reklama

Domácí sladkosti z avokáda: Vyzkoušejte 3 chutné a zdravé recepty

Je neuvěřitelné, jaké využití v kuchyni tato plodina má. Snad nejvíce překvapující je v dezertech, kde byste ho mnohdy ani nečekali. Konzistencí se podobá máslu nebo vajíčkům, a proto plní často důležitou funkci ve veganských receptech. Ale nejen v nich.

Foto: Thinkstock

Hruškovec přelahodný plodí superpotravinu jménem avokádo, která obsahuje osmdesát procent tuků a především spoustu minerálů a vitamínů. Díky vysokému obsahu železa a vitamínů skupiny B, dále C, K1, A, hořčíku, manganu a draslíku by mělo být zařazeno do jídelníčku pravidelně. Pomáhá proti nervozitě a depresím a především působí příznivě na sliznici a žaludek. 

Jemný avokádový moučník

Ingredience
2 avokáda
50 g másla
150 g cukru
100 g mandlového prášku (lze použít mandlová mouka)
100 g hladké mouky
4 vejce (žloutky a bílky odděleně)
2 sáčky vanilkového 
cukrukávová lžíčka sušeného droždí (může být i čerstvé)
polévková lžíce citrónové šťávy

Předehřejte si nejdříve troubu na 160 stupňů. V míse vyšlehejte máslo s cukrem, poté přidejte avokádo rozmixované s citrónovou šťávou a šlehejte dál do jemného krému. Postupně přidávejte žloutky a na konec přisypte mouku smíchanou s droždím a mandlovou moukou. Dobře promíchejte. Pomalu vmíchejte sníh vyšlehaný z bílků. Těsto vlijte vymazané a hrubou moukou vysypané dortové nebo koláčové formy. Pečte v troubě zhruba 50 minut při 160 stupních celsia. Upečený moučník můžete ještě pocukrovat.

Avokádovo-limetkovo-kokosový cheesecake

Ingredience na podklad
140 g mletých mandlí
¾ hrnku sušeného kokosu
8 velkých masitých vypeckovaných datlí, nejlépe druh Medjoul
5 polévkových lžic rozpuštěného kokosového oleje

Ingredience na náplň
5 středních avokád
hrnek limetkové šťávy
nastrouhaná kůra ze dvou limetek
hrnek kokosového mléka včetně té smetany
2 lžičky vanilkové esence nebo nahraďte javorovým sirupem
2 lžíce želatinového prášku
2 lžíce studené vody
3 lžíce vařící vod

Na ozdobu
hrst malin

Nejdříve si předehřejte troubu na 160 stupňů celsia. Všechny ingredience na podklad vložte do mixéru nebo hnětačky, dokud se vše nespojí pěkně dohromady v kompaktní hmotu. Jinak podklad nebude dobře držet. Vytvořené těsto rozprostřete prsty nebo obrácenou stranou lžíce lehce do dortové formy o průměru 18 cm vyložené pečicím papírem. Pečte 10 až 15 minut do lehkého zhnědnutí. Nechte vychladnout na stole a pak kompletně v lednici.

Na náplň smíchejte v mixéru všechny výše zmíněné ingredience kromě želatiny a vody a vyšlehejte jemný koktejl. Ochutnejte a podle chuti přidejte javorový sirup, limetkové šťávy nebo vanilkové esence. V kastrůlku smíchejte želatinu se studenou vodou a nechejte ji pár minut nabobtnat. Přidejte vařící vodu a dobře rozmíchejte, aby se želatina rozpustila. Želatinovou směs přilijte do mixéru s avokádovým koktejlem a ještě chvíli šlehejte.

Vyndejte korpus z lednice a přelijte ho celý avokádovým krémem. Zatěžkejte dort talířem nebo pokličkou a vraťte ho zpět do lednice na 5 hodin - nebo ještě lépe přes noc. Podávejte s čerstvými malinami.

Čokoládovo - avokádový pudink

Ingredience
60 ml kakaa
60 ml vody
1 zralé, oloupané a nakrájené avokádo
150 ml třtinového cukru
2,5 ml (½ lžičky) vanilkového extraktu
špetka soli

Lze ještě dodat špetku chili a cukr můžete nahradit stévií, medem nebo třeba nějakým sirupem (agávový, rýžový, atd.), anebo můžete pudink osladit jednoduše rozmačkanými banány. V případě banánů ale použijte trochu méně vody.

Smíchejte vodu a kakao a promíchávejte až téměř k varu, dokud hmota nezhoustne. Nechte zchladit. V robotu rozmixujte dohladka avokádo s cukrem (nebo banánem), vanilkovým extraktem a špetkou soli. Přidejte kakaovou směs a opět mixujte. Krém nechte v lednici vychladnout. Můžete použít i zmrzlinový stroj a vyrobit si z krému výbornou zmrzlinu.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama