reklama
 

3 recepty na dezerty lepší než z cukrárny

Bábovka, štrůdl a bublanina jsou sice fajn, ale co je občas proložit něčím trochu jiným, neokoukaným, a možná i o něco stylovějším? Tyhle recepty si rozhodně zamilujete.

Foto: Signature

Pavel Veltruský, šéfkuchař restaurace Signature, kterou najdete kousek před Brnem, se s námi podělil o tři své oblíbené recepty na dezerty, kterou jsou chuťově excelentní, a přitom jednoduché na přípravu.

"Tyto dezerty patří u našich hostů k těm nejoblíbenějším. Jsou to recepty z běžně dostupných surovin, které za málo peněz nadělají hodně parády. Připravte je pro svou rodinu nebo návštěvu, uvidíte, jak se po nich zapráší a jak budou všichni naladěni na pozitivní vlnu," doporučuje Pavel.

Čokoládová pěna s malinami

Ingredience:

  • 100 g čokolády (podíl kakaa 55 %)
  • 180 ml smetany 
  • 75 g malin
  • kakao (holandského typu) na posyp

Ingredience na omáčku:

  • 60 g čokolády
  • 40 g másla
  • 100 ml vody 100
  • 2 kávové lžičky kakaa (holandského typu)

Postup:

Polovinu smetany přivedeme k varu, poté přidáme čokoládu a rozpustíme ji do hladka. Zbylou smetanu vyšleháme do tuha a zlehka ji smícháme s rozpuštěnou čokoládou. Vzniklou směsí plníme polovinu formičky nebo skleničky. Poté přidáme maliny, zbylou směs nalijeme navrch a dáme vychladit do lednice, před servírováním povrch pěny posypeme kakaem. Omáčku připravíme tak, že všechny suroviny jednoduše na mírném ohni zahřejeme a smícháme. Touto omáčkou pak políváme vychlazenou pěnu. 

Rumová baba

Ingredience na těsto:

  • 20 ml mléka
  • 10 g droždí
  • 170 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 40 g másla
  • 40 g cukru krupice 

Postup:

Z mléka a droždí necháme vzejít kvásek, poté vložíme do mísy mouku, vejce, všechno mícháme do hladka. Dále smícháme měkké máslo s cukrem a po troškách přimícháváme do těsta a mícháme do hladka asi 8 minut. Vymíchané těsto necháme odležet v lednici do druhého dne. Druhý den vyndáme z lednice a necháme 30 minut odležet v pokojové teplotě. Pak plníme do formiček a podle velikosti formičky pečeme při 180 °C cca 15 minut.

Ingredience na sirup:

  • 350 ml vody
  • 125 g cukru
  • 100 ml rumu (např. Havana)
  • 3 ks badyánu
  • 1 celá skořice
  • citronová kůra nastrouhaná z 2 citrónů
  • pomerančová kůra nastrouhaná z 2 pomerančů

Postup:

Všechny suroviny kromě rumu dáme do rendlíku a zahříváme 30 minut při teplotě 60 °C , poté přilíváme rum. Do takto připraveného vychlazeného sirupu dáme namočit na cca 15 minut upečené baby. 

Ingredience na vanilkový krém:

  • 160 ml mléka
  • 40 g cukru
  • 2 žloutky
  • 30 ml smetany
  • ½ vanilkového lusku

Postup:

Mléko s cukrem, se smetanou a s vanilkou dáme do rendlíku a zahřejeme na 80 °C . Část této horké směsi nalijeme na žloutky a rychle rozmícháme, aby se žloutky nesrazily. Pak přelijeme zpět ke zbytku do rendlíku a mícháme do zhoustnutí. Krém se nesmí vařit, jinak se srazí. Poté necháme vychladnout. Namočené okapané baby dáme do misky,  můžeme ozdobit šlehačkou a sezonním ovocem, nakonec přelijeme vanilkovou omáčkou.

Clafoutis (bublanina po francouzsku)

Ingredience:

  • 150 g creme fresh
  • 100 ml mléka
  • 30 g másla
  • 60 g cukru
  • 50 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • ½ vanilkového lusku
  • špetka soli
  • 160 g vypeckovaných třešní, meruněk nebo ovoce dle vaší chuti

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Rozpustíme máslo a necháme ho vychladnout. Do misky rozklepneme vejce, přidáme cukr, sůl, mouku, creme freshe, mléko, máslo a vanilku. Vše zamícháme a takto připravenou zálivkou zalijeme třešně (nebo jiné ovoce) v miskách, poté pečeme 15 až 20 minut. "U nás v restauraci servírujeme meruňkový clafoutis s pistáciovou zmrzlinou," doplňuje Pavel Veltruský.

Mohlo by vás zajímat

reklama

Komerční tip

reklama