reklama

Antioxidanty: Všichni jsme o nich už slyšeli, víte ale, k čemu jsou dobré?

Antioxidanty je jedno velké žhavé téma. Víme, že bychom je měli jíst. Tušíme, v čem se nachází. Proč jsou ale tak zdraví prospěšné?

Foto: iStock

O antioxidantech slyšíme na každém rohu. Víme, že bychom měli jíst lesní ovoce, které je jimi nabité. A víme, že nám pomáhají. Uvědomujeme si ale, jak? Co je na nich tak zázračného?

Nepřátelé organismu: Volné radikály

Když se bavíme o antioxidantech, tak se nejde nezmínit o volných radikálech. Nebudeme vás nudit a zabíhat do detailů z hodin chemie, raději tuto problematiku rychle shrneme. Důležité je vědět, že volné radikály můžou být potencionálně pro vaše tělo nebezpečné. Přemíra volných radikálů v těle vede totiž k destrukci buněk a poškození tkáně.

Volné radikály tak můžou za celou řadu nemocí, nebo jim minimálně přispívají - jako je rakovina, diabetes, oční choroby jako šedý zákal, plicní a kožní choroby, infekce, záněty kloubů, onemocnění srdce, Alzheimerova choroba, ateroskleróza a mnoho dalších. Taky se předpokládá, že volné radikály zrychlují proces stárnutí.

Pokud volné radikály překročí počet antioxidantů v těle, nastává proces známý jako oxidační stres. Právě tehdy dochází k poškození buněk a jejich zániku.

Jak volné radikály vznikají?

Známé faktory, které vyvolávají oxidační stres jsou například:

  • kouření cigaret
  • konzumace alkoholu
  • znečištění ovzduší
  • intenzivní a dlouho trvající cvičení
  • toxiny v potravě
  • infekce

A to je jen výčet těch nejznámějších, samozřejmě je těchto faktorů ještě víc.

Na řadu přichází antioxidanty

Jako takový rytíř ve zlaté zbroji do boje vstupují antioxidanty. Jsou to výživné látky, které působí proti volným radikálům v těle. Takové nejznámější antioxidanty jsou například vitamin C a E. Náš organismus ale potřebuje různorodost, nestačí zaměřit se pouze na jednu skupinu antioxidantů. Proto je pestrá strava tak důležitá.

Kde antioxidanty hledat?

Nejvíce antioxidantů se nachází v ovoci a zelenině, které mají velmi výrazné barvy. To může fungovat jako takový hezký tahák. Je to například paprika, pomeranče, rajčata, špenát, dýně a podobné. Pro příjem antioxidantů je taky lepší tyto potraviny konzumovat v syrovém stavu. 

Antioxidanty dále taky najdete v lesním ovoci - borůvky, maliny, jahody, v ovoci obecně - jablka, hrušky, citrusy, avokádo, zelenině, nápojích jako je zelený čaj a v bylinách - rozmarýn, máta, tymián a další.

Antioxidanty lze do těla dostat i v umělé formě, prodávají se suplementy, které koupíte v lekárně. My ale rozhodně doporučujeme zaměřit se na pestrou vyváženou stravu a antioxidanty v umělé formě dodávat až v největší nouzi.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama