reklama
 

Grilování s bylinkami: Zvládněte ho jako profík

Ke správnému gurmánskému zážitku jsou nezbytné kvalitní suroviny a správný postup jejich zpracování. Jaké maso na letní grilování kupovat, jaké bylinky použít a jak je uchovat co nejčerstvější?

Foto: iStock

Jedno ze základních grilovacích pravidel zní: Nikdy nekupujte předem naložené maso, marinády na něj téměř vždy obsahují chemická aromata nebo zahušťovadla. Lepší je si připravit marinádu nebo pesto vlastní. Příprava zabere jen pár minut a potřebujete jen olivový olej a správně vybrané bylinky. 

Pokud máte možnost použít bylinky čerstvé, je to ta nejlepší cesta, nicméně existuje několik různých způsobů skladování a konzervace bylinek, jako je sušení, zamrazování nebo také nakládání do oleje či alkoholu. 

Jak bylinky sušit?

Pokud si rádi berete k srdci rady a zvyky našich babiček stejně jako šéfkuchař Pavel Veltruský z restaurace Signature, nezatracujte ani sušení. Jen pozor na pár správných zásad. "Některé byliny sušením aroma získají, to platí kupříkladu pro šalvěj, tymián, dobromysl, rozmarýn či majoránku. Jiné, jako jsou meduňka, máta nebo bazalka o vůni naopak spíše přijdou," radí Pavel. 

Bylinky v žádném případě nesušte na slunci, ale na tmavém, suchém a teplém místě, ideálně tam, kde je dostatek vzduchu. Nezalekněte se ztráty barvy u některých druhů bylinek, ta se většinou během přípravy opět vrátí. Teplota v místnosti, kde sušení probíhá, by měla být maximálně 30-45 °C.  Čím rychleji se nám povede bylinky usušit, tím budou voňavější. Tma zabraní ztrátě barvy a chuti. Sucho a proudění vzduchu zase zabraňují plesnivění bylin. Bylinky před sušením neoplachujte, vytvořily by se tím podmínky pro napadení houbou.

Je dobré je mrazit?

V dnešní době, kdy se na trhu objevuje celá škála kvalitních lednic a mrazáků, je zamrazení asi nejpreferovanější variantou. "Bylinky natrhám a buď je nechám vcelku nebo nesekám a uložím do mrazáku. Pak je stačí nechat venku jen pár minut, rozmrznou a zachovají si více původních vlastností, než kdybychom je třeba sušili," říká Radek Lanč ze společnosti Amica. "Ideální pro uchovávání bylinek jsou chladničky s funkcí super mrazení, díky které se bylinky rychleji zamrazí a uchovají si své aroma a prospěšné látky," dodává. 

Recept na domácí bazalkové pesto

Podle šéfkuchaře restaurace Signature Pavla Veltruského

Klasické pesto se vyrábí z bazalky, ale velmi chutné jsou i jeho alternativy, kdy můžeme bazalku nahradit buď zcela nebo v určitém poměru například rukolou, listovou petrželkou nebo také levandulí. 

Ingredience:

  • 60 g bazalky
  • 7 stroužků česneku, nasekat
  • 200 ml olivového oleje
  • 50 g piniových oříšků, nasekat
  • 120 g parmazánu, nastrouhat
  • sůl
  • pepř

Postup:

Všechny suroviny dáme do mixéru a krátce rozmixujeme (pozor na dlouhé mixování, pesto pak ztratí svou svěží zelenou barvu a může zhořknout). Další variantou je vložit všechny suroviny do hmoždíře a utřít. Dochutit můžeme ještě citronovou šťávou nebo bílým balzamikem a ančovičkami.

Mohlo by vás zajímat

reklama

Komerční tip

reklama