reklama

Vánoční speciál VIP Prostřeno je tu! Máme recepty

Vánoce jsou tu a s nimi vánoční speciál pořadu VIP Prostřeno. Zapište si recepty!

Foto: Televize Prima

Televize Prima se rozhodla v předvánoční čas posílit vysílací VIP Prostřeno a my se tak můžeme s recepty celebrit setkávat od pondělí do čtvrtka vždy ve 20:00.

Připravili jsme pro vás slavnostní menu podle receptů z vánočního VIP Prostřeno. Ke stolu zasedl Pavel Vítek s partnerem Janisem Sidovským, Dáda Patrasová s manželem Felixem Slováčkem, Zbyněk Merunka se svojí ženou a Lenka Holas Kořínková s manželem.

Drůbeží kaldoun podle Dády Patrasové

Budete potřebovat:

  • Skelet z kachny
  • sůl a pepř
  • skelety ze dvou kuřat
  • kuřecí srdíčka 250 g
  • drůbeží játra 250 g
  • žaludky
  • drůbeží krky
  • kořenovou zeleninu
  • 2 cibule
  • kus másla
  • zelenou petrželku
  • libeček
  • hladká mouka na zaprášení
  • špetka muškátového oříšku

Skelety a krky z kachnu a dvou kuřat dáme se srdíčky do hrnce na trochu rozpáleného oleje a opékáme s polovinou drůbežích jater a jednou cibuli. Osolíme a opepříme, do poloviny zalijeme vodou a necháme vařit. Mezitím si nakrájíme mrkev, celer, petržel a opečeme ji dozlatova v druhém hrnci na másle se zbytkem jater. Zaprášíme moukou a podusíme silným vývarem ze skeletů. Do polévky přidáme obrané maso a libeček s petrželku. Kaldoun podáváme v hlubokém talíři.

Roláda z velkého ptáka podle rodiny Merunkových

Budete potřebovat:

  • 750 g pštrosích prsních řízků

Na nádivku si připravte:

  • sůl a pepř
  • 2 housky
  • 3 stroužky česneku
  • mléko
  • uškvařený špek
  • uzený bůček
  • muškátový květ
  • 4 vejce
  • 250 g ementálu
  • svazek čerstvé petržele

Pštrosí maso si naklepeme, osolíme a očesnekujeme. Na nádivku si nakrájíme den staré housky a namočíme je do mléka. Přidáme vyškvařený špek a uzený bůček. Ochutíme drceným česnekem, pepřem, muškátovým květem a přidáme 4 vejce a sýr s petrželkou.  Spojíme nádivku a plníme maso, které zarolujeme a spíchneme jehlicí. Pozvolna pečeme asi hodinu a půl v troubě.

Karlštejnský štrúdl Pavla Vítka a Janise Sidovského

Budete potřebovat:

  • 2 balení listového těsta o hmotnosti 400 g každí
  • 12 nastrouhaných jablek
  • vanilkový cukr, skořicový cukr
  • mletou skořici
  • rozinky
  • hrubě drcené vlašské a pekanové ořechy
  • kapku rumu
  • rozšlehané vejce na potření

Na plech si rozložíme pečící papír a na něj dáme plát listového těsta. Nastrouhaná jablka vymačkáme a rovnoměrně je položíme na těsto. Posypeme skořicí, vanilkovým cukrem  a drcenými ořechy či rozinkami. Můžeme zakápnout trochou rumu. Tuto směs uhladíme a položíme na ni druhý plát listového těsta. Okraje zamačkáme prsty a potřeme vejcem. Pečeme v troubě na 180 stupňů Celsia asi 30 minut. Podáváme teplé s vanilkovou zmrzlinou.

 

 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama