reklama

Jednoduchý recept: Jak doma připravit pravého kraba?

Chcete se naučit připravit nějaké trochu netradiční jídlo? Oslňte své blízké singapurským krabem.

Foto: Café Buddha

S vánočním časem se zvyšuje i frekvence návštěv u vás doma, ale i bez nich máme v této době větší touhu ochutnávat úplně všechno včetně toho, co jsme ještě nikdy neměli. Pokud tedy chcete návštěvu, svoji rodinu nebo jen svůj vlastní mlsný jazýček ohromit něčím speciálním, zkuste si doma připravit pravého kraba.

Recept na jeho singapurskou úpravu nám poskytla Sofie Smith, šéfkuchařka pražského podniku Café Buddha Balbínova, který se specializuje na asijskou kuchyni. Sofie má irsko-malajské kořeny a před Café Buddha vařila i v jiných místních restauracích jako je například Sancho, Le Patio nebo Angel.

Její recept na kraba NamTok je určen pro opravdové gurmány, ale zároveň je natolik jednoduchý, že ho bez problémů zvládnete i doma.

Ingredience na 1 porci:

  • 2 ks měkkoschránkového kraba (75 - 90 g) - seženete ho například v obchodě Gastro Cipa
  • 10 g čerstvého koriandru
  • 10 g čerstvé máty
  • 1 litr rozpáleného slunečnicového oleje
  • 2 ks kafrových listů
  • 20 g citrónové trávy
  • 1 - 2 ks jalapeňos
  • 2 ks šalotky

Složení omáčky Nam Pla:

  • 10 g cukrového sirupu
  • 20 g rybí omáčky
  • 30 g limetové šťvy

Postup:

Jednotlivé suroviny hledejte buď v asijských koutcích, které bývají v supermarketech, anebo se rovnou vypravte do asijského či vietnamského obchodu s potravinami. Připravte se však, že si za čerstvého kraba trochu připlatíte, stojí zhruba 500 korun za kilogram. S čerstvým krabem pak spěchejte domů, kde ho pořádně osušte v utěrce a vymáčkněte z něj veškerou vodu. Poté ho obalte v kukuřičném škrobu, dejte do pánve s rozehřátým slunečnicovým olejem a smažte po dobu 3 až 4 minut. 

Krab by měl krásně zčervenat a získat křupavý povrch. Mezitím si pěkně najemno natrhejte bylinky, které následně smíchejte s nakrájenou citrónovou trávou, limetovými listy, mátou, koriandrem, šalotkou a chilli. Vznikne vám "salátek", který dochuťte omáčkou Nam Pla, troškou chilli, dle chuti zakápněte limetou a oslaďte hnědým nebo palmovým cukrem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

3 báječné raw recepty: Dorty bez pečení

Foto recept: Rychlá a dietní dýňová polévka

Pozor na palmový olej: Číhá v jídle i v kosmetice

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama