reklama

10 rad, jak čelit chřipce, na které by přísahala i vaše babička

Chřipka je závažné virové onemocnění, které jednou za čas potrápí každého z nás. Mnohdy si ji pleteme s nachlazením, které obvykle doprovází rýma, škrábání v krku, kašel a zvýšená teplota.

Foto: Thinkstock

Chřipka ale postihuje zejména dýchací cesty a projevuje se hlavně horečkou, únavou a bolestmi hlavy, svalů a kloubů. Může se přidružit kýchání, extrémní pocit zimy, bolest hrdla a suchý kašel. Pozor: do klinického obrazu chřipky nepatří rýma. 

Pokud se chcete vyvarovat komplikací spojených s chřipkou (nejčastěji je to zápal plic, zánět průdušek nebo zánět dutin), stačí se řídit osvědčenými radami, které znaly už naše babičky a prababičky:

1) Ležet, ležet, ležet a potit se
Chřipku je opravdu třeba vyležet. Žádné pobíhání, vysedávání u televize nebo nedej bože, chození do práce, kde virem navíc nakazíte i další lidi. Odpočívejte a snažte se co nejvíc spát. Ostatně vysoká horečka vás obvykle upoutá na lůžko a hned tak vás z něj nepustí.


2) Hodně pijte
Protože se potíte, je třeba doplňovat ztracené tekutiny. Zapomeňte na kávu a na rady, že není nad panáka slivovice hned po ránu. Ideální je čaj s citronem a s medem, horká citronovka, zázvorový čaj s citronem, cibulový odvar s medem, čerstvě vymačkaná pomerančová nebo mandarinková šťáva a také lehce slaná minerálka, která doplní vypocené látky. Výborná je také šťáva z grapefruitu, která navíc sráží teplotu. Doporučuje se také čaj z majoránky a samozřejmě klasika - odvar z jitrocele, z lipového květu, z podbělu nebo z hluchavky. 

3) Česnek dokáže doslova zázraky
Pokud ho dobře snášíte a nenadýmá vás, polkněte po ránu nalačno jeden stroužek. Toto aromatické koření funguje jako přírodní antibiotikum a dezinfekce. Chřipkový virus hubí také anýz a badyán –  mimochodem, z badyánu se vyrábí známé antivirotikum Tamiflu. Žvýkání anýzu a badyánu vám navíc zaručí voňavý dech. 

4) Pokud máte ucpané dutiny, pomůže domácí inhalace
Do kastrolu nebo menšího lavoru nalijte horkou vodu, do které vhodíte aromatické bylinky nebo nalijete pár kapek Alpy, a vdechujte směs omamných par. Aby teplo neunikalo, vytvořte si kolem sebe bariéru – rozprostřete kolem hlavy velkou osušku nebo deštník.

5) Vysokou horečku srazí ručník namočený do studené vody
Pořádně ho vyždímejte a přiložte na rozpálená chodidla. Jako zábal vám poslouží také ponožky namočené do octové vody; účinný je rovněž tvaroh zabalený do tenké utěrky. 


6) Vysíleným průduškám prospěje teplý olejový zábal
A pokud vás začne bolet v krku, přiložte na něj na noc tenké plátky slaniny a převažte šátkem. Slanina přes noc vytáhne veškerou „horkost“.

7) Nepřekonatelná šalvěj
Tato bylinka má dezinfekční účinky a skvěle působí na oslabené sliznice a záněty dutin. Lžíci sušené šalvěje zalijte 2 dcl horké vody, přidejte 2 stroužky česneku a 4 hřebíčky. Nechte 15 minut louhovat a pak slijte. Bolesti v krku se zbavíte kloktáním odvaru z šalvěje. 

8) Osvědčilo se také kloktání
Může to být roztok slané vody, ale také vlažný odvar, připravený z šalvěje, máty nebo myrty. Doporučuje se také sklenice vody s třemi kapkami eukalyptu, jednou kapkou tea tree oleje a dvěma kapkami santalového oleje.


9) Priessnitzův zábal - léty ověřená tradice na horečku  
Nejprve na kůži přiložte látku namočenou ve studené vodě. Měla by dobře přilnout, aby nikde nevznikly vzduchové bublinky. Místo poté zabalte nepromokavou látkou, např. igelitem, a nakonec ošetřovanou část obalte suchou látkou. Obklad by se měl po 2 – 3 hodinách sejmout. Mezi jednotlivými aplikacemi je vhodné dodržovat přestávku 3 – 4hodiny.

10) Léčivá slepičí polévka
Tohle je skutečný všelék a na chřipku opravdu zabírá. Výjimečně ale nestůjte o sporáku vy, poproste někoho z rodiny, ať vám tento zázračný vývar uvaří. A jak ji správně připravit? Slepici důkladně očistěte a naporcujte. Jednotlivé kousky vložte do hrnce se studenou vodou a na mírném plameni táhněte vývar až k bodu varu. Jakmile se na povrchu polévky začne srážet bílkovina, odstraňte ji a přidejte 1 mrkev, 1 petržel a ¼ bulvy celeru, dále vložte bobkový list, několik kuliček pepře a nového koření a osolte. Nechte vývar probublávat v nezakrytém hrnci – trvá to přibližně 3 hodiny (záleží na stáří slepice). Když maso změkne, vývar zceďte a do čistého vývaru vložte nakrájenou mrkev a maso. Ozdobte jarní cibulkou. Nakonec do hrnce dejte zvlášť uvařené nudle. Američtí vědci před časem potvrdili, že tato polévka má skutečně protizánětlivé účinky a účinně uvolňuje dutiny. „Zjistili jsme, že všechny složky polévky měly tlumivé účinky,“ uvedl šéf výzkumného týmu z Lékařského centra v Omaze (Nebraska) Stephen Rennard. „Slepičí polévka obsahuje mnoho ingrediencí s příznivým léčebným působením.“ Blahodárné účinky má podle něj zjevně kombinace vitaminů, slepičího tuku a tepla. Mimochodem, slepičí polévku popisovali jako lék už naši předkové ve 12. století, kteří čerpali z informací antických řeckých lékařů.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama