reklama

Velikonoční recepty podle Zdeňka Pohlreicha

Vyzkoušejte některý z receptů od Zdeňka Pohlreicha na jedinečné jarní a velikonoční speciality.

Foto: FTV Prima

Další epizoda kulinářského pořadu Teď vaří šéf! II. se věnovala pokrmům jara a Velikonoc. Zdeněk Pohlreich připravil drůbkovou polévku, jehněčí hřbet s bylinkovou krustou, roládu z kůzlečí kýty s velikonoční nádivkou nebo mladou husičku s bílým zelím a chlupatými knedlíky.

Drůbková polévka

Suroviny:

  • husí krky, žaludky, srdíčka, jatýrka
  • asi 1 litr vody
  • cca 1 dcl smetany
  • polévkové nudle
  • máslo na jíšku
  • hladká mouka na jíšku
  • 1 mrkev
  • 1/2 cibule
  • řapíkatý celer
  • květák
  • petrželová nať
  • 1 stroužek česneku
  • muškátový květ
  • černý pepř celý
  • nové koření
  • sůl

Postup:

1. Drůbky zalijeme vodou, osolíme a necháme zavařit. Jakmile vystoupí pěna, sebereme ji do misky a polévku okořeníme celým černým pepřem a novým kořením. Přidáme nakrájenou mrkev, celer, petrželovou nať, půlku cibule a česnek zbavený klíčku. Necháme hodinu povařit. Potom vyndáme stranou maso a zeleninu a vývar přecedíme.

2. V dalším kastrůlku rozehřejeme máslo, přisypeme hladkou mouku a vytvoříme jíšku, kterou zalijeme hotovým vývarem. Přidáme kousek květáku a špetku muškátového květu. Necháme chvíli povařit a na závěr přilijeme smetanu.

3. Mezitím si v novém hrnci uvaříme nudle do polévky. Do teriny naházíme nakrájenou zeleninu a maso, zalijeme vývarem a posypeme nasekanou petrželkou. Uvařené nudle vyndáme stranou do talíře, také posypeme petrželkou a podáváme spolu s polévkou.

Jehněčí hřbet s bylinkovou krustou

Suroviny:

  • jehněčí hřbet
  • cca 1 dcl červeného vína
  • cca 1 dcl vývaru
  • máslo
  • strouhanka
  • hořčice
  • petržel
  • rozmarýn
  • máta
  • tymián
  • olej
  • sůl
  • pepř

Na přílohu:

  • brambory
  • máslo
  • 1 stroužek česneku
  • olej

Postup:

1. Nejdříve si připravíme krustu: petržel, mátu a rozmarýn nasekáme, přikrájíme k nim změklé máslo a smícháme dohromady. Přisypeme strouhanku, osolíme a prohněteme. Hotovou směs na krustu zabalíme do potravinové fólie, vypracujeme váleček a dáme vychladit do ledničky.

2. Jehněčí hřbet očistíme od šlach, osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm hřbet. Nejdříve z té strany, kde je tuk, pak i z druhé strany. Ke hřbetu přidáme ještě okrájené šlachy, aby pustily šťávu. Nakonec přisypeme čerstvý tymián. Jakmile hřbet začne pouštět šťávu, přesuneme pánev do trouby a necháme při 175 stupních dopéct.

3. Po 10 minutách vyndáme maso z trouby, potřeme ho hořčicí a navrch dáme vychlazenou krustu. Necháme zapéct v grilu na 200 stupňů. Mezitím si připravíme přílohu: brambory uvaříme ve slupce, pak nakrájíme na kolečka a orestujeme na oleji. Přidáme kousek másla a jeden rozmáčknutý stroužek česneku.

4. Jehněčí vyndáme z trouby, přendáme na talíř, přikryjeme alobalem a necháme chvíli odpočinout. Tuk z pánve odlijeme stranou, na pánvi necháme výpek, zalijeme ho asi 1 dcl červeného vína a necháme odpařit. Pak přilijeme vývar, osolíme, opepříme a přecedíme. Na talíř nandáme orestované brambory, nakrájený jehněčí hřbet a zalijeme šťávou.

Kůzlečí roláda s velikonoční nádivkou

Suroviny:

  • 2 kůzlečí kýty
  • mleté kůzlečí maso
  • slanina
  • 2 krajíce toastového chleba
  • cca 0, 5 dcl smetany
  • 1 dcl vody
  • 2 vejce
  • 1 mrkev
  • řapíkatý celer
  • 1/2 cibule
  • 1 kyselá okurka
  • jíška
  • petržel
  • oregano
  • bazalka
  • sůl
  • pepř

Na nádivku:

  • zbytek náplně do kůzlečí pečeně
  • 2 vejce
  • smetana
  • sůl

Postup:

1. Kůzlečí kýtu vykostíme. Mleté maso dáme do misky, přidáme vejce, osolíme a opepříme. Přisypeme nakrájenou kyselou okurku, slaninu, toastový chleba bez kůrek a zalijeme kapkou smetany. Na závěr přimícháme nahrubo nakrájené byliny.

2. Kýtu rozřízneme na velkou plochu, abychom na ni mohli nandat směs, osolíme a opepříme. Pak na maso nandáme náplň, smotáme a přichytíme pevně provázkem. Na pekáč dáme nejdřív kosti, na ně pak položíme roládu, aby při pečení hezky dýchala a nepřipékala se. Znovu osolíme a opepříme.

3. Do pekáče přidáme máslo a nakrájenou zeleninu. Dáme péct na 180 stupňů. Mezitím si připravíme nádivku: žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme sníh. Ke zbylé směsi masa přidáme žloutky, kapku smetany a vmícháme sníh z bílků.

4. Pekáč vytřeme máslem, vysypeme strouhankou a nalijeme směs. Pečeme při 175 stupních 20 - 30 minut. Upečenou roládu vyndáme stranou a výpek orestujeme na pánvi. Přidáme trochu jíšky a podlijeme vodou.

5. Roládu i nádivku nakrájíme na plátky, nandáme na talíř a polijeme přeceděnou šťávou.

Mladá husička s bílým zelím a chlupatým knedlíkem

Suroviny:

  • husa
  • 2 jablka
  • 1 cibule
  • 2 - 3 hřebíčky
  • tymián
  • kmín
  • sůl

Na kysané zelí:

  • 500 g kysaného zelí
  • cca 1 dcl vývaru
  • cca 1 dcl vody
  • 1 cibule
  • sádlo
  • cukr
  • kmín
  • bobkový list
  • sůl

Na knedlíky:

  • uvařené brambory
  • syrové brambory
  • 2 vejce
  • mouka
  • sůl

Postup:

1. Odřízneme křídla, husu osolíme zevnitř i z venku a okmínujeme. Pak si připravíme náplň: nakrájená jablka smícháme s cibulí, hřebíčkem a tymiánem. Část směsi použijeme jako náplň do husy a část dáme na dno pekáče. Husu položíme prsama dolů, přiklopíme a pečeme zvolna zhruba hodinu na 140 - 150 stupňů. V polovině pečení husu otočíme.

2. Mezitím si připravíme kysané zelí: do kastrůlku dáme rozehřát sádlo, orestujeme nakrájenou cibulku a přidáme zelí. Ochutíme cukrem, solí, kmínem a bobkovým listem. Podlijeme vodou a necháme asi 20 minut dusit pod pokličkou. Průběžně mícháme a pokud se voda odpaří, podlijeme zelí vývarem. Nakonec zahustíme jíškou.

3. Jako přílohu podáváme domácí knedlíky: nastrouháme uvařené brambory a část syrových brambor. Pak přidáme vejce, zasypeme moukou a posolíme. Potom dostrouháme zbytek syrových brambor, vypracujeme těsto, pomocí dvou lžic vytvarujeme noky a dáme vařit do vroucí vody.

4. Husu vyndáme stranou a výpek necháme ohřát v kastrůlku, dokud se nevypaří šťáva. Pak přidáme jíšku, zalijeme cca 1 dcl studené vody, necháme zahřát a přecedíme.

5. Upečená jablka položíme na talíř a přidáme naporcovanou husu. Na další talíře nandáme zelí a knedlíky, šťávu nalijeme do omáčkovníku a podáváme.

Oblíbený šéfkuchař Zdeněk Pohlreich představuje každý týden ve své škole vaření Teď vaří šéf! II. celou řadu receptů z nejrůznějších surovin tak, aby ukázal, co nejširší využití té dané ingredience. Nejinak tomu bude i v dalším pokračování, ve kterém bude v popředí čokoláda. Její využití je překvapivě velmi široké.

Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recepty od Pohlreicha: Pochoutky z hovězího masa

Chutné pokrmy z králíka podle receptů Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich: Jak si chutně připravit mořské plody

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama