reklama

Na cestách: Poznejte Córdobu, jedno z nejzajímavějších míst v Evropě

Směsice arabských, marockých, maurských a židovských tradic, dějin i chutí společně s vůněmi olivovníků a červeného vína tvoří z jihošpanělské Córdoby jedno z nejzajímavějších míst v Evropě. Ale je mnohem víc důvodů, proč se tam vydat právě teď.

Córdoba, jedno z nejznámějších míst v Evropě | Video: turismodecordoba.org

Tohle dnes více než třísettisícové město má za sebou skutečně bohaté dějiny, které okouzlí i absolutní historické ignoranty. I z toho důvodu je od 80. let na seznamu světového dědictví UNESCO.

Mísí se v něm totiž maurské dědictví, islám i křesťanství, což se podepsalo na architektonickém rázu: mešity tu stojí hrdě vedle křesťanských památek a židovských čtvrtí. A dokonce Velká mešita, tzv. Mezquita, se na první pohled tváří jako odkaz z islámské doby, kdy se Córdoba stala hlavním centrem islámského emirátu, ovšem uprostřed ní je postavena katedrála v renesančním stylu. Široko daleko asi nenajdete tak různorodou památku, která by v sobě spojovala na první pohled nezkombinovatelné.

Ačkoliv se Córdoba tváří jako historické město, ve kterém se zastavil čas, v posledních letech se v něm začaly objevovat moderní tendence ekologických aktivistů a alternativních hipsterů - najdete zde spoustu rustikálních kaváren v berlínském či brooklynském stylu, cyklistické stezky a půjčovny kol za pakatel, živé studentské čtvrtě a levné tapas bary, recyklační akce i domácí piva nejrůznějších chutí.

Ovšem jedním z velkých lákadel, které probíhají v průběhu května a června, je tradiční pojídání jejich lahůdky - uvařených šneků nejčastěji v tomatové omáčce. Pokud si odpustíte prvotní předsudky o nechutnosti a vyšťouráte delikatesu z ulity párátkem jako místní, čeká vás zajímavá chuť lehce gumového, přesto jemného masa. Sezonní pokrm ze šneků se dá pořídit nejen v mnoha tapas barech už kolem dvou eur, ale hlavně ve speciálních stáncích, které nabízí šnečí maso v ulitě na mnoho způsobů. Takových mobilních míst najdete po městě několik. Většinou otevírají až kolem poledne a v odpoledních hodinách postávají kolem dlouhé fronty a skupinky lidí, kteří mají právě pravidelnou poobědovou siestu.

Přijeďte rovnou na slavnost

Na co jsou Córdobané ale skutečně hrdí, je slavnost Feria de Córdoba. Letos vrcholí na konci května. Je to svátek pro celé město, kdy obyvatelé korzují ve svých typických krojích, jezdí na kočárech a na koních a večer vše vyvrcholí na okraji města ve speciálním prostoru pro tuto slavnost. Tam se dostanete přes Puente del Arena a hned za řekou Guadalquivir jsou postavené kamenné stánky, ve kterých čeká spousta jídla, pití, koncertů i tanečních představení. Léto patří také oslavě flamenca (slavnost Noche Blanca 17. června) nebo hudbě (kytarový festival od 30. 6. do 9. 7.). Ovšem radost ze života si zdejší obyvatelé dokážou užívat i bez jakýchkoliv oficiálních akcí a procházet nočním městem je pokaždé zážitek.

Pokud chcete ochutnat a zažít skutečný córdobský bar, zajděte si kousek od Velké mešity do Bodegas Mezquita, ve kterém nabízí to nejzajímavější ze španělských malých pokrmů, tzv. tapas. Další tavernu v tradičním stylu Bodegas Campos najdete nedaleko, v ulici Calle Lineros. Právě tady podávají tapas v moderním vylepšení - třeba tortillu s obloženou krevetou připravenou v solné krustě. Nebo si odskočte na vynikající iberijské pochoutky do nedaleké uličky Calle Romero v židovské čtvrti do restaurace El Churrasco. Za jednu z nejlepších restaurací se v Córdobě se považuje La Regadera, restaurace s tradiční španělskou kuchyní, ve které musíte ochutnat typickou studenou polévku salmorejo.

Před žádným Córdobanem rozhodně neříkejte, že sousední Sevilla se vám líbí víc! Obě města totiž neoficiálně bojují o přízeň turistů a vůbec o reputaci cool města. A místní lidé si zakládají na tom, že jejich jídlo je všude perfektní. A co si budeme namlouvat, je to pravda. Jen ochutnejte jejich flamenquin (vepřovou roládu plněnou jejich serrano šunkou), berenjenas con miel (lilek přelitý medem), rabo de toro (býčí ocásek), mazamorru (oříškovou studenou polévku) nebo pastel cordobés (tradiční córdobský koláč s dýňovou náplní). Budou se vám dělat boule za ušima a bude to jedna z hlavních věcí, kvůli kterým se právě sem budete rádi vracet. A taky ještě jedna záležitost: Córdoba je také proslulou oblastí pěstování olivovníků, takže máte-li možnost, nakupte si místní olivový olej, který má svou charakteristickou vůni i chuť. Jiný už vám chutnat asi nebude.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama