reklama

Tarte tatin: Lahodný jablečný koláč z Francie

Vypadá trochu neuspořádaně jako všechny obrácené koláče, ale chutná naprosto neodolatelně. Přitom je úplně jednoduchý. Navíc má tato francouzská specialita zajímavou historii. V překladu by její název klidně mohl znít Koláč tetek Tatinových.

Foto: Isifa/Thinkstock

Došlo k tomu tak: jednoho babího léta koncem 19. století vedly v kantonu Lamotte-Beuvron u řeky Loiry Štěpánka a Karolína, dvě svobodné sestry, rodinný hotýlek Tatin. Toho dne měly pořádně naspěch, a tak Štěpánka poskládala oloupaná jablka, máslo a cukr na dno formy, a zapomněla na ně. Díky tomu jablečná náplň krásně zkaramelizovala - jenže co teď s ní? Zkušená pekařka v nouzi nejvyšší prostě popadla kus syrového těsta, plácla ho na jablka dušená v karamelu a nechala zapéct. Výsledek? Naprostá bomba!

Sestry Tatinovy mají dodnes v rodném městečku první týden v září velké oslavy a pařížský hotel Maxim nabízí koláč jako specialitu na svém jídelníčku už víc než sto let. Klidně si ho můžete upéct i vy doma, recept jsme pro vás připravili.

Jak na něj?

Surovin je pár

  • 3-4 větší jablka
  • máslo
  • cukr krystal
  • listové těsto

Postup určitě zvládnete

Jablka oloupete, rozpůlíte a zbavíte jádřinců, oloupete a pokapete citrónovou šťávou. V kulaté hluboké pánvi o průměru 25 cm (použitelné i v troubě) rozehřejete máslo. Přidáte cukr a mícháte několik minut, dokud se nerozpustí a nedostane tmavě zlatou barvu.

Pánev sundáte z plotny a do hotového karamelu poskládáte půlky jablek na hrany tak, aby kulatá část zapadla do vykrojené části. Skládejte je co nejvíc k sobě, protože při pečení se ovoce hodně scvrkne.

Pánev vrátíte na plotnu, přikryjete pokličkou a dusíte při mírné teplotě ještě asi 20 minut, až jablka změknout a dostanou karamelovou barvu. Sundáte z ohně a necháte trochu vychladnout.

Mezitím vyválíte na kulatou placku listové těsto, položíte ji na připravenou náplň a okraje lehce přitisknete. Těsto propícháte vidličkou, aby mohla unikat pára. Vložíte do předehřáté trouby a pečete na 180 °C asi půl hodiny, než těsto zezlátne.

Vyndáte z trouby a necháte asi 10 minut vychladnout. Teď možná nastane trochu potíž - musíte koláč překlopit: Nožem uvolníte těsto od pánve, přiložíte k ní podnos, na který chcete koláč vyklopit, a opatrně ho i s pánví obrátíte. Ideálně nad dřezem, protože trochu karamelu určitě ukápne. Zůstala vám část koláče přilepená k pánvičce? Nevadí, prostě náplň opatrně přendáte na koláč a zahladíte karamelem.

Ověřené tipy

  • Použijte jablka tvrdší, kyselejší a ne moc šťavnatá, aby se nerozvařila nebo nerozředila karamel. Vhodné jsou odrůdy Reneta, Golden Delicious, Granny Smith či Jonathan.
  • Jablka můžete nahradit hruškami.
  • Koláč lze podávat se šlehačkou - ale už to není ona francouzská klasika.

 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama