - mohou opravdu pomoci??
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Osobně nemám zkušenost se všemi preparáty, které se na truhu objevují. U indikovaných pacientů, doporučuji preparáty na bázi kolagenních peptidů, což jsou štěpené produkty kolagenu, například Geladrink
?
Vendy
| 8. 12. 2016
Dobrý den, je mi 27 let a poslední dobou mne velmi bolí kyčle, kolena a bedra, ráno mám problém sevřít ruce v pěst, citím v kloubech na ruce docela tlak. Koncové články mám nateklé. Mám již domluvený termín na vyšetření na revmatologii, ale je až za dlouhou dobu. Poradíte mi prosím něco? Děkuji.
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Dobrý den, jak Vaše obtíže líčite, opravdu to vypadá na revmatologické onemocnění. Dokud nebude stanovena diagnóza, těžko Vám něco poradím.
?
Jana Nová
| 8. 12. 2016
Dg M 77, 0. Protáhla kalcifikace podél zadní kontury ulnárního epikondylu, jinak bez patologických změn. Značná bolest, nejenom při zatížení, i v klidu. Injekční léčba ani léčba rehabilitačního charakteru nepomáhá. Ani ztráta zaměstnání z důvodu dlouhodobé nezaměstnanosti neměla pozitivní dopad. Prosím o pomoc kam se obrátit a jakou léčbu požadovat.
Děkuji
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Dobrý den, omlouvám se, ale to je příliš málo informací, abych Vám mohl validně odpovědět.
?
Věra
| 8. 12. 2016
Dobrý den,
prosila bych o radu je mi 57 let jsem celý život zaměstnána v obchodě nyní u nového zaměstnavatele dvanáctihodinové směny bez sednutí vybalování zboží nebo ve stoje za pokladnou. Jsem štíhlá a rekreačně provozovala spotr.Kolo,plavání, turistika.
ASi dva roky mě pobolívají hlavně kolena a drobné klouby na prstech nohou zhoršení příčné klenby na levé noze. Mám to přisuzovat nadměrné pracovní zátěži a hledat si práci s kratší pracovní dobou? nebo je to věkem opotřebování ? nyní mě klouby pobolívají i když jsem v klidu .Léky zatím žádné neužívám? Děkuji za radu
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Každý má nějaké vstupní podmínky a nároky, to platí i o pohybovém aparátu. Své možnosti musíte posoudit sama. Velmi velmi důležitá je správná obuv. Zkusila jste ortopedické vložky, vytvořené na míru dle otisku. Tím můžete vstupní podmínky posunout.
?
marie
| 8. 12. 2016
dobrý den, je mi 55 let , nemám ještě menopauzu, mám zkrácenou končetinu po vrozené luxaci o 4,5 cm. mám důchod na artrozu kyčlí, v poslední dobu dost koriguji zkrat končetiny. Proč mám nejvíc bolesti v leže a v noci, jednou pravá potom levá , jednou do kolena od kotníků, podruhé o kyčle do kolena , proč ta bolest reaguje tolik na změny počasí a proč nejvíc vleže, někdy to jde až do zad a zpátky přes bok do slabin. co mám dělat
MUDr. Pavel Drbal
MUDr. Pavel Drbal
Pokročilá artróza kloubů bolí i klidově v noci. Je to vělmi časté. V pletencovém svalstvu, které spojuje pánev a stehenní kost, i sekundrátně ve svastvu v obalsti zad vznikají změny, často hypertonus - stažení svalu, které kloub dále imobilizují, snaží se ho "chránit" a vzniká další vrstva bolestí, které už mají přesah i mimo samostný artrotický kloub. Při rehabilitaci pacientů po TEP kyčlí a kolen, často řešíme právě takové svalové dysbalance, byť samotný kloub je už po náhradě " v pořádku".

Mohlo by vás zajímat

reklama

Komerční tip

reklama