reklama

Přejezte se čokoládou: Takové muzeum tu ještě nebylo!

Ochutnáváte právě vyrobené pralinky s různými příchutěmi, popíjíte teplou čokoládu nebo domácí limonádu. Přitom se kocháte pohledem na čokoládovou fontánu nebo na mistry cukráře při práci. To všechno - a ještě mnohem víc - nabídne Muzeum čokolády a marcipánu, které se poprvé otevře 5. září v historickém centru města Tábora.

Foto: Profimedia.cz

Ochutnáváte právě vyrobené pralinky s různými příchutěmi, popíjíte teplou čokoládu nebo domácí limonádu. Přitom se kocháte pohledem na čokoládovou fontánu nebo na mistry cukráře při práci.

To všechno - a ještě mnohem víc - nabídne Muzeum čokolády a marcipánu, které se poprvé otevře 5. září v historickém centru starobylého města Tábora, jen pár metrů od hlavního Žižkova náměstí.

cokomuzeum.cz

Historie čokolády

Čokoládu objevili pro Evropu dobyvatelé Ameriky, kontinent však dobývala nějakou dobu. Módní záležitostí se stala v 17. století nejprve ve šlechtických salonech, posléze i u zámožných měšťanů. Vznikají první čokolaterie a pití čokolády se stává fenoménem doby stejně jako pití kávy či čaje. Zásadní revoluci ve výrobě čokolády vyvolal v roce 1828 Holanďan Conrad van Houten tím, že se mu podařilo oddělit kakaové máslo od kakaového prášku. Tím se stala výroba čokolády levnější a dostupnější všem společenským vrstvám. V roce 1847 pak vznikla první tuhá čokoláda smícháním kakaového másla, kakaového prášku a cukru. První mléčná čokoláda byla vyrobena v roce 1875 přidáním kondenzovaného mléka.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama