reklama

Recepty na novoroční čočku. Zkuste třeba vynikající polévku

Pokud chcete, aby se vás v novém roce držely peníze, nesmí na vašem svátečním stole na Nový rok chybět čočka. Připravili jsme pro vás tři zajímavé recepty.

Foto: Shutterstock

Čočku navíc nemusíte vařit jen ve svátečním čase, můžete se k ní vracet i během celého roku, protože představuje výbornou a zdravou luštěninu, velmi prospěšnou našemu zdraví.

Čočková polévka

Ingredience:

  • 1 ks velká cibule
  • 1 ks mrkev
  • 200 g čočky
  • 1,5 l vody
  • 10 dkg anglické slaniny
  • 1 ks petržel
  • majoránka
  • česnek
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • olej

Postup:

Čočku přebereme a necháme asi 3 hodiny namočenou ve studené vodě. Mezitím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky. Dále si očistíme mrkev a petržel, kterou posléze nastrouháme na širším struhadle. Anglickou slaninu také nakrájíme na kostičky. 

Do hrnce, ve kterém budeme polévku vařit, nalijeme olej a restujeme cibuli se slaninou, dokud cibule nezesklovatí. Poté přidáme nastrouhanou zeleninu. Podlijeme trochou vody, aby se obsah nepřipaloval, a dusíme asi 5 minut.

Slijeme přebytečnou vodu z namočené čočky. Čočku přidáme do hrnce a zamícháme. Osolíme, opepříme a zalijeme asi litrem vody. Za občasného míchání vaříme, dokud není čočka měkká. Když je polévka uvařená, přidáme oloupaný a utřený česnek se solí a majoránkou a polévku podáváme na sváteční stůl.

Čočková polévka s bazalkou

Ingredience:

  • 150 g čočky
  • 60 g + 60 g slaniny
  • 1 lžička sušeného česneku
  • horká voda
  • 1 střední cibule
  • 1 ks vejce
  • sušená bazalka
  • hrubá mouka
  • sůl

Postup:

Čočku nasypeme do hrnce, přelijeme vodou, jen aby byla ponořená, a uvedeme do varu. Mezitím si v rychlovarné konvici uvaříme vodu, kterou budeme dolívat. Cibuli oloupeme a spolu se slaninou nakrájíme na kostičky. Kostičky vhodíme do vařícího základu a promícháme. Podle potřeby dolíváme vodou a za občasného míchání vaříme do změknutí čočky.

Rozkvedláme vejce, mírně jej osolíme, ochutíme bazalkou a přisypeme mouku, až nám vznikne ne příliš tekuté těstíčko. Slaninu nakrájíme na kostičky a nasucho ji orestujeme. 

Když je čočka zcela měkká, přilijeme potřebné množství vody podle strávníků a základ uvedeme do varu. Pak polévku osolíme, ochutíme česnekem a lžičkami z těsta vhazujeme "nočky", které asi 5 minut provaříme. Nočky z jednoho vejce zahustí polévku pro 4 osoby.

Nakonec do novoroční čočkové polévky přidáme orestovanou slaninu, promícháme a podáváme. Pod talířek můžeme schovat pár čoček pro štěstí.

Čočka nakyselo

Ingredience:

  • 500 g čočky
  • 50 g tuku na smažení
  • 1-2 ks cibule
  • 3 lžíce hladké mouky
  • mletý černý pepř
  • ocet
  • sůl

Postup:

Čočku přebereme a propereme studenou vodou. Poté ji namočíme alespoň na hodinu do studené vody. V této vodě poté čočku uvaříme doměkka. Po dovaření v případě potřeby slijeme přebytečnou vodu.

Nyní oloupeme a nakrájíme cibuli a osmažíme ji na tuku dozlatova. Vše zaprášíme moukou a zalijeme trochou vody scezené z čočky. Do směsi přidáme též podle chuti ocet. Vše povaříme a poté vmícháme do uvařené čočky. Čočku nakyselo ještě můžeme dochutit solí, případně pepřem. Podle potřeby ji ještě krátce povaříme. Čočku nakyselo podáváme klasicky s uvařeným párkem, volským okem, kyselou okurkou nebo zelným salátem. Nejlepší je čočka teplá.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama