reklama
 

Tradiční cukroví v raw variantě: Zdravější i jednodušší

Zkuste letos cukroví v jeho zdravější podobě a s jednodušší přípravou.

Foto: MyRaw Café

Přejídat se o Vánocích cukrovím je neodolatelný hřích, za který si pak v lednu při pohledu na váhu často nadáváme. Nebudeme vám tvrdit, že když zkusíte raw cukroví, nepřiberete ani deko. Ale vaše výčitky svědomí budou rozhodně o dost menší, protože jeho raw varianta je prostě zdravější.

Ve spolupráci s cukráři z pražského podniku MyRaw Café vám teď dokážeme, že raw mohou být i úplně vánoční klasiky jako jsou perníčky, včelí úly nebo dukátky.

Jestli vás do této chvíle trend "raw food" míjel, tak jen připomínáme, že jde v podstatě o syrovou stravu. Během přípravy jídlo nesmí projít teplotou vyšší než je 42 °C. Proč? Protože jen tak v něm zůstane sto procent všech vitamínů a živin, a navíc ho tělo zvládne mnohem lépe zpracovat. V případě cukroví to pak také znamená, že se nemusíte zdržovat pečením.

Perníčky

Ingredience:

  • 1 hrnek mandlové mouky
  • 1 hrnek kokosové mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 6 lžic namočených kešu ořechů
  • 5 ks datlí (cca 100 g)
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička skořice
  • 3 ks hřebíčku

Ingredience na čokoládovou polevu:

  • 270 g agáve
  • 70 g kakaa
  • 6 lžic kokosového oleje

Těsto vyválíme mezi 2 fóliemi asi na 4 mm šířku, vykrajujeme tvary. Cukroví necháme asi na 1 hodinu zatáhnout v sušičce. Zdobíme čokoládovou polevou.

Včelí úly

Ingredience na "piškoty":

  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 1 hrnek namočených kešu ořechů
  • půl hrnku agáve
  • 1 lžička vanilky
  • voda dle potřeby
  • 3-4 hrnky kokosové mouky

Vzniklé těsto rozválíme mezi 2 fóliemi a vykrajujeme kolečka.

Ingredience na krém:

  • půl hrnku kokosového masíčka
  • půl hrnku namočených kešu ořechů
  • čtvrt hrnku agáve
  • půl lžičky vanilky
  • voda dle potřeby

Krém vložíme do igelitového pytlíčku nebo dávkovače na krém.

Ingredience na hnízda:

  • 1 hrnek mandlové mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 3 datle
  • 3 lžíce namočených kešu ořechů

Vzniklé těsto plníme do formiček na včelí úlky, doprostřed každého uděláme koncem vařečky dírku, kterou vyplníme krémem a položíme na "piškot".

Dukátky s espresso krémem

Ingredience na těsto:

  • 1 hrnek mandlové mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 3 datle
  • 3 lžíce namočených kešu ořechů

Vzniklé těsto rozválíme mezi dvěma fóliemi a vykrajujeme malá kolečka.

Ingredience na krém:

  • 270 g agáve
  • 70 g kakaa
  • 6 lžic kokosového oleje
  • 1 espresso
  • 1 lžička skořice

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Upečte pamlsky pro psy: Rychlé a bez cukru

10 alternativ k pšeničné mouce: Vařte zdravěji!

Jednoduchý recept: Jak doma připravit pravého kraba?

reklama

Komerční tip

reklama