reklama

4 sezónní recepty na lehká letní jídla

V létě nás na omáčky a knedlíky moc neužije. Mnohem lepší jsou menší jídla, ještě navíc vyrobená ze sezónních surovin, kterých je teď plno.

Foto: Thinkstock

Léto přeje pomazánkám, zeleninovým pokrmům a všemu, co se vyrábí z hub. Přinášíme čtyři tradiční recepty, lehce osvěžené. Vyzkoušejte bazalkovorajčatovou pomazánku, rybí nahraďte lososovou, houby ogrilujte, nebo z nich vyrobte italské rizoto.

Jak na to?

Bazalková pomazánka

Ingredience pro 6 osob:

  • 150 g másla
  • 60 g lístků čerstvé bazalky
  • 80 g sušených rajčat
  • půl lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

Rajčata i bazalku posekáme co nejvíce najemno a vložíme do mísy, kde vše smícháme s ostatními ingrediencemi. Jemně dosolíme a opepříme dle chuti. Pomazánku mažeme ve větší vrstvě na běžné pečivo nebo ji vložíme do misky a namáčíme do ní grissini nebo silné slané tyčinky.

Crostini s tymiánovou riccotou a grilovanými houbami

Ingredience pro 6 osob:

  • 6 plátků bagety nebo jiného italského chleba
  • máslo Bertolli s olivovým olejem
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 větší šalotka
  • 2 hrsti hlívy (nebo lišek nebo hnědých žampionů)
  • 50 ml suchého červeného vína
  • ocet aceto balsamico
  • 200 g ricotty
  • 1 stroužek česneku
  • 2 až 3 větvičky tymiánu
  • lanýžový olej
  • mořská sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

Bagetu pokrájejte diagonálně a jednotlivé plátky opečte v troubě nebo na rozehřátém grilu na pánvi, dokud nezezlátnou. Dejte stranou. Mezitím připravte houby. Hlívu natrhejte na kousky, v sezóně sáhněte po liškách, skvěle se v receptu prosadí. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a přidejte nadrobno pokrájenou šalotku. Po dvou minutách přihoďte houby a opékejte, dokud se voda z hub nevypaří a houby se nezačnou lehce přichytávat k pánvičce, přibližně další tři až pět minut. Přilejte víno a zastříkněte balzamikovým octem. Nechte odpařit a dochuťte mořskou solí a čerstvě namletým pepřem. 

Do ricotty vmíchejte plochou stranou nože podrcený a najemno nakrájený stroužek česneku, v prstech promnuté tymiánové lístky a kapku lanýžového oleje. Dolaďte mořskou solí a pepřem. Plátky bagety potřete Bertolli s máslem a olivovým olejem, navrstvěte libovolně tymiánovou ricottu a houby s šalotkou. Hotové crostini ihned podávejte.

Pomazánka s uzeným lososem

Ingredience pro 6 osob:

  • 80 g másla
  • 150 g uzeného lososa
  • 1 čajová lžička wasabi
  • půl lžičky sójové omáčky sweet
  • 60 g plátků nakládaného zázvoru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 cuketa nebo okurka
  • 60 g mořské řasy wakame
  • sezamové semínko na dozdobení

Postup:

Uzeného lososa rozsekáme na drobné kousky a v míse smícháme s máslem, dále přidáme wasabi, najemno pokrájený zázvor, citrónovou šťávu a sójovou omáčku. Vše dobře promícháme a rozdělíme na asi půl centimetru silná kolečka okurky nebo cukety. Nakonec dodáme řasu wakame a posypeme sezamem.

Hříbkové rizoto na bílém víně

Ingredience pro 4 osoby:

  • 100 ml olivového oleje
  • 160 g másla
  • 2 větší cibule
  • 320 g rýže carnaroli
  • 200 ml bílého vína
  • 100 g parmezánu
  • sůl dle chuti
  • zeleninový vývar dle potřeby
  • 80 g sušených hub (nejlépe hříbků)

Postup:

Houby namočíme na 30 minut do vody. V hrnci rozpustíme máslo s olivovým olejem a na mírném ohni zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přisypeme rýži a dobře promícháme. Podlijeme zeleninovým vývarem, přidáme okapané houby a víno. Pomalu vaříme a stále mícháme, abychom rizoto nepřipálili a rovnoměrně se nám provařovalo. 

Jakmile rýže vsákne většinu vývaru, mírně podlijeme vývarem znovu a takto několikrát opakujeme. Rýži vaříme na skus a v krémové konsistenci. Nakonec rizoto ještě zjemníme máslem, posypeme nastrouhaným parmezánem a promícháme. Dle chuti osolíme.

 
reklama
reklama
reklama