reklama

Milujete sýry? Vyzkoušejte je grilované!

Není nic lepšího než lahodný sýr na grilu. Vyzkoušejte recepty, které pro vás máme!

Foto: Profimedia.cz

Chystáte se o víkendu grilovat a chcete zkusit něco jiného? Nebojte se ugrilovat nějaký sýr. Máme pro vás pár vybraných grilovaných receptů a užitečné rady.

Sýr na grilu je neskutečnou pochoutkou, kterou překvapíte na zahradní párty téměř každého. Vyzkoušejte recepty na hermelín, tvarůžky, nebo sýrem naplňte některou zeleninu.

Jak na grilovaný sýr

Sýry je dobré grilovat v alobalu. Nebudete je tak honit po roštu. Použijte tvrdé sýry, hermelíny nebo jemu podobné sýry. Vyzkoušejte tvarůžky nebo si z některých tvarohových sýrů vykouzlete báječnou náplň do zeleniny. Tvrdé sýry se hodí na špízy nebo je položte na grilované ovoce. Hermelín a jemu podobné sýry můžete plnit dle fantazie a různě je okořenit. Pro opravdové gurmány vyzkoušejte v alobalu ugrilovat tvarůžky, které jsou dobré už sami o sobě. Sýry typu lučina nebo tavené sýry berte jako doplněk k zelenině.

Jako přílohu ke grilovaným sýrům bychom měli volit tmavé i bílé pečivo, které je vždy o moc lepší, když ho potřeme olejem a ogrilujeme na chvilku nad ohněm. Výborným doplňkem bude i čerstvá zelenina a nějaký dobrý drink.

Grilovaný špíz

Nákupní seznam: 150 g tvrdého sýra vcelku, 200 gramů anglické slaniny, 2 červené cibule, 6 krajíců chleba

Tvrdý sýr si připravíme na kostičky, které obalíme v plátcích anglické slaniny. Cibuli oloupeme a rozděláme ji na měsíčky. Krajíce chleba si připravíme na kostičky. Jednotlivé suroviny napichujeme na grilovací jehlici. Vše pravidelně střídáme. Pokud napichujete na špejli, nezapomeňte ji nejprve namočit do vody, aby vám na grilu nechytla. Špízy zprudka ogrilujeme a podáváme se zeleninovým salátem.

Pikantní hermelín

Nákupní seznam: 1 hermelín, 1 stroužek česneku, kolečko chilli papričky, grilovací koření, olivový olej

Česnek si nakrájíme nadrobno nebo ho můžeme prolisovat. Ostrým nožem si nařízneme hermelín ze shora do kříže. Hermelín plníme připraveným česnekem, chilli papričkou a nasypte grilovací koření. Hermelín balíme do alobalu, který máme předem trochu potřený olivovým olejem. Stejně tak trochu potřeme hermelín a posypeme kořením. Zabalíme tak, aby sýr nevytekl. Hermelín pečeme asi celkem 20 minut. Záleží na uzrálosti jednotlivého druhu.

Plněná zelenina se sýrem feta

Nákupní seznam: 2 větší papriky, 2 větší rajčata, 4 menší lilky, 2 cibule, 3 stroužky česneku, svazek petržele, 1 lžička sušené máty, mletý pepř, sůl, mletá skořice, nové koření, 5 lžic olivového oleje, hrst černých oliv, 200 g fety

Zeleninu rozkrájíme a zbavíme semínek. Z rajčat vyndáme dužinu a stejně tak si připravíme lilek. V nádobě na grilu si rozehřejeme olej a zpěníme s česnekem a cibulkou. Přidáme dužinu z rajčat a lilků a ogrilujeme. Směs okořením, osolíme a přidáme olivy. Směsí naplníme zeleninu a přidáme petrželku a sýr feta. Naplněnou zeleninu rozložíme na gril a grilujeme na středním ohni asi 15 - 20 minut. Během grilování můžeme občas potřít olejem.

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama