reklama

3 recepty na burgery, které jste určitě ještě neměli

Grilovací sezóna snad už definitivně začala, a tak neuškodí pár nových receptů do zásoby.

Foto: Albert

Jestli patříte k těm, kdo si léto bez grilování neumí představit, jistě oceníte způsoby, jak svůj tradiční burger trochu ozvláštnit.

Díky následujícím receptům budete umět vytvořit burger s pivem, červenou řepou, anebo z kuřecího masa.

Pivní burger

Ingredience:

  • 500 g hovězího masa, mletého
  • 2 stroužky česneku, nadrcené
  • 2 lžíce worchesterské omáčky
  • 80 ml oblíbeného piva
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 plátky slaniny
  • ½ cibule, nakrájená na tenká kolečka
  • 4 vejce
  • hrst rukolových lístků
  • 8 plátků červené řepy, upečené v alobalu v troubě
  • 4 plátky sýra, nejlépe čedaru
  • 1 rajče, nakrájené
  • 4 hamburgerové bulky, rozpůlené
  • rajčatová omáčka
  • majonéza

Postup:

Maso dobře promíchejte s česnekem, worchesterem a pivem. Rozdělte ho na 4 díly a vytvarujte burgery. Na středním plameni rozehřejte v grilovací pánvi 1 lžíci oleje a opečte burgery z obou stran. Zatímco se pečou, v jiné pánvi rozpalte další lžíci oleje a opečte na něm dozlatova cibuli a slaninu. Přesuňte na kuchyňskou utěrku a nechte odkapat přebytečný tuk. Pánev vytřete, dejte do ní poslední lžíci oleje, rozklepněte vejce a upečte volská oka. Na každou rozpůlenou housku položte pár rukolových lístků, 2 plátky červené řepy, burger, sýr, slaninu, cibulku, rajče. Navrch položte volské oko. Pokapejte rajčatovou omáčkou, případně majonézou a přiklopte vrškem housky.

Burger s červenou řepou

Ingredience:

Na karamelizovanou řepu: 

  • 80 ml balzamikového octa 
  • 60 g třtinového cukru  
  • 200 g nakládané červené řepy

Na burgery: 

  • 500 g mletého hovězího
  • 1 klobása chorizo
  • sůl s pepř 
  • olivový olej
  • 4 housky
  • 50 g čerstvého špenátu

Na dip:  

  • 60 g zakysané smetany
  • 60 g křenu

Postup:

Nejprve si připravte karamelizovanou řepu. Zahřejte v rendlíku ocet s cukrem tak, aby se cukr rozpustil. Po rozpuštění cukru přidejte řepu, snižte plamen a za průběžného míchání vařte přibližně 15 minut. Po uplynutí této doby by měla směs zhoustnout a trochu lepit. V tomto momentě rendlík odstavte. Vložte hovězí maso do mísy, přidejte nadrobno nakrájenou klobásu chorizo a podle chuti osolte a opepřete. Vše důkladně promíchejte. Poté z masa vytvarujte 4 burgery, které potřete olejem, a následně grilujte z obou stran přibližně 4 až 5 minut.

Rozkrojte housky na dvě půlky, spodní díly potřete dipem, který vytvoříte smícháním zakysané smetany a křenu. Dip případně dochuťte solí a pepřem. Dále přiložte burgery, karamelizovanou řepu a navrch špenátové listy. Nakonec celý burger přiklopte vrchní částí housky.

Burger s kuřecím masem, houbami a česnekovou omáčkou

Ingredience:

  • 4 hamburgerové housky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 žampiony portobello, nakrájené na plátky
  • sůl a pepř
  • 6 plátků slaniny, podélně rozpůlených
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 6 lžic smetany ke šlehání
  • 100 g vyzrálého čedaru, nastrouhaného
  • 25-30 g čerstvých špenátových lístků
  • 2 velká kuřecí prsa s kůží, opečená, ochucená a nakrájená na plátky

Postup:

Rozpalte dvě pánve. Do jedné vlijte 1 a ½ lžíce oleje, do druhé ½ lžíce. Houby osolte a opepřete a vhoďte je do první pánve, ve druhé vypečte dozlatova a dokřupava slaninu. Polovinu opečených hub a slaninu odložte na talíř a udržujte v teple. Rozpůlené housky opečte trochu na grilu. Pak je rozkrojenou stranou položte do pánve, kde se opékala slanina a nechte je chvilku péct dozlatova. Pak je dejte na talíř.

Ke zbývajícím houbám v pánvi přidejte česnek, snižte plamen a chvilku opékejte, pak přidejte smetanu a sýr a přiveďte k mírnému varu. Nechte probublávat a začněte připravovat burgery. Na housky rozdělte špenátové lístky, opečené houby a plátky kuřete. Přelijte smetanovou houbovou omáčkou a navrch rozdělte opečenou slaninu. Přiklopte horní polovinou housky a podávejte.

Další grilovací recepty nejen na burgery najdete na webu gril.albert.cz.

reklama
reklama
reklama