Prohlášení ČSSD ke kauze Doležel

Praha - Sociální demokraté reagovali na zatýkání ve vlastních řadách tiskovým prohlášením. Přečtěte si jeho plné znění.

Vedení České strany sociálně demokratické je zděšeno odhaleními, která učinila v posledních hodinách Policie České republiky v souvislosti s případy korupce při přidělování peněz z různých dotačních fondů.

Zjištění, že do těchto naprosto nepřijatelných praktik jsou zapleteni členové ČSSD, je pro nás obrovským zklamáním.

I když jde o selhání jednotlivců, ČSSD se omlouvá všem občanům České republiky za chování těchto lidí a naprosto se od něj distancuje.

Zároveň plně respektujeme a podporujeme práci Policie ČR a všech jejích složek zapojených do boje s korupcí. Právě odhalování podobných trestných činů může obnovit důvěru občanů v celý náš politický systém i v systém státní správy. Je třeba dokázat, že demokracie není vůči korupčnímu jednání bezbranná, ale že za každý skutek přichází také trest.

ČSSD v poslední době mnohokráte prokázala, že ihned a bez odkladů reaguje na veškerá podezření z možného korupčního jednání. V minulých letech a měsících muselo z tohoto důvodu odejít z kandidátek či svých funkcí již několik nyní pouze bývalých členů sociální demokracie.

Stejně razantně budeme postupovat i v tomto případě.

ČSSD nedopustí, aby členství ve straně mohl někdo využívat pro získávání jakýchkoliv výhod a již vůbec ne jako štít při případném korupčním jednání.

Proto za zvláště odpudivý považujeme fakt, že v tomto případě bylo k osobnímu obohacení a ke kriminální činnosti využito postavení jednotlivých lidí ve struktuře Ministerstva zemědělství a dokonce to, že jeden ze zatčených byl občany zvolen do funkce starosty obce.

V dané chvíli máme o tomto konkrétním případě pouze velmi dílčí informace, plně však důvěřujeme Policii České republiky a dalším orgánům činným v trestním řízení.

Nepochybujeme o tom, že následné vyšetřování bude rychlé, velmi důkladné a jeho vyústěním bude spravedlivý proces s jasným a nezpochybnitelným výsledkem. Jedině tak dokážeme veřejnosti, že boj s korupcí není prázdný pojem, ale má svůj jasný a neobyčejně konkrétní obsah.

Věříme, že takto razantně s uplatněním principu presumpce viny budou postupovat i jiné politické strany, dostanou-li se jejich členové do podobné situace (tedy bude-li u nich podezření ze závažné trestné činnosti). Zatím tomu tak nebylo.

Lucie Orgoníková

vedoucí sekce PR a marketingu ČSSD