reklama

Recepty od Zdeňka Pohlreicha: Losos 6x jinak

Připravte si chutného zdravého lososa podle originálních receptů z pořadu Zdeňka Pohlreicha Teď vaří šéf!

Foto: FTV Prima

Pokud jste v neděli nestihli sledovat kulinářský pořad Teď vaří šef!, přinášíme vám všechny představené recepty k vyzkoušení u vás doma v kuchyni.

V dalším pokračování školy vaření pro všechny domácí kuchaře a kuchařky představil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich další šestici zajímavých receptů tentokrát na úpravu lososa.

Sashimi v novém stylu

Suroviny:

  • 400 g lososa
  • citronová šťáva
  • limetková šťáva
  • zázvor
  • stroužek česneku
  • olivový olej
  • sezamový olej
  • sůl
  • řeřicha
  • pažitka

Postup:

1. Lososa nakrájíme co nejtenčí plátky a naskládáme vedle sebe na talíř. Osolíme, pokapeme citronovou a limetovou šťávou. V míse smícháme lžíci japonské sójové omáčky s kapkou limety a citronu, přidáme nasekaný kousek zázvoru.

2. V pánvi rozpálíme olivový olej s troškou sezamového oleje – toho jen pomálu, má specifickou výraznější chuť. Do oleje nasekáme stroužek česneku a necháme ho zhnědnout. Poté olej nalijeme na lososové plátky. Na závěr přidáme také dresink ze sójové omáčky a ozdobíme čerstvou řeřichou a nasekanou pažitkou.

Zapékaný losos s estragonovou omáčkou

Suroviny:

  • 400 g lososa
  • máslo
  • 2 žloutky
  • jarní cibulka
  • bílé víno
  • bílý vinný ocet
  • 2 žloutky
  • citronová šťáva
  • rajče
  • sůl, pepř
  • estragon
  • tymián
  • máta

Postup:

1. Talíř nebo zapékací mísu vytřeme máslem, rovnou osolíme a opepříme. Dno vyložíme tenoučkými plátky lososa, z vrchu také osolíme a opepříme. Přidáme nasekanou jarní cibulku.

2. V rendlíku ohřejeme asi 2 dl bílého vína s kapkou bílého vinného octa, osolíme a opepříme a svaříme.

3. Žloutky vmícháme do vinného základu a prošleháme. Estragon, tymián a mátu nasekáme nadrobno a přidáme do hrnce s kapkou citronové šťávy. Směsí přelijeme plátky lososa. Dáme do trouby na slabé 2 minutky zapéct dozlatova.

4. Ozdobíme rajčetem nakrájeným na kostičky a lístky máty.

Losos v listovém těstě se špenátem

Suroviny:

Postup:

Lososa osolíme a opepříme z obou stran.

1. Do vroucí osolené vody vhodíme čerstvé listy špenátu a necháme maximálně 30 vteřin spařit. Hned ho vhodíme do mísy s ledovou vodou, jen tak zůstane krásně zelený. Přecedíme a dobře vymačkáme.

2. V hrnci rozpustíme kousek másla a orestujeme na něm nasekanou šalotku a stroužek česneku. Po chvilce přilijeme kapku smetany, dochutíme solí a pepřem a krátce povaříme do zhoustnutí.

3. Listové těsto rozválíme, potřeme rozšlehaným žloutkem a na kraj vložíme steak z lososa. Na něj navršíme špenát promíchaný se smetanovou omáčkou, přikryjeme druhým plátkem lososa. Těsto zarolujeme, vršek potřeme žloutkem a vidličkou sem tam propíchneme.

4. Pečeme v troubě rozpálené na 175 °C asi 20 minut. Mezitím připravíme bazalkovou omáčku.

5. Rozpustíme máslo, orestujeme nasekanou šalotku, zalijeme bílým vínem a troškou jakéhokoliv vývaru. Osolíme a opepříme. Stonky bazalky necháme v základu vyvařit, lístky schováme stranou. Přilijeme smetanu a necháme chvilku houstnout. Poté přidáme lžíci dijonské hořčice a přecedíme přes cedník. Na závěr do omáčky přidáme ještě kousek másla a před podáváním vmícháme nasekanou bazalku.

Grilovaný losos s italskou čočkou

Suroviny:

  • 4 steaky z lososa
  • 300 g zelené čočky
  • nové koření
  • černý pepř
  • bobkový list
  • rozmarýn
  • mrkev
  • řapíkatý celer
  • pórek
  • balzamikový ocet
  • rajče
  • pažitka
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • petrželka

Postup:

1. Čočku nasypeme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Do plátna zabalíme pár kuliček nového koření, celého pepře, bobkového listu a snítku rozmarýnu, pytlík vložíme do hrnce s čočkou a vaříme maximálně 30 minut. Nechceme, aby ta čočka byla "hnusná kašovitá školno jídelnová na lžíci lepidlová hnusná maltoidní srágora".

2. Mrkev, řapíkatý celer, šalotku, stroužek česneku a pórek nakrájíme na malé kostičky. V hrnci rozehřejeme olivový olej a zeleninu orestujeme. Do základu přilijeme kapku balzamikového octa. Uvařenou čočku přidáme k orestované zelenině a prohřejeme. Nakonec vmícháme rajče nakrájené na kostičky a nasekanou pažitku.

3. Steaky z ryby osolíme a opepříme bílým pepřem. V pánvi rozehřejeme olivový olej a steaky opečeme z obou stran dozlatova. Servírujeme s pár lístky petrželky.

Pošírovaný losos s citronovou majonézou

Suroviny:

  • 4 stejné kousky lososa
  • pórek
  • řapíkatý celer
  • mrkev
  • nové koření
  • bobkový list
  • bílý vinný ocet
  • tymián
  • petrželka
  • 2 žloutky
  • dijonská hořčice
  • citronová šťáva
  • rostlinný olej
  • fenykl
  • sůl, pepř

Postup:

1. Pórek, řapíkatý celer, kousek fenyklu a mrkev nakrájíme na kostičky a vhodíme do hrnce s vodou. Dochutíme solí, pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Přidáme kapku bílého vinného octa a čerstvý tymián, petrželku.

2. Do hrnce s vodou vložíme lososa a přivedeme k varu. Mezitím v míse rozmícháme žloutky se lžící dijonské hořčice, špetkou soli a pepře a pár kapkami citronové šťávy. Šleháme a pomalu přiléváme olej, až majonéza zhoustne.

3. Fenykl nakrájíme na co nejtenčí plátky, zakápneme citronem, dochutíme solí a pepřem.

4. Pošírovaného lososa servírujeme s fenyklovým salátem, s majonézou a mořskou solí.

Pasta s brokolicí a kousky lososa

Suroviny:

  • 400 g lososa
  • brokolice
  • těstoviny tagliatelle
  • olivový olej
  • máslo
  • sůl, pepř

Postup:

1. Do vroucí osolené vody vhodíme růžičky brokolice a v rychlosti je spaříme a vyndáme. Ve stejné vodě uvaříme tagliatelle.

2. Lososa nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme. V pánvi rozehřejeme olivový olej a kousky lososa opečeme, po chvíli přidáme brokolici. Vše přendáme do jiné nádoby a do pánve vhodíme kousek másla. Uvařenou pastu přihodíme do pánve a promícháme. K pastě vrátíme i lososa s brokolicí, prohřejeme a podáváme s kapkou olivového oleje, dle chuti osolíme.

Gravlax

Postup:

1. Syrového lososa naložíme do směsi soli a cukru, posypeme směsí zeleniny (mrkev, celer, pórek), zabalíme do fólie a necháme v lednici do druhého dne odležet.

2. Druhý den rybu opláchneme, osušíme, potřeme hořčicí, zasypeme koprem a servírujeme.

Příští díl kulinářského pořadu Teď vaří šéf! můžete sledovat v neděli 26. října 2014 od 18.00 na Primě.

Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Roštěnec, kebab i smoothie s ginem od Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich tentokrát ladí zvěřinové menu!

Rychlé recepty: Krkovice, dresing i chléb od Pohlreicha

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama