reklama

Grilované dezerty: Pusťte sladkosti na rožeň

Celé menu na grilu? Proč ne! Tady jsou recepty na grilované dezerty.

Foto: Thinkstock

Nechce se vám od návštěvy odbíhat, abyste nachystali dezert? Nemusíte. Klidně jej připravte přímo na grilu. Nezapomenutelný zážitek, který chutná.

Horké ovoce, ale i lívance či koláče rovnou z ohně. Překvapte své hosty jedinečnou vůní a podobou dezertu. Recepty jsou jednoduché a nezaberou příliš času.

Lívance s javorovým sirupem a se slaninou

Zajímavý recept z rukou Zdeňka Pohlreicha.

Na těsto si připravte:

  • 8 g droždí
  • 185 g mléka
  • 140 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • špetku soli

Dále budete potřebovat:

  • 12 plátků slaniny
  • javorový sirup
  • moučkový cukr
  • olej

POSTUP:

V ohřátém mléku rozmíchejte droždí, přisypte mouku a důkladně promíchejte. Nakonec přidejte vejce a špetku soli. Těsto nechte asi 30 minut kynout pod utěrkou.

Doporučujeme: Foto recept na cukeťák. Jaká je vaše tajná ingredience?

Zatím si rozpalte nad rožněm tál nebo pánev s trochou oleje. Lívance pečte dozlatova. Ke konci přidejte i plátky slaniny, aby byla dokonale křupavá. Dezert servírujte se slaninou, zalitý javorovým sirupem a závěrem posypte moučkovým cukrem.

Grilovaná jablka s tvarohem

Recept z pořadu Kluci v akci.

Budete potřebovat:

  • 2 velká jablka
  • 40 g másla
  • 2 kávové lžičky mleté skořice
  • 4 cl rumu nebo brandy
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 40 g moučkového cukru
  • 50 g rozinek

POSTUP:

Smíchejte si brandy, tvaroh a cukr. Jablka si rozpulte a odstraňte jádřince. Položte je řezem na gril. Když je otočíte, vložíte do důlku kousek másla. Následně je sundejte a posypte vanilkovým cukrem a skořicí. Podávejte je plněná tvarohovou pomazánkou a dozdobte mátou.

Ananas s máslovou polevou

Poznejte novou chuť ananasu.

Budete potřebovat:

  • 1 středně velký ananas
  • 1 lžíci mletého zázvoru
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce hnědého cukru

POSTUP:

Oloupejte ananas a nakrájejte na čtvrtky. Odstraňte tvrdý střed. Napíchněte na namočené špejle. Smíchejte máslo, rum, zázvor a cukr. Ananas marinádou potřete a grilujte asi 4 minuty. Před podáváním přelijte zbylou směsí.

Grilované banány s medem a skořicí

Zajímavé spojení horkého banánu s osvěžující zmrzlinou.

Budete potřebovat:

  • 4 banány
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • šťávu z jednoho citronu
  • 1 lžíci másla
  • půl lžičky mleté skořice
  • vanilkovou zmrzlinu

POSTUP:

Banány oloupejte a rozkrojte podélně. V míse je zalijte směsí medu, citronovou šťávou, rumem a skořicí. Nechte asi hodinu odpočívat. Namažte si alobal máslem a zabalte do něj banány i s marinádou. Grilujte asi osm minut. Podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Ovocné špízy

Rozmanité ovoce pro náročné konzumenty.

Budete potřebovat:

  • 2 pomeranče
  • 1 mango
  • 1 avokádo
  • 1 papáju
  • 1 ananas
  • 2 limetky
  • 200 g tekutého medu
  • mascarpone
  • máta
  • javorový sirup
  • opražené mandlové lupínky

Náš tip: Rozdíl mezi špekáčkem a buřtem: Jak poznat kvalitu?

POSTUP:

Ovoce očistěte a omyjte. Nakrájejte na stejně velké kousky, které střídavě napíchnete na namočené špejle. Limetkovou šťávu rozmíchejte s medem a nasekanou mátou. Takto připravenou marinádou potřete ovoce a grilujte asi 5 minut. Před podáváním přelijte javorovým sirupem a nahoru přidejte lžíci mascarpone a posypte lupínky.

Máte i vy zajímavé recepty na dezerty z grilu? Podělte se s námi o ně v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

7 tipů na pořádnou spíž. Kde a jak ji zařídit?

Hubnutí po padesátce: Triky, které pomohou

Nejdrsnější hasič světa: Co si myslí o dnešních mužích?


reklama
reklama
reklama
reklama
reklama