reklama

Svatomartinské hody: Recept na husu a výběr vína

Jak upéct dobrou husu a které svatomartinské víno se k ní hodí?

Foto: Profimedia.cz

I když teploty navozují spíše jarní náladu, skutečně je listopad a přiblížil se den sv. Martina a s tím se pojí hlavně křupavá husa, kaldoun a skvělé mladé víno.

Receptů na husu je mnoho. Nic se však nevyrovná dvanáctihodinovému pečení. Děsíte se dlouhé přípravy? Pak věřte, že jde o jednoduchou věc. Všechnu práci za vás udělá trouba. A proč si nedopřát maso, které se bude na jazyku jen rozplývat a k němu dobře vychlazené víno.

Boj s husou? Jen na začátku

Když vyrazíte na nákup, pak drůbež dobře vybírejte. Věřte, že dočisťovat husu dá pořádně zabrat. Pravda, jemné chmýří můžete opálit, ale tvrdých brk se jen tak nezbavíte. Při "zápasení" vám pomůže utěrka, maso nebude podkluzovat a vy klidně vytáhnete i to nejmenší peříčko.

Doporučujeme: Krájení cibule bez slz. Co opravdu funguje?

Základem je dobře husu nasolit. Vlastně se vám ani nemůže stát, že byste ji přesolili. Vždycky myslete i na vnitřek a prostor pod křídly či stehny. Nejlepší je maso okořenit den předem nebo alespoň šest hodin před pečením.

Tip: Nevíte, proč byla husa od babičky vždycky nejlepší? Ony ji ještě okořenily drceným kmínem a trochou majoránky.

Pečeme či dusíme?

Před samotným vložením do trouby vytáhněte drůbež alespoň tři hodiny předem z lednice, aby získala pokojovou teplotu. Do dutiny nacpěte 2-3 celá jablka. Zvolte hlubší pekáč, do kterého nalijete trochu vody. Nezapomeňte nádobu přiklopit pokličkou či alobalem.

Kdo nemá čas, nastaví troubu na 200 °C a peče maso dvě a půl hodiny. Následně dopéká 45 minut a bez pokličky. Čas záleží na velikosti. Ven by měla jít krásně křupavá a zlatavá husa, ale...

Pomalejší verze je mnohem chutnější. Nastavte troubu na 70 °C a maso pečte 12 hodin. Klidně přes noc, husa má dostatek sádla, proto se nemůže stát, že by se připekla či spálila. Jen se před spaním ujistěte, že se vám trouba sama nevypíná po určitém čase a vy ráno nenašli syrový oběd.

Jak uvařit domácí knedlíky najdete ZDE >>

Po 12 hodinách pekáč odklopte, zvyšte teplotu na 190 °C a vypečte kůži pěkně dokřupava. Sádlo nevyhazujte, přelijte jej do sklenice. V lednici vydrží i několik týdnů. Podávejte s knedlíkem a s červeným zelím.

Další zajímavé recepty na husu najdete na webu Vareni.cz

Co je vlastně svatomartinské víno?

Tradice svatomartinských vín sahá až do 18. století. Otevírání vín 11. 11. v 11 hodin a 11 minut se do povědomí dostalo až v roce 2005.

Jedná se o mladá a svěží vína, která zrála jen pár měsíců. Mají lehkou barvu, příjemnou, často intenzivní ovocnou vůni a jiskrnou chuť. Mohou se vyrábět jen z odrůd, které dozrávají dříve. Pro bílá vína jsou to Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský, pro červená i růžová Modrý Portugal a Svatovavřinecké, též Zweigeltrebe pro vína růžová.

Zatímco ve světě je oblíbené mladé Beaujolais Nouveau, jehož prodej vystoupal za poslední roky na 65 milionů lahví, nás Čechy nadchla místní produkce v podobě svatomartinského vína, které je kvalitou téměř srovnatelné, cenou však podstatně výhodnější.

Pozor na trvanlivost

Letos titul svatomartinské získalo 369 druhů vín. Podle odborníků bude letošní ročník obzvlášť vydařený. "Vůně a chuť u odrůdy Müller Thurgau bude převážně broskvová, grapefruitová, s jemnými angreštovými tóny. Veltlínské červené rané přináší lehce hrozinkovo-medové tóny s banánovým podtónem a v Muškátu moravském hledejme většinou vůni a chuť tropických citrusových plodů jako jsou, limetky, mandarinky a grapefruit," poodhalil očekávání Ing. Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra.

Náš tip: Pro pít burčák? Skutečně je tak zdravý?

A jak odborníci vidí kvalitu mladých vín? "Je mladé a mladé neznamená nekvalitní. Jestliže je svěží, ovocité tóny jsou čisté a dochuť taktéž, skvěle doprovodí řadu tučných pokrmů. Potěší vás a rozveselí. Nic víc a nic míň od něj neočekávám," říká na závěr Milan Krejčí.

Pokud máte potřebu vypít svatomartinské co nejdříve, pak nepospíchejte. Bez větších problémů vydrží až do jara, aniž by ztratilo na chuti i kvalitě.

Pečete husu? Napište nám své zkušenosti s přípravou v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 alternativ k pšeničné mouce: Vařte zdravěji!

Rodné domy celebrit: Kde vyrůstala Jolie Rihanna či vévodkyně Kate

5 rad, jak konečně začít šetřit a hlavně ušetřit









"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama