reklama

Cukroví bez bílého cukru a mouky. Vyzkoušeno ve vlastní kuchyni

Cukroví můžete připravit i bez zcela klasických ingrediencí, jako jsou cukr a pšeničná mouka. Ukážeme jak.

Foto: iStock

V současné době je trendem vyhýbat se obloukem nejen bílému cukru, ale také klasické pšeničné mouce. V loňském roce jsem si sama stanovila takovou tříměsíční výzvu, kdy jsem tyto dvě suroviny vynechala, a to hlavně ze zdravotních důvodů.

Bohužel a možná i naštěstí toto období zahrnovalo také Vánoce. Bohužel, protože jsem si nemohla dát mé oblíbené perníčky a naštěstí proto, že jsem objevila zcela nové recepty. O ty se s vámi velmi ráda podělím.

Kaštanovo-ořechové hrudky

inspirace z blogu Histaminová Kašulka

Budete potřebovat:

100 g kaštanové mouky
100 g vlašských ořechů rozemletých na mouku
30 g najemno namletého třtinového cukru
100 g másla
Špetka soli
2 lžíce tuzemského rumu
Půl lžičky skořice
Rybízová nebo jiná pikantnější marmeláda
Vlašské ořechy na ozdobu

Postup:

1) Smíchejte sypké suroviny, tedy kaštanovou mouku, cukr, sůl a skořici. Pak přidejte změklé máslo a rum a vypracujte hladké nelepivé těsto, které nechte několik hodin nebo nejlépe přes noc odpočinout v lednici.

2) Další den vytvářejte z těsta kuličky, do nichž prstem vytlačte důlek. Ten naplňte marmeládou a ozdobte ořechem. Kuličky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do předem vyhřáté trouby o teplotě 160 stupňů na zhruba 20 až 25 minut.

Mandlovo-kaštanová srdíčka

inspirace z blogu Vaříme zdravě

Budete potřebovat:

100 g loupaných a najemno rozemletých mandlí
80 g kaštanové mouky
lžička mleté skořice
půl lžičky mletého nebo rozdrceného fenyklu
lžíce vody
25 g panenského oleje
50 g javorového sirupu
marmeláda na slepování srdíček a hořká čokoláda na zdobení

Postup:

1) Mandle si připravte nejlépe den dopředu. Po krátkém převaření z nich sloupněte slupky a nechte do dalšího dne oschnout, aby se lépe rozemlely na mouku. Druhý den mandle tedy rozmixujte najemno a přidejte k nim mouku kaštanovou, skořici a fenykl. Sypkou směs promíchejte a přilijte olej, javorový sirup a lžíci vody. Vypracujte hladké těsto.

2) V původním receptu autorka ihned těsto vyválela. Pro spojení chutí jsem nechala těsto odpočívat v lednici přes noc. Druhý den se s těstem krásně pracovalo. Opět jsem nemusela na vál použít mouku, a dokud bylo chladné, pěkně se z něj vykrajovala srdíčka. Vykrajované tvary skládejte na plech vyložený pečicím papírem a následně pečte v troubě o teplotě 170 stupňů zhruba 8 minut.

3) Nechte srdce vychladnout a slepujte marmeládou. Doporučuji nějakou kyselejší, například rybízovou. Srdíčka skládejte těsně vedle sebe, aby se vám dobře polévala čokoládou. Aby se vám neslepila při zasychání čokolády, po polití je rozpojte. Čokoládovou polevu rozpouštějte ve vodní lázni.

Linecké cukroví bez lepku

blog Lovelifefood.cz

Budete potřebovat:

150 g rýžové mouky
200 - 250 g pohankové mouky
50 g kukuřičné mouky
250 g mletých ořechů (lískových nebo vlašských)
120 g másla
2 vejce
250 g medu
6 lžic mléka
1 lžička skořice
špetka mletého hřebíčku
1 lžička prášku do pečiva

Postup:

1) Prosejte do větší mísy všechny mouky (rýžovou, pohankovou, kukuřičnou) a přimíchejte ostatní sypké suroviny (ořechy, skořici, mletý hřebíček, prášek do pečiva), přidejte vejce, máslo, med a mléko a vypracujte hladké nelepivé těsto.

2) Mouku přidávejte dle konzistence těsta. Pokud se vám zdá těsto příliš řídké, stačí dosypat třeba pohankovou mouku. Vypracované těsto nechte přes noc odpočívat v lednici.

3) Další den si vyválejte zhruba 3 milimetry vysoké těsto. Nepotřebovala jsem ani pomoučit vál. Vykrajujte libovolné tvary, které skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 170 až 180 stupňů zhruba 8 až 10 minut. Kolečka či jiné tvary slepujte nejlépe nějakou kyselejší marmeládou.


Pečená srdíčka z červené řepy

(blog Lovelifefood.cz)

Budete potřebovat:

150 g uvařené řepy - jedna menší až střední řepa (vařte ji ve slupce pod pokličkou zhruba 45 minut až hodinu nebo ji můžete upéct v alobalu v troubě)
110 g kokosového oleje
250 g špaldové mouky
2 lžíce medu
lžička vanilkového extraktu

Postup:

1) Uvařte si řepu. Tu pak oloupejte a rozmixujte tyčovým mixérem.

2) Přidejte k ní mouku, olej, med a vanilkový extrakt a vypracujte hladké a nelepivé těsto, aby se dalo vyválet. Mouku přidávejte podle konzistence. Jelikož jsem dala řepy trochu více, mouku jsem ještě přisypávala.

3) Těsto vyválejte na pomoučeném vále na tloušťku zhruba 4 milimetrů a vykrajujte srdíčka nebo i jiné tvary. Těsto bylo trochu vláčnější, tedy bych nevolila vykrajovátka s hodně záhyby. Srdíčka vykládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 až 190 stupňů 8 až 10 minut.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama